søndag 21. februar 2021

Korona işsizleri


Korona yüzünden işsiz kalan 25 yaşındaki aşçı Paul Andreas Grenna, onbinlerce gençten sadece biri... Norveç ve Oslo’da kurallardaki değişiklikler neler?  Oslo’da aşı sırası 75 yaş grubuna geldi... Sonbahardaki seçimlerde oy kullanabilecek miyiz?

Koronayla ilgili yeni önlemler ve haberlerle bu akşam, 21 Şubat 2021’de, Norveç saatiyle saat 21.30, Türkiye saatiyle 23.30’da yine Radio inter fm 105.8 de beraberiz. Radyoyu internet üzerinden, http://interfm.no/nettradio/nettradio/ adresinden dinleyebilirsiniz.

Programdan sonra konuşmanın metnini aşağıda bulabilirsiniz:

(En oppsummering på siste ukens hendelser knyttet til korona, helse- og økonomikrisen i Norge og i Oslo - på mitt morsmål, tyrkisk.)

Sayılar ve vakalar

Şu ana dek Norveç’te korona yüzünden 607 kişi hayatını kaybetti. 278.379 kişi aşı oldu; 93.251 kişi de ikinci dozu da oldu. Şu ana dek Norveç’te virüsün İngiliz mutasyonundan 671 vaka, Güney Afrika mutasyonundan ise 42 vaka gözlendi. Pandemi başladığından beri 68.000 kişi korona oldu.3.697.327 test yapıldı. Ve R-sayısı 18 Ocak’tan beri 0,8 olarak sabitlenmiş durumda.


Oslo’da gectigimiz Perşembe günü tek günde, 104 yeni vaka kaydedildi. Bu, bir gün öncesinden 34 daha az olmakla birlikte, son bir haftanın ortalamasından 20 daha fazla. Son haftada vaka sayısı bir önceki haftaya göre %28 oranında arttı: geçtiğimiz hafta yeni vaka sayısı 496 iken bir önceki hafta 388 idi. Yani durum tam olarak stabil değil. Oslo’daki vakaların %14’ü İngiliz mutasyonu.


Yaşlılar evlerinde veya hasta bakım evlerindeyse tam 19 gündür yeni bir vaka görülmedi; Buda aşının koruyucu olduğunu gösteriyor. Groruddalen’da yeni vaka sayılarında düsüs var. Bu da çok iyi. Tebrik ederim tüm vatandaşları.


Norveç’in en büyük yuvası, “margarin fabrikası“, korona yüzünden kapatıldı. Osloda özelliklesagene bölgesinde korona vakaları iki katına çıktı. Uslu’nun diğer kalan bölgelerinde durum beklenti ya da azaldı.


Son iki haftadaki toplam yeni vaka sayısı Oslo’nun değişik bölgelerinde. Stovner ve Søndre Nordstrand’dare neredeyse yarıya indi. Oslo’nun değişik bölgelerinde korona durumu:

 



 

Kurallar

Norveç genelinde tedbirler bazı konularda hafifletildi. Cuma günkü basın toplantısında başbakan Erna Solberg, Eğitim Bakanı ve Aile Bakanı bu değişiklikleri açıkladı:


  • ·       20 yaşın altındaki çocuklar ve gençler spor arajmanlarına katılabilecekler. Kapalı yerlerde 50 , açık havada 200 kişi bir arada olabilecekler.
  • ·       Vestlandet’deki Ring önlemleri kaldırılıyor kaldırılıyor.
  • ·       Alkol servisine gece yarısında degil saat 10:00’a son verilecek.
  • ·       Oturacak belirli yer olmasi koşuluyla içerde yapılan arajmanları 100 kişi izleyebilecek.
  • ·       Üniversite, yüksek okul ve meslek okullarında öğrenciler fiziksel olarak eğitim görebilecekler.
  • ·       Kampüslerin açılması, ¨kamoüs icindeki okuma salonlari ve kütüphanelerin de acilmasi anlamina geliyor. Öğrenciler memnun. 
  • ·       Şirketler yurt dışından gerekli iş gücünü temin edebilecekler

 

Oslo, Ring 1 ve Ring 2’deki özel kurallar kaldırıldı. Bilindiği gibi buradaki özel kurallar, Nordre Follo’daki mutasyona uğramış virüsün aniden ortaya çıkmasıyla getirilmişti. Belediyeler, gectigimiz Persembe gününden itibaren, aşağıdaki konularda kendi kurallarını kendileri koyabilecekler:


  • ·       Hangi dükkanların açık olacağı
  • ·       Spor merkezlerine muyuz mebusların açılıp açılmayacakı
  • ·       Kültür ve boş zaman faaliyetlerinin açılıp açılmayacak müze ve SİNEMALAR gibi
  • ·       Ev ofisi evden çalışma zorunluğu
  • ·       Dışarda alkol servisi
  • ·       Üniversite ve yüksekokul kampüslerinin açılıp açılmayacak
  • ·       Maske takmamı zorunlu

 

Bu serbestiler sonrasinda Asker ve Bærum’da alışveriş merkezleri açılıyor ve alkollü içki satan yerler açılıyor. Ancak Oslo Yerel Sağlık Bakanı Oslo’luların buralara gitmemesini istiyor. 

 

Vaka sayısı yine artmaya başlasa da, Oslo’da da bazi kurallarda rahatlama var: 

  • ·       20 yaşın altındaki gençler spor yapabilecekler hem içerde hem dışarda.
  • ·       Yetişkinlerde spor yapabilecekler dışarda. En çok on kişilik gruplar halinde ve aralarında 1 metre mesafe olması kaydıyla.
  • ·       Alışveriş merkezleri hala kapalı.
  • ·       Spor merkezleri hala kapalı.
  • ·       Dışarıda alkol servisi hala yasak

 

Oslo’daki bu kurallar ilk etapta 3 Mart’a kadar geçerli. Biz yerel yönetim olarak çocuklara ve gençlere öncelik veriyoruz: okullar ve boş zaman faaliyetleri önce kücük çocuklar için açıldı, sonra ortaokullar geldi ve şimdi de liselerin sırası. En sonunda gençlerin kapalı mekanlarda boş zaman faaliyetlerini açıyoruz. Boş zaman faaliyetlerinden kasıt, spor ve kültür faaliyetleri, okuldakikoro ve tiyatro gibi faaliyetler.


Oslo’da hala geçerli olan diger kurallar ise şunlar:

  • ·       Dışarıda içki satışı yasak. Restoranlar ve benzeri yerler, alkol servisi yapmadıkları sürece açık.
  • ·       Tiyatro, sinema, konser, müze gibi, kültür ve boş zaman faaliyetleri sunan mekanlar kapalı.
  • ·       Kapalı mekanlardaki tüm aranjmanlar yasak.
  • ·       Yetişkinler için tüm boş zaman faaliyetleri iptal 
  • ·       Çocuklar ve gençler için boş zaman faaliyetlerine devam ediliyor ancak müsabakalar, yarışmalar, kupa karşılaşmaları ve turnuvalar yapılmıyor.
  • ·       Takside maske takmak zorunlu.
  • ·       Dükkanlar, müşteriler arasında 2 metre mesafeyi korumak ve gözcü (“vakthold”) bulundurmak zorunda.

 

Bunlara ek olarak, daha önceden koyulmuş olan şu önlemler de devam ediyor:

  • ·       Evden çalışabilenler evden çalışmak zorunda.
  • ·       İş ve okul dışında, yakın olarak görüştüğün kişilerin sayısı bir hafta içinde 10’u geçmemek zorunda.
  • ·       Eve ayni anda gelen ziyarteci sayisi 5’i gecmemeli

 

Yarindan itibaren bir haftalik kış tatilini Norveç içinde tatil yaparak gecirecek olanların, tatile çıkmadan önce kendilerini test yaptırmaları öneriliyor. Oslo’dan 80.000 kişinin Oslo dışında tatile gitmesi bekleniyor. 

 

 

 

Kisacasi ne yapacagiz?

  • ·       Mesafeye dikkat edecegiz
  • ·       Kalabalik yerlerde maske takacagiz
  • ·       Görüstügümüz kisilerin sayisini cok sinirli tutacagiz
  • ·       Oksurme, bogaz agrisi, ates, vs. gibi belirtiler gordugumuzde hemen test olacagiz
  • ·       Test sonucu gelene kadar karantinaya girecegiz
  • ·       Korona olmussak kendimizi izole edecegiz, disariya cikmayacagiz

 

Kurallara uymayanlara yaptirim uygulanmaya devam ediyor. Örnegin Halden’da polis Cuma akşamı bir partiyi bastı.17 ile 19 yaş arasındaki 14 kişi hakkinda korona kurallarına uymadığı için suç duyurusunda bulundu. Halden’da da Oslo gibi kapali mekanlarda, ev sahiplerinden baska en cok beş kişi bir araya gelebiliyor.

 


Aşı, test ve sağlıkla ilgili diğer konular

Oslo”da belediye olarak inşaat yerlerinde toplu test imkanı sağlıyoruz. Kimseyi zorlayamayız tabi ama inşaat alanlarında, spor stüdyolarında ve başka büyük is yerlerinde testi olmak kolaylaşacak. Öncelikle belediyenin inşaat alanlarında uygulanacak. Çünkü buralarda daha çok yurtdışından gelen işçiler çalışıyor ve buralarda daha önce korona bulaşması vakaları ortaya çıktı.


Danimarka’da resmi makamlar vatandaşların her hafta test olmasını istiyor. Oslo’nun yerel sağlık Bakanı Robert Steen’e göre, biz de bu tip uygulamaları görebiliriz ilerde. Aslında en ideali evde kendimizin haftada bir ya da iki kere yapacağımız hızlı testler olurdu ama şimdilik bu mümkün değil, diyor Steen.

 

Şu anda Oslo’da aşı sırası 75 ile 84 yaş arasındakilere geldi. Bu kişilere bir e-posta yollanıyor. Ama kimsenin endişelenmemesi isteniyor, çünkü bilgisayar kullanılmasa da sırası gelen herkes aşı olacak. Bu kişilere belediye gerekirse telefon, mektup vs yoluyla ulaşacak. Bu arada aşı olmak için için yedi hafta bekleyenler var. Bærum’de 90 yaş üzerindekiler ancak bu hafta aşı olabildi. Belediyelr arasinda asinin dagilimi farklilik gosteriyor. Örneğin Osloda 100 kişi başına beş doz verilmiş durumda. Oslo’da sadece %6 aşı olmak istememiş şu ana dek. Aşıların şu ana dek belediyelere dağılımı şöyle:



İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre korona yakanlar korona ya yakalananlarrın vücudunda en az dokuz ay süreyle antistof (bgisiklik) oluşmuş oluyor. Yeniden korona olma riski de çok düşüyor.

 

Johnsen and Johnsen aşısı yükseldi Avrupa Birliği’nin ilaç bürosu Emea da onaylandı. Bu Avrupa Birliğinde onaylanan dördüncü aşı oluyor. Bu aşının koruma gücü %66.


 

Dünyada durum

Avrupa birliği ülkeleri, artan korona vakaları ve yeni mutasyonlar yüzünden,merkez Brüksel’den gelen isteğin tersine sınırlarını kapatmaya devam ediyorlar: Belçika tüm ülkelerle olan sınırlarında kontrol uyguluyor. Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti ile olan güney sınırını; Avusturya Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ile olan sınırını; Portekiz İspanya ile olan, İspanya da Portekiz’le olan sınırını kapalı tutuyor. Macaristan, Finlandiya, Danimarka ve Norveç de tüm ülkelerle olan sınırlarını kapalı tutuyorlar. Norveç’te sınırlar 12 Mart’a kadar kapalı.

 

Avrupa birliği Komisyonu tüm Avrupa Birliği ülkelerinin korona ile mücadelesinin Avrupa birliği üzerinde koordine edilmesi gerektiğini talep ediyor. Mal getirip götüren tır şoförlerinin korona testi uygulamasından muaf tutulması kararlaştırılmış olsa da, yine de bazı sınırlarda şoförlerden negatif test istendiği bildiriliyor.

 

Amerika Birleşik Devletleri‘nde şu ana dek hayatını yitirenlerin sayısı yarım milyonu geçmek üzere. Ancak Amerika Birleşik Devletleri‘nde aşılama da çok hızlı gidiyor. 59 milyon Amerikalı ya aşı yapıldı Bu da her 100 kişiye 18 doz anlamına geliyor. Bu orani sadece İngiltere geçmiş durumda: 100 kişiye 25 doz aşı ile. Diğer ülkeler arasında en iyi durumda olan ülkelerden biri Türkiye: her 100 kişide 7 doz aşı yapılmış durumda. Almanya ve Fransa’da ise beş. Çin ve Rusya da ise her 100 kişi de üç ve iki doz aşı yapılmış durumda. Dünyada aşı olanların oranı şöyle:






Hindistan‘da vaka sayısı hızla düşüyor! Sadece Hindistan’da değil pek çok ülkede de en sonunda yeni vaka sayısı düşüyor. Geçtiğimiz Salı günü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyadaki sayıların bir hafta öncesine göre %16 azaldığını belirtti. Amerika’daki uzmanlar, virüsün yeni mutasyonlarına aşının ufak değişikliklerle işe yarayacağı konusunda iyimserler.

 

 

Norvec’te diger konular

Bu sene seçimler var. Önceden oy kullanmak da mümkün ancak son seçim tarihi 13 Eylül olarak saptandı. Korona yüzünden herkesin oy kullanabilmesini sağlamak amacıyla hükümet geçici seçim yasasında geçici değişiklikler öneriyor. O zamana kadar bu yasa değişikliklerine gerek kalmayabilir, 13 Eylül’e kadar koronadan tamamen kurtulmamış da olabiliriz elbette. 


Bu değişiklik önerilerine göre korona sebebiyle evde izolasyonda olan seçmenler oy kullanabilecekler. Karantinada olan seçmenler için özel seçim mahalleri düzenlenecek. Karantinada olanlar buraya gidemezlerse, onlar da izolasyondakiler gibi evden oy kullanabilecekler. Ancak dijital olarak oy kullanmak mümkün olmayacak, çünkü daha önce bununla ilgili teknik sorunlar yaşandı hem de kişisel bilgilerin korunamaması olasılığı var. 


Bu sene Eurovision tüm olarak dijital olacak.


Oslo’da geçen sene gençler arasındaki siddet vakalarinda büyük bir düşüş oldu. Bir önceki seneye göre, 18 yaş altındakilerin dahil olduğu kriminal olaylarda %25 oranında bir düşüş oldu. Gecen sene sadece iki ölüm vakası oldu. Ne yazık ki bunlardan bir tanesi, Türk kökenli genc Halil kara. Allah rahmet eylesin. Üç kişi şu anda o yüzden yargilanmakta.


Korona yüzünden 30 yaş altındaki gençler arasında işsiz kalanların sayısı 38.500. Aşçı Paul Andreas Grinna da bu gençlerden biri. Norveç’te işsizlik ne finans krizi sırasında ne de petrol fiyatlarının düştüğü kriz sırasında bu kadar yüksek olmamıştı! Öte yandan küçük işletmeler arasinda, her üç işletmeden sadece bir tanesi hükümetin verdiği yardımlardan memnun, diğerleriyse şikayetçi.

 

 

 

Sorulari, yorumlari olanlar bizimle iletisime gecebilirler: 

e-mail: interfm@online.no 

tel: 92013007

 

 

 

Kaynakca:

- Aftenposten, 15-21 Subat 2021

 


1 kommentar:

  1. Hej mine damer og herrer, har du brug for økonomisk hjælp? Jeg er Susan Benson. Jeg er långiver og også finansiel konsulent.

    Har du brug for et erhvervslån, personlige lån, realkreditlån eller et lån for at gennemføre dit projekt? hvis dit svar er ja, vil jeg anbefale, at du kontakter mit firma. Vi yder alle former for lånetjenester inklusive lang- og kortfristede lån. For mere info, skriv til os via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller Send mig en besked direkte på WhatsApp via: +447903159998 & modtag et svar på et øjeblik.

    Vi er et omfattende finansielt servicevirksomhed, og vi er forpligtet til at hjælpe dig med at opfylde alle dine ambitioner. Vi er specialiserede i at levere strukturerede finansieringsløsninger til enkeltpersoner og virksomheder på den mest effektive og hurtigste måde.

    Her er nogle grunde til, at du skal kontakte os for et lån;
    * Bekvemmelighed - Du kan ansøge om et lån når som helst og hvor som helst.
    * Fleksibelt beløb - Du bestemmer, hvor meget du vil låne.
    * Hurtig direkte finansiering - Modtag dit lån inden for 24 timer efter godkendelse.
    * Fleksibel rente - Overkommelig rente på 3%.
    * Høje godkendelsespriser
    * Fleksibel tilbagebetaling - Du får chancen for at vælge tilbagebetalingsdato enten ugentligt, månedligt eller årligt i en varighed på 1-30 år.
    * Enkel online applikation.
    * Personlig vejledning og ekspertise.
    * Ingen skjulte afgifter

    Gå ikke glip af en mulighed på grund af mangel på midler. Kontakt mit firma nu, vi kan hjælpe dig med et lån, fordi vi har hjulpet adskillige enkeltpersoner og organisationer, der har haft økonomiske vanskeligheder over hele verden

    For mere information om vores lånetilbud bedes du sende os din låneanmodning via denne e-mail-adresse sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller på WhatsApp via +447903159998

    Mellemmænd / konsulenter / mæglere er velkomne til at medbringe deres kunder og er 100% beskyttede. I fuld tillid vil vi arbejde sammen til fordel for alle involverede parter.

    SvarSlett