tirsdag 26. februar 2013

- Hvis folk hadde skjønt hva som var i ferd med å skje, ville de reagert


Det hersker stor forvirring rundt fremtiden til Oslo Nye Teater.

Bystyrerepresentant Gülay Kutal (SV) er bystyrerepresentant og medlem av kultur- og utdanningskomiteen. Hun mener Oslo Nye Teater som prosjektteater er bekymringsverdig for teatrets fremtid.
FOTO: Privat
Aftenposten papir skriver lørdag at det er fortsatt råder stor forvirring om hvordan Oslo Nye Teater skal drives i fremtiden.

- Tar ikke nok ansvar

Gülay Kutal (SV), bystyrerepresentant og medlem av kultur- og utdanningskomiteen, forteller at partiet er bekymret for fremtiden til teatret.
Partiet ønsker at teatret skal bevare en fast stab med faste ansatte skuespillere, lydteknikere også videre.
- Hvis folk hadde skjønt hva som er i ferd med å skje, ville de reagert, påpeker hun.- Kommunen tar ikke nok ansvar. Vi ønsker at det fortsatt skal være et institusjonsteater, som ikke skal pålegges nedbemanning og at det skal ha friheten for å kunne organisere prosjekter, som kan dyrke den profilen de har.

Fryktet nedleggelse

Teatret er kommunalt, i motsetning til konkurrentene, og får i år et kommunalt tilskudd på 80 millioner kroner.
I fjor fryktet man kroken på døren, men i oktober konkluderte byrådet med at de ønsker å beholde teatret, men at det skulle omdannes fra et institusjonsteater til et prosjektteater.
Det innebærer blant annet færre fast ansatte enn i dag. Byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF ønsker seg prosjektteater, mens AP, SV og Rødt er enige om at de ønsker å beholde Oslo Nye som et institusjonsteater.
Frp mener at det ikke er en kommunal oppgave å drive teater og går i sitt program inn for å selge kommunens aksjer til profesjonelle aktører. Slik Aftenposten har skrevet tidligere, kan det være Fremskrittspartiet som kan avgjøre teatrets endelige skjebne.
Byrådet er derimot i sin innstilling klare på at det i fremtiden skal drives som et prosjektteater. Men i kulturkomiteens møte denne uken, ble det flertall for en formulering om at Oslo Nye "ikke skal være et rent prosjektteater".
Komiteleder Øystein Sundelin (H) uttalte til Aftenposten i går at han oppfatter forslaget som at "det skal være et prosjektteater, men ikke et rent prosjektteater."
- Det er vel i mangel på et navn et teater som ikke er rent prosjektteater og heller ikke institusjon, sier han.

Fikk ikke støtte

SV har tidligere foreslått at teatret ikke skal pålegges nedbemanning, og at det skal få økte bevilgninger i henhold til lønns- og prisvekst, men dette fikk de ikke støtte for i komiteen.
- Når vi ikke fikk flertall for vårt syn, støtter vi Arbeiderpartiets forslag. Men det er også ganske utydelig. De sier de ønsker noe mer enn et rent prosjektteater uten å utdype hva de mener med det, sier bystyrerepresentanten.
Kutal mener videre Oslo har vært en uforutsigbar eier for Oslo Nye Teater.
- De har måtte nedbemanne de siste årene, men har fortsatt en fast stab. På prosjektbasis må de som jobber der leies inn, og det vil være uforutsigbart for deres arbeidssituasjon.
Saken skal behandles i bystyret 6. mars.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar