lørdag 16. mars 2013

Blir migrasjonshelse svekket?

Jeg vil ikke at Oslos helsetilbud til nyankomne asylsøkere, flyktninger og andre innvandrere skal svekkes. Har derfor spurt byråden flere spørsmål og har tenkt å følge opp saken.

Saken gjelder dette i følge en som har sendt det på en mail til meg:

Pr. i dag dekkes dette av et kommunalt meget velfungerende førstelinjetilbud, nemlig «Avdeling for Migrasjonshelse». Det er del av Helseetaten i Oslo, men er lokalisert på Ullevål sykehus.  Den enkelte får her utført en grundig helseundersøkelse. De fleste konsultasjonene må skje ved hjelp av tolk. Det blir skrevet en fyldig epikrise, som med den enkeltes samtykke, kan sendes til neste ledd i helsetjenesten for evt. oppfølging, der det er nødvendig.  De fleste overføres direkte til bydelene som dermed har et godt, faglig fundert utgangspunkt å bygge videre på.

Avdelingen for Migrasjonshelse ble opprettet i 1996 og har ved evalueringer siden fått meget gode tilbakemeldinger fra fastleger og helsesøstre. (Jf. uttalelsene i vedlagt brev fra NSF’s faggruppe av helsesøstre i Oslo, av 7.02.06. Brevet ble skrevet noen år tilbake da det var fare for at Migrasjonshelse-avdelingens virksomhet ville bli nedbygget):
«Kompetansen innenfor AMF er stor og mange setter pris på den jobben de gjør. Vi i bydelene sparer masse tid og får detaljerte epikriser hvor det står anbefalt oppfølging.  … Vi ute i bydelene får et godt grunnlag å jobbe videre med. ….vi er redd for at bydelene etter hvert blir sittende med førstegangsundersøkelsen av innvandrere selv, noe som vil medføre dårligere undersøkelse da fagpersonene sitter mer spredt og derfor har vanskeligere for å samarbeide. For fastlegene vil det også være vanskelig å avsette så mye tid som trengs til disse personene. I tillegg er det vanskelig å dyrt å skaffe tolk. Mange av pasientene er hardt traumatiserte. … Ved å overføre denne jobben til bydelene, noe som man har hatt dårlig erfaring med tidligere, vil tilbudet bli atskillig dårligere, og konsekvensene bli alvorlige….»

-- Problem: Den høyt verdsatte avdelingen for Migrasjonshelse står i fare for å bli lagt ned!

Dette har sammenheng med et prosjekt som er på gang, nemlig «Samhandlingsarena Aker». Det planlegges å bygge opp ny virksomhet i de «frigjorte lokalene» i Aker sykehus, et samarbeid mellom Oslo kommune og Helse Sør-øst : «Samhandling Aker er et prosjekt for å etablere viktige samhandlingstiltak og nye helsetjenester i de frigjorte lokalene ved Aker sykehus i perioden 2011-2014. Oslo kommune og Helse Sør-Øst er enige om at Oslo skal være et pilotområde for samhandling og Samhandlingsarena Aker er et sentralt virkemiddel for å oppnå dette.» 

Migrasjonshelse er et av de innsatsområdene det her skal satses på, men det som planlegges er et «kunnskapssenter/kompetansesenter», dvs. det gjelder kun den «teoretiske» delen av migrasjonshelsefeltet: … etablere idebank…, ha oversikt over…, øke kompetanse (verktøy metode)…, kilde for informasjon…, utvikle informasjonsmateriell…, mulighet for synergieffekter… osv.  Det sies samme sted: «I denne utredningen velger man å ikke vektlegge pasient- og brukerrettede tiltak da det ikke er i tråd med Oslo kommunes tjenestestruktur. Det er bydelene som har ansvar for helsetjenester til befolkningen.»

Dette skjer samtidig med at Helseetaten i Oslo i budsjettet for 2013 er blitt pålagt store innsparingstiltak. Det er i den sammenheng vedtatt at den kliniske virksomheten ved dagens Avdeling for migrasjonshelse skal nedlegges og resten av stillingene overføres til det nye kompetansesenteret for Migrasjonshelse på Aker! Dvs. man bygger opp et kunnskaps/kompetansesenter, men bygger samtidig ned den kliniske virksomheten.  

-- Den kliniske virksomheten (spesielle oppgaver og funksjoner) når det gjelder migrasjonshelsefeltet blir i større grad overlatt til bydelene.

Hva oppnår man med dette? Det saken egentlig dreier seg om: å gi et godt helsetilbud til den enkelte, blir svekket! Tilsynelatende glemmer man det som er hovedsaken – å utvikle selve tjenestetilbudet, å sørge for at det fungerer tilfredsstillende. Så langt jeg kan se er ikke konsekvensene av disse endringene mht. behandlingstilbudet til den enkelte verken utredet eller omtalt. Bydelene vil få overlatt oppgavene som avd. for migrasjonshelse hittil har dekket og de må bruke mer av sine fra før knappe ressurser (penger og personell) på dette tjenestefeltet. Er bydelene forberedt på dette? Har de ressurser og kapasitet til det?

-- Min påstand og frykt: Tilbudet til brukerne blir dårligere!

Hva har man oppnådd? Jeg stiller spørsmål ved det hele. Et kompetansesenter er vel og bra, men prosjektet virker inkonsekvent og ikke vel gjennomtenkt på meg. Vil bydelen få økte ressurser til dette tjenestefeltet? Er det som skjer en villet og vel planlagt endring i dette tjenestetilbudet? Er dette en endring til det bedre for den enkelte tjenestebruker?

-- Vet ansvarlige instanser og organer hva som er på gang?

Jeg ber om at saken og problemstillingen blir tatt opp, belyst og avklart, - og jeg håper at mine bange anelser ikke slår til! 


Derfor sendte jeg følgende sprøsmål til byråden:

Spørsmålsstiller: Gülay Kutal (SV) ,
Spørsmålsstiller gruppe:
Til: Byråd Anniken Hauglie
Utvalg: HSK
Tittel: Ang. nedleggelse av dagens Migrasjonshelse-senter
Vedrørende:
1. Hva slags saksbehandling har det vært på beslutningen om å legge ned dagens Migrasjonshelse-senter?
2. Foreligger det noe nytt bystyrevedtak om nedleggelsen (dvs. som opphever vedtaket fra 23.10.1996)?
3. Vedr. nedleggelsen: Hvorfor endre noe som fungerer bra både for bydelshelsetjenesten og målgruppen?
4. Når skal dagens virksomhet ved dagens Migrasjonshelse-senter opphøre?
5. Hva skal skje med personalet ved dagens Migrasjonshelse-senter?
6. Når skal Samhandlingsarena Akers Ressurssenter for Migrasjonshelse starte opp?
7. Hvor mange stillingshjemler vil bli lagt til det nye Ressurssenteret for Migrasjonshelse på Aker?
8. Skal helsesøstrene få utvidet sine oppgaver når førstegangs helseundersøkelse nå blir lagt til bydelene?
9. Vil bydelene få økte ressurser i sammenheng med endringer?
10. Mener man det blir billigere/mindre ressurskrevende for kommunen å bygge opp et tilsvarende helsetilbud i alle bydelene, enn å beholde, evt. styrke, dagens ordning?
11. Er fastlegene villige til å yte sin del av helseundersøkelsen gratis?
(OBS! De får ikke trygderefusjon for pasienter uten personnummer)
12. Vil fastlegekontorene betjene slike som ikke har fått tildelt fastlege eller som ikke har fått personnummer?
Vil de få et tilbud, eller må de vente til de har fått personnummer? (Det kan ta mange måneder.)
13. Er det uproblematisk for fastlegene å bruke nødvendig tid (ca. 1 time) pr. enkeltpasient?
(Gj.nitt konsultasjonstid på dagens Migrasjonshelse-senter er 1 time. Mange i pasientgruppen har komplekse, sammensatte problem. Det passer dårlig for fastlegenes kjappe konsultasjoner, og bruk av tolk er tidkrevende.)
14. Hvilken helsepolitisk føring ligger bak nedleggelsen av dagens Migrasjonshelse-senters kliniske virksomhet?
15. Er nedleggelsen av den kliniske virksomheten ved dagens Migrasjonshelse-senter i tråd med Samhandlings-reformens målsetning om å forebygge mer, behandle tidligere og samarbeide bedre?
16. Er nedleggelsen i tråd med helselovgivningens prinsipp om likeverdige helsetjenester?
(Det er kommunens ansvar å sikre kvalitativt gode og likeverdige helsetjenester også til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar