onsdag 25. april 2012

Barnehagepengene må komme barna til gode!


Vi har diskutert saken om tilskuddsatser til ikke-kommunale barnehager i Oslo bystyret. SV er fornøyd med at byrådspartiene har snudd og slutter seg til det som var A, SV og Rs syn for ett år siden. Det er greit at det kommunale tilskuddet justeres etter endringer på plassbehovet i barnehagen. SV vil gi byrådet fullmakt til å fastsette de årlige tilskuddsatsene, men vi vil ikke gi byrådet fullmakt til å regelverket. Vi mener at endringer ireglene for hvordan støtten skal beregnes bør behandles av bystyet.
Men, vi har et større problem med kommersielle barnehager, ordfører.
For noen aktører har barnehage blitt et nytt forretningsområde, organisert som en hvilken som helst privat forretningsdrift. Med kompliserte konsernstrukturer, norske utenlandsregistrerte foretak og eierskap i skatteparadiser, er det så godt som umulig for kommunene å holde oversikten over denne virksomheten.
Det genereres store overskudd i den private barnehagesektoren, men dette tas også ut på andre måter enn gjennom lovregulert utbytte. Barnehagedrift organiseres i kompliserte selskapsstrukturer. Det fører til at det offentlige mister kontrollen med pengebruken. Kommersielle aktører deler gjerne opp virksomheten i ulike enheter som drift, eiendom, ansatte, holdingselskap, osv. Som blant andre Telemarksforskning har avdekket i sine rapporter til Kunnskapsdepartementet, gjør dette det mulig for kommersielle aktører å ta ut verdier for hundrevis av millioner i året.
SV mener at det offentliges kontroll må styrkes. Om direkte utbytteforbud skulle vise seg vanskelig å utforme, vil jeg vise til et forslag fra Fagforbundet i deres høringssvar til Kunnskapsdepartementet. De har skissert opp en løsning der departementet utformer veiledende retningslinjer for avtaler kommunene skal inngå med hver enkelt privat barnehage. En slik avtale innebærer blant annet at kommunen må godkjenne budsjettet til barnehagene. Regnskap skal leveres til kommunen og et etteroppgjør baseres på dette. Ved opphør av virksomhet, tilbakefaller eiendomsretten til kommunen.
Det er nødvendig for å sikre at bevilgede penger brukes i tråd med intensjonene og de politiske målsetningene. Barnehagepengene må komme barna til gode.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar