onsdag 11. desember 2013

Oslo må gi like muligheter for våre barn og unge


SVs budsjettprioriteringer for barnehager, skoler og kultur i 2014

Oslo skal være en god by å bo i. For SV er det spesielt viktig at Oslo er en god by å vokse opp i for våre barn og unge.

Vi prioriteter derfor barn og unge skikkelig i vårt alternative budsjett. Jeg vil trekke frem våre tre store satsingsområder for SV: 1) barnehager, 2) aktivitetsskolen og 3) lærere og yrkesfaglig opplæring.

Først til barnehager.
Gode, trygge, lærerike og skapende barneår skaper gode, trygge, kunnskapsrike og kreative voksne som kan bidra til videre verdiskapning i denne byen. 

Vi er glad for at med Tøyen-avtalen har vi sikret bemanningsnormen. Men vi aksepterer ikke kutten i bydelene og dermed redusere barnehagebudsjettene. Vi plusser derfor på bydelsbudsjettene med 250 millioner kroner hvor 100 av disse millionene skal brukes til barnehager. I tillegg bruker vi 93 millioner ekstra i barnehager:
  • til å etter- og videreutdanne de ansatte i barnehagen
  • til å utvikle språket hos barn
  • til å gjennomføre to barnehageopptak i året
  • til å bygge nok barnehager
  • til å rehabilitere barnehager
Dette sikrer mer kvalitet, dette sikrer mer mobilitet, dette sikrer mer kompetente voksne, dette sikrer god språkutvikling hos barnehagebarn!

Jeg skal også si noen ord om aktivitetsskolen.
Vi vet at elevene som går på aktivitetsskolen (AKS) har en bedre sosial utvikling, de lærer norsk raskere, de blir bedre integrert og de får bedre karakterer, men mange har IKKE råd til AKS! Byrådet vil ikke gjøre noe med det. SV vil derimot gjennomføre en skikkelig AKS-satsning i Oslo for å sikre gratis halvdagsplass i Aktivitetsskolen i alle bydeler i løpet av en treårsperiode. I 2014 gir vi 78 millioner til å starte opp i bydelene Stovner, Grorud, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Sagene og Søndre Nordstrand. 

For det tredje har SV store ambisjoner for osloskolen.
Det er IKKE riktig at byrådet ikke gjør noe kutt i skolebudsjettet. Elevtallet vokser, men det blir mindre penger til skoler. Det blir færre lærere. SV ønsker derimot flere lærere i skolen, og styrker derfor rammebevilgningen til grunnskolen med 50 millioner og vi øker budsjettet med 3 millioner til etterutdanning av lærere.

Byrådet gjør for lite for å redusere frafallet i videregående skole. Ungdom som ikke tar en utdannelse, og som av den grunn ikke får jobb, koster samfunnet betydelige beløp. Det er en bedre investering å bruke pengene på utdanning når vi har sjansen, enn på trygd når det er for sent.  Vi styrker derfor bevilgningen til yrkesopplæringen med til sammen 30 millioner kroner. Vi styrker skolebudsjettene med omlag 110 millioner.

Så et par ord om kultur og frivillighet
Byrådet har foreslått en rekke store kutt til de frivillige organisasjonene som gjør en viktig jobb i Oslo. SV ønsker tvert imot å styrke frivilligheten, og har plusset på støtten til frivillige organisasjoner med ca. 19 millioner kroner.

SV ønsker å støtte opp om kulturlivet i Oslo. Vi er ikke enig i byrådets vurdering av at man nødvendigvis får mer innovasjon og nytenkning ved å gi mindre til drift. SV har derfor omprioritert 7 millioner kroner innenfor avsetningene til kultur. 

Så til bibliotekene. Dette er den mest brukte kulturinstitusjonen i Oslo, men byrådet satser ikke nok på lokale bibliotek. Byråden lar folk vente i usikkerhet med å garantere ikke-nedlegging av bibliotekfilialer kun et år av gangen. SV foreslår derfor i sitt budsjett å legge inn 15 millioner til bibliotekfilialene.

Vi i SV tror at å bygge en by der barn og unge får lære og skape, er den beste investeringen vi gjør i fremtiden. Et godt velferdssamfunn koster penger. Men et dårlig velferdssamfunn ordfører koster mye, mye mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar