onsdag 8. februar 2012

Kommunen må drifte sykehjemmene selv


SV vil ikke ha noe konkurranseutsetting og vil at kommunen skal drifte sykehjemmene selv.

”Sykehjemmene skal være et hjem for de som bor der i livets siste fase,” står det i et saksdokumentet fra byrådet. Det står videre at ”enkeltes frihet til å bestemme over eget liv skal ligge til grunn når konkurranse grunnlagene utarbeides.”

Hva slags frihet snakker vi om egentlig?  Ettersom det er en stor prosent av pasientene som har en aldersdemens og som bor på et sykehjem, klarer mange ikke å bestemme over eget liv! Det er derfor de bor på sykehjem. Hadde ellers ikke vært behov for det!

Det er ikke frihet til å velge, men trygghet som egentlig betyr noe for eldre. Verken størrelsen til ”brukernes” lommebok eller hensynet til inntjening skal være styrende. Vi skal pleie alle eldre med respekt, varme, med kunnskap om sykdommer, faglig vurderinger, kontinuitet og forutsigbarhet. Det er dette eldre vil velge etter; det er denne visjonen som skal ligge til grunn for drift av sykehjem.

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig med alt du skriver, Gulay, ikke minst overskriften på innlegget ditt. Problemet er at det ikke er dette SV mener. SV er for at driften av sykehjem settes ut til andre, så lenge det ikke er kommersielle aktører. For egen del synes jeg dette ikke er spesielt fornuftig, fordi det er den samme "metoden" for drift av sykehjemssektoren som da legges til grunn som ved mer konvensjonell konkurranseutsetting. Det er helt klart bedre at et sykehjem driftes av Kirkens Bymisjon enn Carema Omsorg, selvsagt. Men den aller beste måten å få bedre kvalitet i all sykehjemsdrift i Oslo er ved at en, felles metodikk for driften rendyrkes og stadig forbedres, slik jeg ser det. Men der er altså ikke SV per i dag, dessverre.

    SvarSlett