onsdag 15. mai 2013

Arbeiderpartiet vil innføre nesten et totalt forbud mot tigging


Ordfører,

Arbeiderpartiet vil innføre nesten et totalt forbud mot tigging. De vil gjeninnføre  løsgjengerloven som ble opphevet i 2006 - denne gangen som en "sonegjengerlov"!

Thorbjørn Jagland sier at det er mulig å ha et menneskelig utgangspunkt når vi diskuterer tigging. Jeg støtter ham i det.

Romfolk er Europas fattigste og mest forfulgte folkegruppe. Dette er mennesker vi deler kloden med, men ikke minst er de mennesker fra vår egen verdensdel. Vi kan ikke være redd for at ”mange flere tiggere vil komme hvis vi gjør noe”. Vi kan ikke forby fattigdom og sult. Det går ikke an å la folk bo uten tak over hodet og toaletter. Vi må bruke sosialpolitiske virkemidler og ikke strafferettslige for å unngå tigging.

Regjeringen vil gi tilskudd til sosialpolitiske tiltak for tiggere. Oslo klarer ikke å løse utfordringene alene. Dette er en mulighet. Vi må søke om tilskudd.

Ordfører,

Arbeiderpartiets forslag med meldeplikt og begrensning av tigging med tid og sted finner ikke støtte verken hos Kirkens bymisjon, advokatforeningen, politiet eller bydelene som opplever utfordringene tett til seg.

”Et totalt forbud kan uansett ikke gjennomføres umiddelbart.” sier Liebe-Riber Mohn. ”Dette forslaget er noe helt annet enn det Høyre foreslår,” sier hun. Jeg tolker det dit hen at hun vil egentlig et totalt forbud, men vil ikke gå for det fordi det ikke er gjennomførbart. Men ordfører, det de foreslår er det nærmeste man kan komme til et totalt forbud. Hvis det skal være forbudt innenfor hele Ring 2 og alle mulige steder utenfor Ring 2, hvor er det som er igjen? Hvis forbudet skal gjelde fra 1. mai til 1.oktober, skal tiggerne fryse hjel og tigge? Er det ålreight?

Arbeiderbevegelsen har tradisjonelt holdt fanen høyt for nasjonal og internasjonal solidaritet.  Nå svikter Arbeiderpartiet noen av de aller mest utsatte og forfulgte menneskene i Europa - og det i vår egen by. Det er trist og uforståelig for oss.  

Breiviks advokat Lippestad, et selveste Arbeiderparti medlem, en mann med og for prinsipper snakket til Arbeiderpartiets landsmøte og sa: ”det må ligge verdier under politikken, ikke bare pragmatisme." "Hva hadde vi fortalt våre barn om 40 mennesker frøs i hjel under Sinsenkrysset,” spurte han. ”Skal menneskeverd være en verdi som ligger under samfunnet vårt, da må vi finne løsninger på dette,” sa han.

Ordfører,

Det holder ikke å rope på regjeringen uten å iverksette et eneste tiltak selv, mente Rieber-Mohn selv i Aftenposten 27. april.

Jeg oppfordrer derfor Arbeiderpartiet, om å droppe det underlige forbudslinja, for det er ikke dem verdig. Jeg oppfordrer dem støtte SVs og egen regjeringens forslag om at Oslo kommune søker midler fra staten for å få styrke det humanitære arbeidet knyttet til de mange tiggere og bostedsløse i byen.

Som Thorbjørn Jagland sa, ordfører: ”Det er mulig å gjøre noe hvis man rett og slett tar et menneskelig utgangspunkt i stedet for å la oppgitthet ta overhånd.”


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar