søndag 12. august 2012

Flere barn må få gå på barnehage i sitt nærmiljø!


Ett nytt barnehageår har startet. Å sikre et godt barnehagetilbud til barna i Oslo er viktig. Våren 2012 var det rundt 35 000 barn i Oslos over 850 barnehager, dvs. fem av seks Oslobarn i alderen 1-5 år. I årets hovedopptak ble det sendt inn 8792 søknader fra søkere med lovfestet rett til plass. Det er cirka 850 flere søknader enn i 2011. Alle som har lovfestet rett til barnehageplass skal ha fått tilbud om barnehageplass med oppstart i august. 

Jeg vil også vise til ett av hovedmålene for barnehagetjenestene i Oslo kommune er: -Det skal tilbys barnehageplass til flere barn enn de som omfattes av lovfestet rett til plass. Jeg vil også vise til at nestlederen i Høyres programkomitee har foreslått løpende barnehageopptak med månedlige telletidspunkter. Slik at barn ikke skal risikere å være uten barnehageplass og kanskje måtte vente ett år før en får plass.

Jeg vil i tillegg vise til flere nyheter i media som viser at det er mange barn i Oslo som ikke får barnehageplass i nærheten av der de bor, selv om foreldrene ønsker det. Det medfører flere timer med reisevei hver dag for mange familier. I svar på ett spørsmål fra undertegnede sa Ødegaard at om lag 70 % av barna fikk sitt ønske om barnehageplass innfridd i Oslo.


Byråd Ødegaard har varslet at han vil legge frem en melding for bystyret i september om kvalitet i Oslobarnehagen.

På bakgrunn av dette ønsker jeg å stille følgende spørsmål til byråd Ødegaard:



  1. Hvor mange barn har med høstens opptak ikke fått ønsket plass i nærmiljøbarnehagen sin?
  2. Vil rett til barnehage i nærmiljøet bli tatt opp som ett viktig prinsipp - på lik linje med nærhetsprinsippet i skolen i bystyremeldingen om Oslobarnehagen?
  3. Vil byråden vurdere å innføre flere, minst to hovedopptak i året?
  4. Hvor mange uten rett til barnehageplass i Oslo har blitt tilbudt barnehageplass og hvor mange har søkt og fått avslag?

1 kommentar:

  1. Det kom et foreløpig svar fra byråden. Her står det at han ennå ikke vet svaret. Jeg tror det handler om mange barn som enten står utenfor barenahageplass eller ikke har fått plass i nærmiljøbarnehagen sin. Jeg er glad jeg har stilt spørsmålet, for vi kan få ordentlige tall på dette.
    Her er byrådens foreløpige svar:

    - FORELØPIG SVAR
    Det vises til spørsmål datert 09.08.2012 fra Gfilay Kutal (SV) vedrørende årets hovedopptak til
    barnehager.
    1 august måned er det alltid store bevegelser i søkermassen til barnehageplass i Oslo. Noen barn har flyttet ut av kommunen i løpet av sommeren mens andre barn, som har stått på ventelister, bytter barnehage. Det tildeles også fortsatt plasser til barn uten rett til barnehageplass. Det er derfor ikke lagt opp til rapportering fra bydelene før 31.08.2012. Svar på spørsmålene og rapportering fra opptaket vil bli oversendt komiteen snarlig etter tidspunkt for rapportering.

    SvarSlett