onsdag 5. juni 2013

Høyre, Venstre, FrP, KrF og Arbeiderpartiet vil ikke opprette et velferdssenter for narkomaner og rusavhengige i Oslo



Bystyreflertallet vil ikke opprette et velferdssenter for narkomaner og rusavhengige

Jeg foreslår, sammen med Ivar Johansen og Kaveh Atei, å etablere et velferdssenter for narkomaner og rusavhengige fordi rusavhengige trenger et sted å bli tatt alvorlig som mennesker som også har ressurser og kan bidra selv om de ruser seg. Et velferdssenter som vi foreslår, vil kunne skape et langt bedre liv for den det gjelder. Det vi gjør nå, å jage dem bort fra ”synet”, er slitsomt og uhensiktsmessig for alle parter, enten det er hjelpeapparatet, politiet eller de rusavhengige.

Den verste tenkelige ”utviklingen” et menneske kan havne i, er å ødelegge seg selv. Sakte men sikkert. Og selvødeleggelsen, tenker jeg, blir bare forsterket av  å ikke bli behandlet som et menneske. Rusavhengige trenger først og fremst sosialfaglig og praktisk bistand, ikke politirazziaer. De trenger helsehjelp, råd, veiledning og forebygging, gitt av kyndige folk. 

Vi foreslår et velferdssenter for narkomaner som kan komme hit og føle seg å være en del av noe, en del av samfunnet. Her kan man få tilbud til lavterskelarbeid. Her kan man vaske tøy eller få seg litt mat. I et slikt senter kan de oppleve en mer human og meningsfylt hverdag.

Noen av argumentene fra Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet mot å opprette et slikt velferdssenter er slående og har et likhetstegn med argumentene de kan bruke når de vil forby tigging. For de frykter at det vil bli flere tiggere, flere asylsøkere, ja, det vil bli flere rusavhengige hvis man gjør noe for disse utsatte gruppene.

”Det vil komme flere rusavhengige til hovedstaden, hvis vi får et velferdssenter for rusavhengige,” skriver de i merknadene. Er det ikke bra i så fall? Er det ikke bra at flere rusavhengige søker seg til en institusjon som fungerer? Er det ikke bra at flere kan føle seg som mennesker og flere kan få en kortere vei tilbake til et rusfritt liv? 

En rusavhengig har lagt inn en kommentar i min kollega og medforslagsstiller Ivar Johansen sin blogg. Der begynner setningen med en liten bokstav og et par ord mangler. Men hva han mener kommer helt tydelig frem: ”bra at noe sånt kommer på plass for oss som har problemer med rus ,- et hvor vi kan møtes på våre premisser og en mulighet og sjans til bedre livskvalitet og nye kontakter”.

Hvordan skal vi forklare ham at ”noe sånt ikke kommer på plass”? At Oslo bystyre vil ikke gi ham ”en mulighet og sjans til bedre livskvalitet og nye kontakter”?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar