lørdag 19. oktober 2013

Zaman'ın sorusuna yanıt: "Neden biz Türkiye kökenliler siyasette aktif degiliz?"

Norveç meclisinde Türkiye kökenli milletvekili yok ama örneğin Oslo Eyalet Meclisinin toplam 59 milletvekili arasnda benimle birlikte Türkiye kökenli üç milletvekiliyiz ki bu %5 gibi yüksek bir oran. Diğer şehir ve eyaletlerde de seçilmiş arkadaşlarımız da var.
Ancak yine de Türkiyeli vatandaşların Norveç siyasetinde yeterince aktif olmadığı konusundaki görüşünüze katılıyorum. Bence bunun en önemli nedeni Türkiye'den beraberimizde getirdiğimiz beklentiler. Buna belki de "beklentisizlikler" demek daha doğru olur. Toplumun ilerlemesine katkıda bulunmak istemek, demokratik katılımın birinci şartıdır. Çoğumuz bunu isteriz ancak demokrasi ne demektir, demokrasiden ne bekleyebiliriz, demokratik katılım niçin gereklidir gibi sorularla fazla muhatap olmamış bir toplumuz biz. Bunun üstüne bir de Türkiye'deki politikik uygulamalar ve politikacılar hakkındaki güvensizliklerimiz eklenince siyasete ilgi duyma ve demokrasiye güvenme konusunda "altyapımız" olmadığını, katılımımızın bu yüzden az olduğunu söyleyebiliriz. Oysa mahalli yönetimlere katılmadıkça, seçimlerde oy kullanmadıkça hayatımızı etkileyecek önemli kararları başkalarının seçimine bırakmış oluyoruz.
Siyasete güvensizlik kadar Norveç siyaseti hakkındaki bilgisizlik de bence katılımın önündeki en büyük engel. Norveç'te ve eyaletlerde, örneğin Oslo'da siyaset nasıl yapılanmış, bilmiyoruz. Örneğin Türker arasında Oslo'nun "sadece" bir belediye meclisi olduğu düşüncesi yaygın ancak, Oslo'nun aslında kendi eyalet meclisi, başkanı, "başbakanı" ve hükümeti var. Oslo'da sekiz bakanlık, dolayısıyla sekiz de bakan var: Maliye, Sosyal İşler, Yaşlılar, Eğitim, Çevre ve Ulaşım, Şehir Planlama ve Kültür bakanları. Son sekiz yıldır Norveç'te hükümette solcular varken, Oslo'nun "hükümeti" sağcı bir hükümetti. Buraya yetişkin yaşta gelen göçmenlerin tüm bunları okulda öğrenme şansı yok. Bence buraya gelen her türlü göçmenin "Norveç yaşamı ve toplumu" üzerine kısa bir eğitimden geçmesi  son derece yerinde olurdu.
Vatandaşlarla girdiğim diyaloglarda onların pek çok konuyla ilgili olduklarını görüyorum. Paralı yollar (bompenger), konut ve sağlık politikaları, kültür, eğitim ve din politikalarına ilgi yüksek. Pek çok vatandaş için bu konuları Norveççe tartışmak bir zorluk teşkil edebiliyor. Bu yüzden Türk derneklerine politik tartışma ortamları yaratmakta önemli bir rol düşüyor.
Politikacı ya da milletvekili olmaya gelince: Partilerin içinde, aynen Türkiye'de olduğu gibi, burada da müthiş bir yarışma var. Seçim listelerinin üst sıralarına gelebilmek için parti içinde yüksek bir desteğe sahip olmanız gerekiyor. Türkiye kökenli vatandaşların partilere üye olması, bu desteği arttırabilir.
Önemle altını çizmek isterim ki burada doğan ya da yetişen gençlerimizin çıkış noktası bambaşka. Onların demokrasi ve politik katılım anlayış ve beklentileri, en az diğer Norveçli gençler kadar olmalı. Onlardan beklentilerimiz var. Kendilerini her zaman desteklememiz, yanlarında olmamız gerekiyor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar