onsdag 5. juni 2013

SV vil ha en evaluering av prøver i Oslo skolen for å se om de virkelig fremmer læring og motivasjon



Det er fryktelig mange prøver i Oslo-skolen. Det bør tas en gjennomgang av omfanget på obligatoriske prøver og hvilken nytteverdi de har. En slik gjennomgang og evaluering av praksisen blir bra hvis man kan sikre seg at det er lærerne som blir hørt.

Tallene om fritak i osloskolen viser ingen overdreven fritaksvirksomhet i Oslo. Vi har ingen grunn til å tvile på disse tallene på bynivå. Det er heller ikke ønskelig at alle elever deltar på prøvene; prøvene vil f.eks. ikke gi mye nyttig informasjon om elever med kort botid i Norge. Men det er nødvendig med en gjennomgang av regler for fritak for å blant annet sikre at en har lik praksis i forhold til hvilke elever som bør og kan fritas.

Foreldre involvering i skolen er viktig. Dess mer involvering i forarbeid og evaluering av prøver vil være læringsstøttende for det enkelte barn, men dette må gjøres for å sette fokus på læring uten å  føre til at det legges enda større vekt på prøveresultater.

Det er generelt sett betenkelig å bruke resultater fra prøver som skal gi informasjon om hvilke behov elevene har i sitt videre arbeid, som dokumentasjon på skolenes nivå. Prøveresultatene er ment som en «underveisevaluering», ikke som en sluttvurdering, en fasit.

Jeg mener at offentliggjøringen av resultatene og rangering av skoler ut fra resultatene er misbruk av nasjonale prøver. Prosjektlederen i NIFU, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, som har lagd en evalueringsrapport på nasjonale prøver, mener at resultatene som presenteres i skoleporten.no sier ikke noe om kvaliteten på den enkelte skole og hva den bidrar med. Selv om en skole skårer under snittet, kan den ha veldig gode lærere, som løfter resultatene blant ressurssvake elever.

Det er nødvendig med en gjennomgang av alle prøvene i Osloskolen for å sikre at disse fremmer læring, mestring og motivasjon. Praksisen der skolene i Oslo presenteres med vektlegging på resultat på nasjonale prøver og eksamenskarakter, må også endres. Det må i tillegg undersøkes hva man mener og kan dokumentere å ha oppnådd gjennom de brosjyrene som utgis, dvs. hvilket bidrag har det gitt til skolenes utvikling og deres oppfølging av elevene.

Her er mitt og Marianne Borgens forslag: Her er mitt og Marianne Borgens forslag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar