tirsdag 7. august 2012

For en skole der elevene ikke må, men vil lære!


Læring gir mestring. Skolen skal utdanne og danne mennesker som har lyst til å lære mer og dermed mestre mer. SV er derfor opptatt av at skolen skal motivere til læring og mestring. Det hjelper da at alle elever møter en praktisk, tilpasset og variert skole. 

I sitt reviderte budsjett foreslo byrådet i Oslo at "det settes av 0,4 millioner for å igangsette et tilbud til særlige talenter i matematikk i grunnskolen fra høsten av." Vi har vært skeptiske til dette forslaget slik det er utformet. Fordi forskningen viser at permanent nivådeling ikke gir spesielt gode resultater, men skoler som klarer å tilby tilpasset opplæring ved å akselere undervisningen for de flinkeste elevene, oppnår mye. Vi vil ikke ha eliteklasser, men heller tilpasset undervisning og ekstra utfordringer for de flinkeste innenfor ordinærklasser. 

Tilpasset opplæring koster. Vi som SVs bystyregruppe syntes byrådets forslag var puslete. Vi syntes at flere flinke elever måtte få et tilpasset tilbud. Vi syntes også at tilbudet ikke bare måtte gjelde matematikk, men også andre fag som hjemkunnskap, språk, musikk eller gym. Derfor foreslo vi heller 1 million til tiltak for å bedre tilrettelegge for at flere flinke elever fikk et tilpasset tilbud.

MEN dette støttet ikke skolebyråd Ødegaard da vi tok forslaget opp i bystyret. Eksemplet viser godt at høyresiden egentlig ikke er opptatt av tilpasset opplæring for alle, men for noen - nettopp for å dyrke den "hellige" konkurransen mellom elevene? 

Nyheter som kunnskapsministeren Kristin Halvorsen har lagt frem for dette skoleåret er gode tiltak som vil kunne bidra til at ale elever møter en praktisk, tilpasset og variert skole.: 

Det innføres valgfag i åttende klasse på ungdomsskolen. 

Ny Giv-prosjektet utvides til alle kommuner, slik at elever som strever med fag mot slutten av ungdomsskolen får intensivundervisning for å tette kunnskapshull. Totalt vil 13 000 elever få dette tilbudet i løpet av prosjektet.

Flere elever på ungdomsskolen skal få ta fag på videregående. Alle elever skal ha tilpassa opplæring, også de som presterer mest. Fra årets skoleår vil flere elever på ungdomstrinnet kunne ta fag på videregående nivå. Denne ordningen skal nå omfatte alle fellesfag og alle programfag med sluttvurdering, dvs. karakterer etter et år. Det vil være opp til kommunen og skolens leder å legge til rette for at elevene kan benytte denne muligheten.

Det er bra at Utdanningsetaten i Oslo er på og jobber med valgfagene. SV følger godt med på at de to andre  tiltakene også gjennomføres i Oslo. Vi mener at muligheten skal være der for så godt som alle elever som vil strekke seg lengre. Dette er noe helt annet enn høyresidens konkurransepreget "elitesatsinger" i Oslo-skolen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar