onsdag 10. april 2013

Raskere bosetning av flyktninger



SV hadde interpelasjon i bystyret om bosetning av flyktninger i dag. Her er mitt innlegg i debatten.


Ordfører,

Innvandrere er en ressurs og tilfører Norge verdifull kompetanse. Å sikre alle like muligheter til å delta i arbeidslivet, skaffe seg et hjem og et sosialt liv er nøkkelen til en god integrering og avgjørende for å forebygge økte motsetninger og segregering.

Når flyktningene oppholder seg lenge i mottak, tar det for lang tid før vedkommende kan starte sitt nye liv i Norge. Selv om det er et visst aktivitetstilbud i mottak, blant annet norskopplæring, lever flyktninger i mottak stort sett en passiv tilværelse, noe som igjen kan bidra til klientifisering og svekket psykiske helse.

Av hensyn til flyktningene og samfunnet er det derfor viktig at de blir bosatt raskere enn i dag.

Det er bra at regjeringen vil utrede konsekvensene av å endre introduksjonsloven slik at nyankomne flyktninger som selv finner bolig og/ eller arbeid, får rett til introduksjonsprogram og utløser integreringstilskudd. For å unngå press og belastning på de største bysentraene bør det vurderes om slike områder bør unntas fra ordningen.

Mangel på boliger er den vanligste årsaken til at kommuner sier nei til å i mot flyktninger. Oslo må derfor lage en langsiktig plan for økt bosetning. Planen bør starte med en brei gjennomgang av bosettingsarbeidet, med vekt på økt boligbygging, utnyttelse av det private leiemarkedet, frigjøring av kapasitet i kommunale boliger og bruk av midlertidig innkvartering, særlig for enslige voksne som venter på familien.

Som et ledd i dette arbeidet bør vi raskt melde tilbake hvilke bosteder kan klargjøres i løpet av 2013 slik at vi kan imøtekomme anmodningene fra IMDI.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar