onsdag 6. mars 2013

Et nytt hovedbibliotek i Oslo vil ha en viktig funksjon



Jeg er glad for at byens mest besøkte kulturinstitusjon, Deichmanske bibliotek, endelig skal få et nytt og fremtidsrettet bygg til sitt hovedbibliotek. 

Bibliotekene har en viktig rolle som åpne og levende formidlere av kunnskap og kultur, og som møteplass i byen vår. Bibliotekene spiller en viktig rolle som sosial utjevner og den er den mest velfungerende integreringsinstitusjonen. Hovedbiblioteket har i så måte en svært viktig funksjon.
 
Bibliotekene må både være digitale møtesteder og videreutvikle spisskompetanse innen alle slags informasjonsinnhenting og kunnskapsformidling. Det såkalte ”applikasjonsprosjektet” bør kjøres under kompetent ledelse og publikum må delta i utformingen av digitale løsninger. 
Oslo kommune må ta initiativ til samarbeid med staten for å utvikle hovedbiblioteket på en best mulig måte.  Oslo må lære av statens erfaringer på nye biblioteker, og hele bibliotek-Norge må få gleden av våre erfaringer fra Oslos nye hovedbibliotek.
Så til selve bygget:

Fra videoen som ligger på nettet ser jeg det nye bygget blir et meget åpent bygg. Akustikken bør sjekkes slik at det ikke blir et vanskelig bygg å oppholde seg i for større grupper av barn. Hvis stedet blir vanskelig å inndele i aktive og stille soner, ryker hele den grunnleggende idéen ved innholdet i bygget.

Jeg ser også at det kan bli et kaldt bygg som de fleste moderne bygg kan bli. Jeg ønsker at det nye bygget arver varmen fra vårt gode, gamle hovedbibliotek på Hammersborg.

Og til slutt synes jeg at det er bra at prosjektet ikke kjøres etter OPS-modellen, men kommunen som byggherre hvor kommunen skal sørge for prosjektering, inngå entreprisekontrakter, finansiere prosjektet og sørge for fremtidig forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar