søndag 17. mai 2020

Norveç'ten korona raporu - 17 Mayıs

Konusmamiza baslamadan once, tüm dinleyenlerin 17 Mayıs, Norveç Anayasa bayramını kutluyorum*. Bildiğiniz gibi Norveç 1814’de kabul ettiği kendi anayasasıyla, bağımsızlığa doğru ilk adımı attı. Ilk kez 1870’da çocuklar resmi geçit yaptı. Ama sadece erkek çocuklar! Bundan ancak 19 yıl sonra, 1899’da kız çocuklar da resmi geçite katıldı. Bu da, Norveç’te de kadınların erkeklerle eşit haklar kazanmasının "hop" diye olmadigina bir örnek. Bu sene korona yüzünden (savaş yılları hariç) 150 yıldır ilk kez, 17 Mayıs’ta sokaklar çocuklarla dolup taşmadı ama bugün çeşitli faaliyetler oldu. İsterseniz bunlara kısaca bir göz atalım:

 Semtlerdeki kutlamaların yanısıra, sabahtan her zamanki gibi önemli kişilerin heykel ya da mezarları önüne çelenk kondu. Ben de bunları TV’da izledim. Oslo fiyordunda gemi korteji olmuş. Saat 13’de hep birlikte “Ja, vi elsker”i söyledik. Kral, kraliçe, oğlu prens ve ailesi, sarayın balkonuna çıkıp, az sayıda ama sembolik önemi olan kitleyi selamladılar. Oslo Belediye Başkanı Marianne Borgen, kral ve kraliçeye, çocukların çizdiği 17 Mayıs temalı 3500 çizimi iletti!

 Daha sonra hiç beklenmeyen bir şey oldu. Kral Harald, kraliçe Sonja ve oğulları prens Haakon arabalara binerek Oslo caddelerinde dolaştılar. Hiç yapmadıkları bu hareketin de büyük bir sembolik önemi vardı. Bu zor bulaşıcı hastalık günlerinde halkın yanında olduklarını göstermek istiyorlardı.

 Biliyorsun, çocuklar ta ilkokuldan beri, liseyi bitiriken yapacakları cilginliklarin, «russ»un hayaliyle yaşıyorlar. «Bu sene bizler bu hayalimizden yoksun kaldık, sanki bu çılgınlıkları yapmazsak büyüyemeyecekmiş gibi bir his var içimizde,» diyordu bugün bir genç. Bu yüzden, bugün Prens Haakon’un özellike “russ” gençlerle girdiği diyaloğu çok takdir ettim. Prens bu gençlere  “Yaptiginiz fedakârlık için çok teşekkür ederiz,” dedi.

 Siz de 17 Mayis’i nasıl kutladiginizi, resimleri Instagram’da #ap17mai hashtag’iyle Aftenposten’la paylaşabilirsiniz.


Sayılar

Norveç’te hala dikkatli olmamız gereken ama olumlu (optimist) bir sürecin içinde olmaya devam ediyoruz. Norveç’te 15 Mayıs’a dek tespit edilen vaka sayısı 8 197 (geçen hafta 8099). Hastanelerde toplam 1034 (geçen hafta 1014) kişi tedavi gördü. Su an itibariyle hastanede yatan toplam hasta sayısı 52. Geçen hafta bu sayı 60 idi. Bu sayı Mart sonu Nisan başındaysa en yüksek seviyeye, 300’lere ulaşmıştı.

Su an hastanede bulunanlarin 22’si (geçen hafta 16 idi) yoğun bakımda. Su ana dek koronadan hayatını kaybedenlerin sayısı ise geçen haftadan bu yana 15 kişi artarak 232’ye ulaştı.

Oslo, Norveç’te nüfusuna oranla en çok vaka sayısının görüldüğü yer olmaya devam ediyor. Çok şükür ki, diyelim, Oslo’da da sayı düşmeye devam ediyor. 17. haftada 149 olan yeni vaka sayısı, 18. haftada 83’e inmiş durumda. 7-13 Mayis’ta yeni hasta sayisi 67.

Virus kapmis birisinin ortalama olarak virusu kac kisiye bulastirdigini gosteren R sayisi yukseliyor. Ana okullarinin acildigi 20 Nisan’da 0,66 olan R sayisi, simdi 17 Mayis itibariyle 0,72’ye cikmis durumda. 1’in uzerine cikarsa durum kontroldan cikiyor. 11 Mayis itibariyle Oslo’da bu sayi 0,84’dü. Oslo’da bu sayinin 1’in uzerine cikma riski var ve yüksek.

Norvec’te ölüm orani da oldukca dusuk. Virusu kapanlar arasinda olum orani 1000’de 2. Su anda olen sayisi, normal, yillik ortalama duzeyinde.

Sağlıkla ilgili diğer konular

Su anda Halk Sağlık Örgütü ile Sağlık Bakanlığı arasında okulların açılması konusunda fikir ayrılığı olmuş olduğunu okuyoruz gazetede.[1] Ancak su ana kadar, durumun Sağlık Bakanligi’nin korktuğu gibi olmadığı görülüyor.

 Norvec’te birinci dalgayı atlatmisa benziyoruz ama uzmanlar yeni ve daha şiddetli dalgalar gelebileceğini söylüyor. Muhtemelen bu krizi bir aşı bulunmadan tamamen atlatamayacagiz. Norvec’te de 1997-98’de aşı üretimi için bir merkez açılıyor. Ne yazık ki 2011’de Stortinget aşı üretimi ”karli” olmayacağı için burayı kapatmış. Yani Norvec’in su an için kendisinin aşı üretme imkanı yok.

 Norvec’in ilaç konusunda da daha iyi önlemler alması lazım. SV olarak Parlamento’da Norvec’in en önemli ilaçlar konusunda kendi kendine yeter duruma gelmesi, yani en çok ihtiyaç olan ilaçları kendinin üretmesi konusunda önerge verdik.

 Araştırmacılara göre virüsün ideal ortamı 4 ila 8 derece, ancak yine araştırmalar gösteriyor ki güneş ve sıcaklık virüsü öldürmüyor.

 Bu sebeple, Halk Sağlık Enstitüsü Norvec’te bir Aşı Grubu (Vaksinegruppe) kurulduğunu doğruluyor. Bu grup dünyadaki aşı projeleri hakkında bilgi edinip hangi aşıların kullanılabileceği konusunda yönlendiricilik yapacak. Halkın nasıl aşılanacağını, hangi gruplara öncelik verileceğini tespit edecek. En iyi ihtimalle 2021 Sonbahar’inda Norvec’te aşı olabileceğimizi ümit edebiliriz.

 Bu arada yavaş yavaş, korona krizi başladığında Norvec’te durumun aslında nasıl olduğuna dair bilgiler ortaya çıkmaya başlıyor. Aftenposten’daki bir habere göre, kriz baş gösterdiğinde, Norvec’teki hastanelerin sadece yarısının, en çok dört hafta yetecek enfeksiyon kontrol malzemesi varmış. Tromsø’deki Üniversite Hastanesi’ndeki malzemeler ise cakmaymis! Nitekim bu yüzden (121 hemşireden) bir hemşire virüs kapmış. Şimdi, 24 Nisan’da kurulan bir komisyon Norvec’te durumun nasıl halledildiğini araştıracak. Yardımcı Sağlık Direktörü Espen Nakstad, su anda Norvec’te birkaç haftalık malzeme olduğunu söylüyor.[2]

Ne yazık ki biz de dahil pek çok belediye de ellerinde yeterli malzeme olmamasından şikâyetçi. Bu yüzden istenen oranda test de yapılamıyor.

Okul

Okuldaki sağlık hizmetleri de Mart’tan beri aksaklığa uğramış durumda, çünkü okul hemşireleri, korona kriziyle ilgili olarak başka görevlere atanmış durumdalar. Bu duruma çözüm bulmak için uğraşıyoruz.

 Yine Oslo’nun doğusunda ailelerin, Oslo’nun batısına göre çocuklarını okula götürmekten imtina ettiklerini soyleyeleim. Örneğin Ullern’de çocukların %97’si okula dönmüş durumdayken, Grorud’de % 80’i okula dönmüş durumda. Stovner’de bu oan %70. Bydelsmødre’den Nasreen Begum’a göre bunun nedeni, özellikle yabancı kökenlilerin okulların güvenli olup olmadığı konusunda daha çok endişe duyması. Bunda da bu kesimlerin resmi makamlardan verilen bilgiyi anlayıp anlamadıklarından emin olmamaları. Tabi bunu anlamak mümkün: Önce bu bölgelerde daha çok virüs vakası var, herkes evde kalsın, dendi. Sonra da, hop, çocuklarınızı okula gönderin dendi!

 Oslo’nun yerel Okul Bakanı haklı olarak bu konudan endişe duyuyor. Çünkü uzun vadede çocuklar arasında eğitim bakımından fark oluşabilir. Bir de bu bölgelerde, işsizlik daha yaygın olduğu için, çocuklarda da endişe duygusu artabilir.

 Öğrencileri ilgilendiren başka bir haber verelim. “Privatist” sınavları, yani “disardan” verilen sınavlar Ekeberghallen ve Vallhall Arena gibi büyük kapalı mekanlarda, planlandığı şekilde gerçekleştirilecek.

 Oslo’da yaz okulu olmayacak (“sommerskole”) ama özellikle önem verilmesi gereken çocuklar için bir hizmet verilmesi için uğraşılıyor. Bizim byråd olarak altını çizdiğimiz konu su: Yaz okulunun iptal edilmesi ekonomik değil. Yerel Eğitim Bakanlığı (Utdanningsetaten), şehrin her yerinde, 45 okulda, 19 000 öğrenci ve 1000 çalışan için, korona kurallarına uygun olarak geleneksel anlamda bir yaz okulu gerçekleştirilemeyeceğini söylüyor.

Ekonomik sonuçlar


Korona önlemleri devlete tam 240 milyar krona mal oluyor. Ekstra ödemelerden bazıları şunlar:
 - Petrol sektörüne 100 milyarlık yardım
 - Norveç içi ticaret ve balık ihracatı ve genel olarak ihracat için 20 milyar
 - Hastanelere 5,5 milyar
 - Havacılık şirketi, Avinor 5 milyar
 - Toplu taşımacılığa toplam 2,5 milyar
 - Belediyelere 2,1 milyar
 - Turizm sektörü paket tur düzenleyicileri için 2 milyar
 - ...
 - Yüksek eğitim 500 milyon

 Norvec’te 1994’ten beri ilk kez devlet bütçesi ve Petrol Fonunda bütçe açığı oluşuyor.

 Çarşamba günü Belediye Meclis toplantısı vardı. Oslo revize edilmiş bütçesini haftaya açıklayacak. Korona sebebiyle artan masraflar, buna karşılık düşen gelirler yüzünden oluşan açığı kapamak konusunda devletten destek bekliyoruz.

 Parlamentoda da biz muhalefet olarak belediyelere verilen yardımı yetersiz buluyoruz. SV parlamentoda, devletin belediyelere yardımının 10 milyar kron civarında olmasını önermişti. Bu konuda tartışmalar devam ediyor. [3]

Sonbaharda çok fazla sayıda borç toplama vakası (“inkassosaker”) olacağı öngörülüyor.

Diğer konular

Norveç içinde artık her yere gitmeye izin var! “Lett forhøyet risiko” olan kişiler, örneğin yaşlılar da, torunlarıyla seyahat edebiliyorlar.

Yurt dışına yolculuklar ile ilgili olarak hükümet bu hafta açıklama yaptı. Kurallar 20 Agustos’a kadar değişmeyecek. Yani Norvec’e giriş yasak, çıkış ise tavsiye edilmiyor. 15 Haziran’da, diğer Iskandinav ülkelerine giriş çıkışta açılma olabilir.20 Temmuz’da da yakın Avrupa ülkelerine giriş çıkışlarda rahatlama olabilir.

Norvec’e giriş yasak, dedik. Bu “oturma izni” olanlar için de geçerli ama bazı istisnalar var.

Bu arada, korona krizi başladığından beri 4100 Norveçli Norvec’e getirilmiş.

 SV parlamentoda, mahkumların ziyaretçilerle görüştürülmesi için uğraşıyor.

 Tusenfryd 13 Haziran’da açılıyor. Bø Sommerland da Temmuz başında açacaklarını söylemiş. Cocuklara bu mujdeyle bu haftaki korona sohbetimizi sonlayalim.

Haftaya, yani 24 Mayis'ta, Radyo Inter FM'de görüsmek üzere!


* Bu konusma, 17 Mayis'ta Norvec radyosu, Radyo Inter FM'deki konusmanin metnidir.




[1] Aftenposten, 15.5.2020, side 12.
[2] Aftenposten, 14.5.2020, side 14.

[3] Dagens Næringsliv nettutgaven, 12.5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar