lørdag 22. mars 2014

Valgfagene i Osloskolen skal bestå - Anniken Hauglie må trekke tilbake søknaden om fritak!


I januar 2012 sluttet et enstemmig Storting opp om forslaget fra den rød-grønne regjeringen om å innføre valgfag i ungdomsskolen. En enstemmig stortingskomité skriver i merknadene til meldingen at:

”Innføring av valgfag vil ,etter komiteens oppfatning, være et viktig tiltak for å øke motivasjon og mestringsfølelse og gi positiv ballast som eleven vil kunne overføre til andre fag. Forslaget i meldingen om at valgfagene skal gjøres tverrfaglige, der elementer fra de øvrige fagene vil inngå som en integrert del, vil derfor understøtte denne effekten.”

Stortingskomiteen skriver videre:

”Komiteen mener valgfagene vil ha en egenverdi, men også kunne gi positiv spillovereffekt på de øvrige fagene. Komiteen mener på denne bakgrunn at en viss omdisponering av timer fra andre fag samlet sett vil virke positivt på den samlede måloppnåelsen i fagene.”

Når dette ble besluttet på Stortinget sa daværende utdanningsbyråd i Oslo Ødegaard til Dagsavisen at byrådet vil søke om at elevene i Osloskolen ikke skal få mulighet til å ta valgfag. SV og Arbeiderpartiet fremmet da i Oslobystyre ett privat forslag om at en skulle innføre valgfag i Osloskolen. Følgende vedtak ble fattet i Oslo bystyre i februar 2012:

Alle elever i ungdomsskolen i Oslo skal sikres valgfag i tråd med målene fra et enstemmig Storting. Oslo kommune søker derfor ikke fritak fra valgfag i ungdomsskolen.
Byrådet bes tilrettelegge for lokale tilpasninger når det gjelder hvilke valgfag som skal tilbys ved den enkelte skole.

Til SVs store overraskelse så sender utdanningsbyråd Anniken Hauglie brev til kunnskapsministeren datert 4.mars 2014 der byråden skriver:
«..på denne bakgrunn ber jeg om at kunnskapsministeren gir Oslo kommune anledning til å omdisponere valgfagsressursen på ungdomstrinnet til økt timetall i matematikk. Oslo kommune ønsker å bruke valgfagsressursen mer fleksibelt enn i dag.” 
Brevet fra Byråd Hauglie avsluttes med: «Med bakgrunn i intensjonene i Kunnskapsløftet samt erfaringer og utfordringer så langt i Osloskolen, ber jeg Kunnskapsdepartementet vurdere å legge til rette for en generell adgang for skoleeier til å benytte valgfagsressursen til å styrke matematikkfaget. Alternativt ber jeg om at ordningen kan iverksettes som en prøveordning for en toårsperiode i Osloskolen.»
Søknaden som Anniken Hauglie har sendt til kunnskapsministeren kan ikke sees på som annet enn at dette går på tvers med vedtatt politikk i Oslo. I debatten i bystyret i dag forsøkte hun å si at dette ikke var en søknad, men hun skulle bare sjekke om omdisponering i det hele tatt var mulig. Ikke særlig overbevisende. Anniken Hauglie burde innrømme at hun ikke burde henvende seg til departementet uten å ha bystyreflertallet bak seg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar