onsdag 10. april 2013

Bystyret går for to hovedopptak i året til barnehagene i Oslo


Ordfører,

Jeg er glad for at SV, sammen med Arbeiderpartiet og FrP, får gjennomslag for at byrådet skal komme med en sak til bystyret om å gjennomføre to hovedopptak i året til barnehagene i Oslo. Kvalitet i barnehager betyr først og fremst at ALLE barn får barnehageplass ved 1-års alderen uavhengig av når på året de er født.

Det var akkurat for ett år siden at jeg og Marianne Borgen leverte privat forslag som het ”Vi må tenke stort om de minste barna. Byrådet må sikre kvalitetsheving i Oslobarnehagen”. Det er for fire år siden at regjeringen presenterte sin
stortingsmelding om kvalitet i barnehagen. Jeg er glad for at vi endelig kan behandle saken i bystyret.

MEN hvis Oslobarnehagen skal være landets beste, kan ikke strategien være så snevret som byrådsmeldingen legger opp til.  Kvalitet er ikke bare språk og det er ikke bare informasjon. Kvalitet i barnehager må måles med barnas trivsel og foreldrenes trygghet for barna deres. Kvalitet bør måles med aktiviteter som utvikler barnas sosiale og fysiske ferdigheter.

Og denne kvaliteten er helt avhengig av at vi har nok kompetente voksne i barnehagen. Men bystyremeldingen mangler konkrete tiltak for å styrke den pedagogiske kompetansen i barnehagene.

Ordfører,

Vi mener at alt det bystyremeldingen ikke fokuserer på, er det som egentlig sikrer kvalitet. Da snakker vi om i hvert fall fem tiltak:

Punkt 1: Nok og kompetente voksne. Minst en voksen for tre barn under tre år og minst en voksen for seks barn over tre år, nok vikarer, nok kompetente styrere, det skal være flere førskolelærere og barnehageassistenter skal ha utdanningsmuligheter.

Punkt 2: Språk. Ansatte skal få norsk opplæring om nødvendig. Det skal være kompetente to-språklige assistenter. Sørge for at barnehager tar i bruk veiledningen som Utdanningsdirektoratet vil komme med for god språkkartlegging i barnehagene.

Punkt 3: Godt og tett samarbeid med foreldrene

Punkt 4: Barnehage til alle. To hovedopptak for å sikre at alle 1-åringer, også de som er født etter 31. august, får barnehageplass og gratis kjernetid.

Punkt 5: Fysisk miljø. Vedlikeholde barnehagebygningene med fokus på god barnehagearkitektur. Garantere at barn har det trygt .

Ordfører,

Jeg spør byråden: hvilke av disse tiltak er det å finne i bystyremeldingen? Nei, mye av dette mangler. Fordi alt dette krever budsjett, det er derfor byråden ikke vil ha dem i bystyremeldingen. Byrådet ha kuttet 177 millioner i bydelenes budsjett. Samtidig har byråden sagt opp bemanningsavtalen som sikrer nok voksne per barn. Når man både reduserer penger til barnehager og sier opp bemanningsavtaler,  blir man nødt til å redusere kvalitet til språkkartlegging og informasjon. Og det er nettopp det byrådet gjør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar