Ordfører,
Innvandrere kommer til landet fordi de får jobb her, fordi de gifter seg med en norsk borger, eller fordi de er flyktninger. Noen er universitetsutdannede leger, andre mangler grunnskole; noen kommer hit som etterspurte dataingeniører eller bygningsarbeidere, andre har aldri vært ute i arbeidslivet.
SV har lenge visst og sagt at diskriminering av innvandrere på arbeidsmarkedet er utbredt. At særlig ikke-vestlige arbeidssøkere blir utsatt for at arbeidsgivere driver systematisk forskjellsbehandling, og blir valgt bort selv om de er overkvalifisert for stillingen. Nå viser undersøkelsen fra FAFO og Institutt for samfunnsforskning at sannsynligheten for å bli innkalt inn på jobbintervjuer synker med hele 25 prosent dersom søkeren har et utenlandsk navn!
På flere konferanser jeg har deltatt, har arbeidsgivere innrømmet at når de har en bunke med søkere til stillingen, havner søkere med ikke norsk-klingende navn nederst i bunken. Og diskriminering på vei til arbeid gjelder ikke bare innvandrere – de som selv har flyttet til Norge – men også deres barn. Det dreier seg om norske barn, barn av innvandrere, som er født her og som har hele sin oppvekst og skolegang i Norge. Dette kan ikke aksepteres! Byrådet har ikke gjort nok for å stoppe diskrimineringen, men sånn kan det ikke fortsette.
Anonyme jobbsøknader kan hende virker, men det tviler jeg på er et godt tiltak ordfører. Jeg synes først at det ikke er verdig å skjule seg bak en ID, for det vil være det samme som å bytte til et norsk navn med hensikten å komme til et jobbintervju. I tillegg kan det være helt unyttig for enkelte med flerkulturell bakgrunn. Særlig når det gjelder førstegenerasjonsfolk er det lett å bli "avslørt" på språkkunnskaper, skolegang og annet i bakgrunnsinformasjonen. I tillegg, kan dette føre til ubehagelige opplevelser i selve intervjuet både for den potensielle arbeidsgiveren og arbeidssøkeren særlig når førstnevnte på forhånd ikke er forberedt på hvem som skal intervjues!
SV mener at flere tiltak kan hjelpe. Oslo kommunen kan forplikte seg til å kalle inn minst én kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn til jobbintervju. For det viser seg at når man først får muligheten til å møte opp, brytes eventuelle fordommer ned og man får en rettferdig sjanse til å få jobben.
Kommunen kan også innføre kvotering av minoritetsspråklige arbeidssøkere ved ansettelser. Dette innebærer ingen favorisering; man må selvsagt være kvalifisert for jobben. Men dersom to eller flere søkere har tilnærmet like kvalifikasjoner og nok kvalifikasjoner for jobben, kan kommunen foretrekke søkeren med minoritetsbakgrunn.
For det tredje hjelper det at alle kommunale virksomheter har rekrutteringsplaner for personer med minoritetsbakgrunn og at de rapporterer fra disse planene. Kommunen kan også kreve tilsvarende planer fra sine leverandører i sine anskaffelser.
All rasisme og diskriminering må bekjempes med alle krefter, for å være utsatt for systematisk og langvarig urettferdighet kan skade ikke bare den som opplever urettferdigheten, men hele samfunnet. Diskriminering i arbeidslivet kan ikke tillates. Byrådet må komme tilbake til bystyret med konkrete planer på hvordan de har tenkt å forhindre dette.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar