søndag 12. januar 2020

Aud Grandaunet - En ekte sosialist og feminist

 
Aud Grandaunet, mars 2019. Av: Gülay Kutal
Minnetale for Aud
Gülay K, 12. januar 2020
SVs kvinnepolitiske konferanse

Aud Grandaunet fra Frogner SV døde dessverre juni i fjor, i en alder av 72. Hun var familie av arbeidsfolk fra Overhalla i Nord-Trøndelag. Arbeidet en tid som «krisehjelp» på sjukehus og så som serkretær i et grossistfirma. Utdannet seg da som sosiolog og arbeidet i Personaldirektoratet og Statskonsult, der hun har prøvd å demme opp f or New Public Management så langt det var mulig. Så ble hun medlem av og så leder for et av de kommunale forliksrådene på vegne av SV. Hun var mor til Kari og kone til Knut Kjelstadli.

Som mange av dere sikkert kjenner, var Aud en marksistisk feminist i sin tid. Hun har vært SV-medlem siden 1970-tallet og hadde flere verv i partiet. Hun var med i en gruppe som skulle utvikle en familiepolitikk, og de foreslo da at husholdet og ikke kjernefamilien skulle være grunnenheten. Hun var medlem i det sentrale kvinnepolitiske utvalget, hadde verv i lokallaget og representantskapet i Oslo og var delegat på landsmøter. Og hun satt i styret for lokalavdelingen av Norsk Tjenestemannslag. I Paxleksikon skreiv hun den siste artikkelen, om åttetimers dagen -som munnet ut i lravt som seks timers dag.

Hun satt i styret til venstresidens tanketank, stiftelsen Manifest. Manifest ville være et debattforum og drive folkeopplysning og studier, bidra med rapporter og utredninger på områder som er tverrpolitisk viktige for venstresiden, sa hun sammen med andre kjente styremedlemmer som Claus Jervell og Magnus Marsdal i Klassekampen i 2007.

Hun sa dette i SVs landsmøte i 2005:
«En abortnemnd har en oppgave. Det er å overprøve kvinnenes beslutning, og har ikke noe ansvar for kvinnen etter at beslutningen er tatt. En nemnd er et kontrollorgan og ikke et omsorgstilbud. Derfor er saken klar; nei til nemnd og ja til selvbestemmelse”. Hun mente det ikke var noe til hinder for å heve selvbestemt abort til 16. uke.

Hun sa videre: ”En alvorlig innvending fra sosialister mot selvbestemt abort er at kvinnen ikke skal være alene om avgjørelsen, samfunnet skal bry seg om livssituasjonen for henne og barnet. Men er overprøving i nemnd den rette måten å gi støtte på? Er det en støtte å måtte legge fram en livssituasjon som ikke er forenlig med å gi et barn den omsorgen det trenger for fremmede menn (det er som regel menn i legenemnda) som ikke har noe ansvar for denne situasjonen etter at de har fått sin avgjørelse?”

I representantskapsmøtet i Oslo SV i mars 2019, tre måneder før hun døde, ”SV må jobbe for at min generasjon ikke blir den siste med et trygt arbeidsliv” sa hun.

Blant de synspunktene hun hadde, er:

1)   Ingen kvinnekamp uten klassekamp /Ingen klassekamp uten kvinnekamp
2)   Kriminalisering av prostitusjon kan gjøre kunden farlig; noen vil skjule det, også ved drap
3)   Kvinner som gifter seg med nordmenn, skal ha sjølstendig rett til opphold, ellers får mannen et potensielt kontrollgrep på henne
4)   Kvinnepolitisk utvalg skal har reell mindretallsrepresentasjon

Som kilde til tidligere feministisk sosialisme er det interessant å se på et dokument som hun skrev sammen med tre andre forfattere på et dokument fra 1980 om  "SVs familie og dagliglivspolitikk" utgitt i Argument, Tidsskrift for sosialistisk ordskifte. (se under)

Her sier de:

"Familie-og dagliglivspolitikken er samlet rundt seks prinsipper:

1. Sidestiling av ulike typer samliv,. ideologisk, juridisk og materielt

2. Likeverdig  seksualitet.

4 Utbygging og trygging av den samfunnsmessige omsorgen for den enkelte.

3 Bedre materielle vilkår og boforhold, økonomisk trygghet  for samlevere og enkeltpersoner

5 Lik arbeidsdeling mellom kvinner og menn

6 Arbeid og 6-timers arbeidsdag til alle,"

Så sier de at det er fem områder for en slik politikk: Samliv, Bolig og nærmiljø, Omsorg, Beskatning og stønadsordninger, og Arbeid.

Torild Skard sa om Aud at hun aldri mistet fokuset. Hun holdte fast kapitalisme- og systemkritikken. Hun fokuserte på de systemiske årsakene og sammenhengene – ble ikke lurt av enkelte saker.

Karin Beate Theodorsen sa at Aud var bindingen mellom grassrota og sosialistisk ideologi og strategi.

Aud var stødig, trygg, å stole på. For meg var hun en mentor, en veileder, god venninne,. Hun var en av de tre SV-damer som ga deres talekort til meg på mitt første landsmøte i SV. Jeg vil aldri glemme henne!















Hennes taler:





------------


-------------







10 kommentarer:

  1. Hej og velkommen til Spotcap Global Loan Services, jeg hedder Claudia Klein, jeg er långiver og også lånekonsulent.

    Har du et stort behov for økonomisk forstærkning? har du brug for et lån til forskellige formål? hvis dit svar er ja, vil jeg anbefale dig at kontakte min virksomhed via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddel os på WhatsApp: +4915758108767 | og har et lån på din konto inden for 24 timer, fordi vi leverer fremragende lånetjenester over hele verden.

    Vi tilbyder alle slags lånetjenester (Personligt lån, Erhvervslån og mange flere), vi tilbyder både langvarige og kortvarige lån, og du kan også låne op til 15 millioner euro. Mit firma vil hjælpe dig med at nå en række mål med en bred vifte af låneprodukter.

    Vi ved, at det altid har været et enormt problem at få et legitimt lån For enkeltpersoner, der har økonomiske problemer og har behov for en løsning på det, finder mange mennesker det så svært at få egenkapitallån fra deres lokale banker eller andre finansielle institutioner på grund af stor rente sats, utilstrækkelig sikkerhed, forholdet mellem gæld og indkomst, lav kreditværdi eller andre årsager.

    Ikke flere ventetider eller stressende bankbesøg. Vores service er tilgængelig 24/7 - du kan få et lån og gennemføre dine transaktioner, når som helst og hvor du end har brug for det.

    Vi leverer 24 timers lån i verdensklasse. For forespørgsler / spørgsmål? - Send en e-mail til | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddel os på WhatsApp: +4915758108767 | & Modtag et svar på et øjeblik.

    Din familie, venner og kolleger behøver ikke at vide, at du er penge på kontanter, bare skriv til os, så får du et lån.

    Din økonomiske frihed er i dine hænder!

    SvarSlett
  2. HALLO; Trenger du et lån?
    Vi tilbyr lån til enkeltpersoner: personlig lån til konsum, boliglån, kredittinnløsning, gjeldsinnløsning (For å samle all gjeld på en kreditt), forretningslån og også et lån for å kjøpe en bil.

    Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt?
    Vi kan støtte deg med et lån for å gjennomføre prosjektene dine, for eksempel: bygging av hus, kontorer, gårder, og også finansiere reiseprosjekter, ditt selskap eller et prosjekt som du trenger ekstern finansiering.

    Trenger du et investeringsfond?
    Vi kan investere i de store prosjektene dine. Dette er forbeholdt selskaper som søker investorer for å finansiere forskningsprosjekter, eiendomsprosjekter, overtakelser og andre forretningsbehov.

    VELG DE BESTE LÅN-alternativene NÅ !!! For mer informasjon om tjenestene våre, kontakt oss via denne e-postadressen: novaglobalfinances@gmail.com

    Hva vi tilbyr;
    Vi tilbyr alle slags lånetjenester, både sikrede og usikrede lån, gjeldskonsolidering og mange andre til en veldig rimelig pris.

    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES er datterselskapet til et av de sterkeste finanskonsernene i Europa og over hele verden med en stor kapital. NOVA GLOBAL FINANSIELLE TJENESTER forfølger en strategi for å være til stede der vekst blir funnet, koble kunder til mulighetene det skaper, hjelpe bedrifter med å vokse, økonomier til å trives og enkeltpersoner til å realisere sine ambisjoner.

    Send en låneforespørsel nå !!!
    Navn: Camilla Karlsen (lånesenterbetjent)
    Kontakt mail: novaglobalfinances@gmail.com

    SvarSlett
  3. Hej
    Ako imate bilo kakvih bolesti povezanih sa seksom, kontaktirajte babasalamiherbs@gmail.com za savršeno rješenje za HIV. / AIDS, HERPES, NIZAK LIBIDO, NISKA SPERMA, MLAKAVI I JOŠ MNOGO. pomogao mi je s rješenjem koje sam uzeo i koje mi je pomoglo da izliječim rak pluća za 2 tjedna. Ne zahtijevaju sve kemijski lijekovi. Živo sam svjedočanstvo, vaše bi ozdravljenje moglo biti biljno. Zašto ne pružiti priliku ljekovitom bilju baba salame i vidjeti se izliječenim i pročišćenim. Za daljnju pomoć obratite mu se e-poštom. Babasalamiherbs@gmail.com

    SvarSlett
  4. ÆGTE BANKGARANTI (BG) OG STANDBY KREDITBREV (SBLC) TIL KØB / LEJNING
    TIL DE BEDSTE PRISER TILGÆNGELIGE

    Jeg er direkte til en udbyder, der for nylig har udstedt bankinstrumenter til et par af mine kunder, udbyderen er 100% checkbar, du kan gøre din due diligence på dem. Jeg kender personligt udbyderen.


    Vi tilbyder certificerede og verificerbare bankinstrumenter via Swift Transmission fra en ægte leverandør
    af optagelse af tidsbundne transaktioner.

    TIL LEJNING AF BG / SBLC
    MINIMUM ANSIGTSVÆRDI FOR BG / SBLC = EUR / USD 1 mio
    LEJNINGSGIFT = 4% + 2%

    TIL KØB AF FRISK CUT BG / SBLC
    PRIS = 32% + 2%
    MINIMUM ANSIGTSVÆRDI FOR BG / SBLC = EUR / USD 1 mio

    Vores BG / SBLC-finansiering kan hjælpe dig med at få dit projekt finansieret, lånefinansiering ved at give dig årligt. RWA klar til at lukke leasing med enhver interesseret kunde om få bankdage

    Navn: Scott james

    E-mail: inquiry.worldwideloanfirm0@gmail.com

    SvarSlett
  5. Ansøg om et lån fra et verdensomspændende lånefirma med en rente på 3%.

    Uanset om du vil øge din livsstil eller have en uventet udgift, er et lån fra verdensomspændende lånefirma den omkostningseffektive måde at få det til at ske.

    verdensomspændende lånefirma er fleksibelt: du kan låne op til 10 millioner euro med en passende tilbagebetalingsperiode på 1 til 30 år. Vi tilbyder et omfattende udvalg af personlige lån, erhvervslån, boliglån og gældskonsolidering, der kan tilpasses dine skiftende behov og omstændigheder til en rente på 3%.

    Hvad du får:
    Øjeblikkelig adgang til dine penge efter godkendelse
    Konkurrencedygtige renter
    Fleksible tilbagebetalingsbetingelser
     Evnen til at betale dit lån hurtigere (yderligere betalinger reducerer lånekapitalbeløbet)
     Let godkendelse, hvis du har brug for yderligere penge
     Du kan ansøge om et lån på dit eget passende sted og tidspunkt

    Sådan ansøger: Ansøg om
    et lån er hurtigt og nemt! Virksomheder eller enkeltpersoner, der er interesserede i at ansøge om et lån fra verdensomspændende lånefirma og har brug for flere oplysninger om HVORDAN DE ANSØGER, SEND EN E-mail til (worldwideloanfirm0@gmail.com) ELLER kontakt Camilla Karlsen på whatsApp: +13154076700 for mere information og mundtlige briefinger. Vilkår og betingelser gælder.

    Nancy William.
    Seniorlånchef

    SvarSlett
  6. Søk om et lån på ACCESS FINANCE (accessloanfirm2030@gmail.com) med en rente på 3%.

    NY FINANS er fleksibel: du kan låne fra 1000 euro til EUR 5 millioner (EUR 5.000.000,00), med tilsvarende nedbetalingstid fra 6 måneder til 30 år. Vi tilbyr et bredt spekter av personlige, forretnings-, hjem- og konsolideringslån som kan tilpasses dine skiftende behov og omstendigheter med en rente på 3%.

    Hva fikk du:
    ? Umiddelbar tilgang til midler etter godkjenning
    ? Konkurransedyktige renter
    ? Fleksible tilbakebetalingsbetingelser
    ? Mulighet for raskere tilbakebetaling av lån (tilleggsbetalinger reduserer lånebeløpet)
    ? Enkel godkjenning hvis du trenger ekstra midler
    ? Din første tilbakebetaling av lån begynner seks måneder etter godkjenning.

    Hvordan søke:
    Det er raskt og enkelt å søke om lån!
    Bedrifter eller personer som er interessert i å søke om et lån hos Novelty Finance som trenger mer informasjon om hvordan de skal søke, skal sende en e-post til (accessloanfirm2030@gmail.com)

    WhatsApp-nummer: +79258159150

    Hensyn
    Mr Scott
    accessloanfirm2030@gmail.com

    SvarSlett
  7. Hallo

    Trenger du økonomisk hjelp med lav rente, og nå er sjansen til å få finansiering / kontanter med en gang? Vi tilbyr alle typer finansielle tjenester med lavere renter, med lang og kort sikt og likegyldige valutaer. Vi gir økonomisk bistand til alle; Vi har også spesielle økonomiske planer for personer med dårlig kreditt. Vårt mål og mål er å tilby ekte og effektiv økonomisk bistand for å forbedre menneskeheten. Kontakt oss i dag for mer informasjon via

    E -post: lawsonsmithloan24@gmail.com

    SvarSlett
  8. Kære låneansøgere,

    Har du økonomiske vanskeligheder? Vil du starte din egen virksomhed? Dette lånefirma blev etableret som en menneskerettighedsorganisation verden over med det ene formål at hjælpe de fattige og økonomisk nødlidende mennesker. Hvis du ønsker at ansøge om et lån, bedes du kontakte dem ved at bruge nedenstående oplysninger: e-mail: elenanino0007@gmail.com

    Navn:
    Påkrævet lånebeløb:
    Lånets varighed:
    Mobilnummer:

    Tak og Gud velsigne
    Ingrid

    SvarSlett
  9. Kjære lånesøkere

    Har du økonomiske vanskeligheter? Vil du starte din egen bedrift? Dette låneselskapet ble etablert som en menneskerettighetsorganisasjon over hele verden med det eneste formål å hjelpe de fattige og økonomisk nødlidende. Hvis du ønsker å søke om lån, vennligst kontakt dem ved å bruke detaljene nedenfor: e-post: elenanino0007@gmail.com

    Navn:
    Nødvendig lånebeløp:
    Lånets varighet:
    Mobilnummer:

    Takk og Gud velsigne
    Ingrid

    SvarSlett
  10. God dag ,

    Jeg er meget spændt efter at have fået mit personlige lån til at købe en bil fra Mrs Marion Jansen Loan Help LTD efter at være blevet snydt to gange af falske långivere, til Gud almægtig blev jeg præsenteret for Mrs Marion Jansen Loan Help LTD af en kollega som også fik et lån til hans virksomhedsudvidelse, og til min største overraskelse fik jeg et lån på $25.000 USD i dag.

    Jeg opfordrer jer alle med behov for et lån til at kontakte fru Marion Jansen via e-mail for en låneansøgning: marionjansen00@gmail.com


    Tak

    SvarSlett