søndag 24. februar 2013

Hvordan skal det nye Deichmanske hovedbiblioteket bli?

Jeg er fryktelig glad i Deichmanske hovedbibliotek som i dag er lokalisert på Hammersborg, men jeg gleder meg også til nytt og flott bibliotek i Bjørvika som er bedre tilpasset de krav moderne bibliotekdrift forutsetter.

Nå er saken til behandling i et ekstraordinært møte i min komite i bystyret på onsdag. Jeg lurer på mange ting bl.a. de spørsmål som jeg i dag stilte til byråden. Her er byrådens forslag. Hvis du har kommentarer send dem gjerne inn ved å legge inn kommentar til dette innlegget eller ved å sende mail til kutgul@gmail.com så fort som mulig.



Spørsmålsstiller: Gülay Kutal (SV) ,
Spørsmålsstiller gruppe:
Til: Byråd for kultur og næring
Utvalg: KOUK
Tittel: Det nye Deichmanske bibliotek
Vedrørende:
  1. “Et nytt og funksjonelt hovedbibliotek gir også mulighet for å vurdere en ny og mer fremtidsrettet modell for filialnettverket i byen. Effekten av omstrukturering vil være en mer fleksibel bibliotekorganisasjon, større tilgjengelighet, variert personalkompetanse og skreddersydde tilbud som dekker brukernes behov.”
    Kan byråden utdype dette med å bl.a. forklare hva som ligger i “omstrukturering”, “ny og fremtidsrettet modell for filialnettverket” og “variert personalkompetanse”?
  2. "Kulturetaten har utarbeidet et eget styringsdokument for applikasjonsprosjektet." Kan vi få innsyn i dette dokumentet?
  3. IKT-utstyr og applikasjoner koster mer enn det dobbelte av det som tomta koster! Hva er byrådens tanker om det?
  4. "FDVU- kostnader for bygget er beregnet til 14,0 mill. kroner pr år (eks.mva), hvor drift og vedlikehold er de største postene. Dette tilsvarer et FDVU nivå på 700 kr pr m2.
Til sammenligning er årlige FDVU - kostnader for dagens hovedbibliotek oppgitt å være ca 5,8 mill. kroner (eks.mva). Dette tilsvarer et FDVU nivå på 462 kr pr m2." Hva kommer den store forskjellen av?
  5. "Det er lagt opp til stor grad av selvbetjeningsløsninger som følge av ny teknologi. Bemanningstettheten vil dermed bli langt lavere enn i dagens bibliotek." SV håper at dette ikke er en forvarsel på nedbemanning. Kan byråden bekrefte det?
  6. "Det forventes at det nye hovedbiblioteket har et langt større inntektspotensial enn dagens hovedbibliotek gjennom utleie av lokaler, arrangementer, butikk, kafé med mer. Det er lagt til grunn leieinntekter fra restaurant samt utleie av egne lokaler (saler og møterom) med et belegg på 40-55 pst. Dette tilsier en stor grad av arrangementer i regi av eksterne aktører, og en lavere grad av gratisarrangementer i regi av biblioteket selv. Videre er det lagt inn en moderat økning til salg av bibliotekets øvrige tjenester." Kan byråden fortelle hvilke av bibliotekets tjenester er til salgs og hva økningen av disse innebærer?
  7. "Digitale tjenester vil bli tilrettelagt slik at de kan utvides og tilbys andre institusjoner og aktører, som for eksempel skolebibliotekene. Byrådet vil også se på modeller for samarbeid og samordning mellom skole- og folkebibliotekene med sikte på å oppnå optimal ressursutnyttelse." Blir dette en del av det såkalte "applikasjonsprosjektet"?
  8. Hva anslås engangsutgifter knyttet til flytting til å være? Hvorfor er dette ikke en del av kostnadsbildet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar