onsdag 6. mars 2013

FrP kan ikke bestemme Oslo Nye Teaters fremtid!

Oslos eget teater som gir oss stolthet og identitet, fortjener en god og forutsigbar eier. Men Oslo har beklageligvis vært en uforutsigbar eier for Oslo Nye Teater. Mens staten satser på å teater og øker bevilgningene, gjør det borgerlige byrådet i Oslos bystyre det motsatte.
Det byrådet nå foreslår er mer kunst for mindre penger. Det borgerlige byrådet med Venstre-byråd Hallstein Bjercke i spissen vil at Oslo Nye ikke lenger skal bli et institusjonsteater, men et prosjektteater.  Dette er i og for seg mindre problematisk fordi Oslo Nye Teater driver allerede og samarbeider andre teatre eller prosjekt. Men det som er verre er at byråden mener at flere fastansatte ved teateret må gå, for å få dette til.
Dette er ikke å satse på teater. Hovedstaten skal og bør ha et teater som er profesjonelt og spennende. Å si opp ansatte er ikke veien å gå. Byen trenger en institusjonsteater med fast ensemble og som kan drive sin virksomhet med en viss forutsigbarhet og som kan sette opp store og krevende produksjoner med høy kvalitet. 

Når vi snakker om Oslo Nye, snakker vi om en institusjon med over 150 000 seere hvert år, om Oslos mest besøkte kulturinstitusjon etter Deichmanske. De må ikke nedbemannes enda mer. De kan og bør ikke få folk inn når de trenger dem, og kaste dem ut når de ikke trenger dem mer. Det gjelder både skuespillere, teknikere, snekkere, folk som kan lys, sminke, parykk, rekvisitter med mer. Da ryker mye spisskompetanse som kulturbyen Oslo fortjener og bør kreve.
 
I en e-mail skriver Carl I. Hagen at han lurer på hvordan man skal forsvare pengebruken til Oslo Nye når bydelene ikke har nok penger til sykehjemmene? Hvordan kan vi gi 80 millioner til "stort sett friske menneskers ønsker om å se på teater når dette tilsvarer 130 sykehjemsplasser?" 

Til det har jeg å si:
Det er synd på en ideologi som FrP representerer som setter grupper mot grupper i et samfunn. Det er synd på en ideologi som sammenlikner 150 000 menneskers valg med 130 menneskers behov! Synd på en ideologi som ikke ser at teater er mer enn underholdning. Ikke se at teater og kultur er til for å gjøre oss bedre mennesker, for å få oss til å bli eldre med opplevelsen av å ha hatt et godt liv bak oss, få sykepleiere ha bedre overskudd til å passe på eldre...  Og synd på et byråd som er prisgitt av en samarbeidspartner som forsvarer en slik ideologi!

FrP kan ikke bestemme Oslo Nye Teaters fremtid! Byråden må skaffe egne midler for å skape nye teatertalenter i Oslo. Han må prioritere kulturlivet og nye teaterprosjekter uten å svekke byens eget Oslo Nye Teater.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar