søndag 10. februar 2013

Bedre språk i barnehager krever mer penger - ikke mer kartlegging


Oslos bydeler må kutte 177 millioner neste år. Hundrevis av ansatte og foreldre fra Oslos barnehager stilte opp utenfor Rådhuset for å markere sin motstand mot budsjettkutt.

Høyre-byråden Ødegaard sier at han er bekymret for språkutviklingen til barn og ønsker kartlegging i barnehager. Alle fagfolk er enig i at det ikke er kartlegging som er problemet. Det må være flere kompetente barnehagefolk og gode språklige miljøer i barnehagen.
Det betyr bl.a. midler for
  • -       flere førskolelærere
  • -       nok vikarer
  • -       videre- og etterutdanning av assistenter
  • -       norsk opplæring av ansatte

Alt dette krever budsjett. Men byrådet ha kuttet 177 millioner i bydelenes budsjett. Samtidig har byråden sagt opp bemanningsavtalen som sikrer nok voksne per barn. Når man både reduserer penger til barnehager og sier opp bemanningsavtaler,  kan man ikke gå rundt og bekymre seg for dårlig språkutvikling hos barn.

SV har lagt inn 150 millioner ekstra til barnehager i sitt bydelsbudsjett, 5 millioner til ABF (arbeidsplassbasert førskolelærerutdanning), 3 millioner språksatsing og 3 millioner for kurs for ansatte. Vi vil lovfeste grunnbemanning i barnehager. Vi vil utvide gratiskjernetid ordningen. Byrådet er mot alt dette. At byrådens eneste svar til dette er språkkartlegging av barn, er tragisk. Kartlegg så mye du vil, hva hjelper det hvis man ikke kan følge opp barna og deres språkutvikling på grunn av dårlig økonomi i barnehagen?  

Det er mer penger til barnehager som hjelper - ikke mer kartlegging. 

Les mer her: http://www.ivarjohansen.no/temaer/barn-og-unge/4140-barnehage.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar