mandag 5. november 2012

Biblioteket på Torshov må ikke nedlegges!



Jeg har fått mange henvendelser fra folk hvor de ber meg om å sørge for at Torshov bibioteket ikke nedlegges. En av dem heter Jan Fredrik Pedersen og han argumenterer veldig godt hvorfor det ikke må skje. Flere mail finner du nederst som kommentar.


Nedleggelse av biblioteket på Torshov er foreslått som et mulig tiltak i en konsekvensanalyse fra kulturetaten til byrådet, der etaten er bedt om å utrede hvordan 5,8 millioner kan spares inn uten at det går utover tilbudet til publikum. I konsekvensanalysen nevnes det at biblioteket på Torshov kan flyttes til det nye biblioteket ved Nydalen videregående skole, slik at dette blir et kombinasjonsbibliotek som både skal betjene skolen og befolkningen. Det vil i så fall gi en besparelse p 2,8 millioner kr, som er husleia Torshov bibliotek nå betaler pr. år til OBOS for å leie lokaler i Sandakersenteret.

Våre argumenter for å beholde biblioteket er som følger:

Hvis man må spare, bør man prioritere tilbud som fungerer godt og som når fram til store deler av befolkingen. Biblioteket på Torshov har vært nyskapende og kreative, og virksomheten på ulike plan øker.

Hvis biblioteket flyttes til Nydalen, vil det bli mye mindre tilgjengelig for befolkningen, etter som det er betydelig avstand fra bydelen og til de eventuelle nye lokalene. I dag har biblioteket ca. 30 adopsjonsklasser i bydelens grunnskoler der elever fra 1. klasse av kommer på biblioteket for å lese. Det bidrar også til at de blir bedre i norsk, i følge mine opplysninger. Jeg har også fått opplyst at skolene neppe vil fortsette med tiltaket fordi avstanden til Nydalen blir for stor for de små barna.
Ved flytting er det også fare for at eldre ikke vil bruke biblioteket så mye, blant annet et godt fungerende eldreuniversitet. Ellers er biblioteket godt tilrettelagt for funksjonshemmede som derfor har brukt det mye. Nærhet til tilbudet er jo også viktig for denne gruppa.

Vår bydel har et stort innslag av barn og unge med vanskelige levekår, siden vi har mange kommunale leiligheter. Det er viktig å sikre at det er et bibliotek i bydelen som de kan bruke for å styrke sine kunnskaper i norsk, noe som igjen er viktig for deres videre utdanning og yrkesvalg.

 Det bør væÊre en minstestandard rent kulturpolitisk at hver bydel har minst ett bibliotek. Legges Torshov filial ned, har bydel Sagene intet bibliotek innenfor sine grenser.

Det nevnes i konsekvensanalysen fra kulturetaten at Torshov bibliotek kan flyttes til Nydalen,  i tråd med befolkningsutvikligen. Også befolkningen i Sagene bydel er i vekst, og derfor er dette et lite holdbart argument.

Konklusjonen er at det neppe er mulig å spare i dette tilfelle uten at det går utover tilbudet til publikum.
For øvrig er det stort engasjement i saken fra ulike hold i bydelen.



9 kommentarer:

  1. DET ER TRIST ...
    Må si at det er trist hvis denne hjørnesteinen forsvinner fra det genuine Torshovområdet. Postkontoret er allerede borte og Kinoen er flyttet vekk fra Soria Moria.
    Dette føles som kulturell utarming på Torshov midt i en massiv, rask og langvarig oppbygging av privat boligmasse.
    Vi trenger gode, klassiske, offentlige møteplasser for å trives som mennesker og beholde følelsen av identitet og tilhørighet.
    (FIkk dette i en e-mail)

    SvarSlett
  2. Jeg støtter aksjonen om å bevare biblioteket på Torshov på Sagene senter! Biblioteket må være tilgjengelig, ikke flyttes ut i periferien for å spare penger. Bruk og beliggenhet henger sammen, det viser alle undersøkelser! Nydalen er lite sentralt for alle som bor på Torshov-Sagene - ikke noe naturlig sted å stikke innom.
    (Fikk kommentaren i en mail)

    SvarSlett
  3. Dere skal onsdag 07.11 behandle et forslag om flytting av biblioteket på Torshov til Nydalen.

    Jeg, og mange med meg, i Torshov kvartal X vil sterkt fraråde denne operasjonen. Vi bor i en tradisjonsrik bydel, men også en bydel i veldig endring. Nydalen har de senere årene blitt et yndet sted for kommunen å plassere kommunale bygg og tilbud (av økonomiske årsaker vil jeg tro), problemet for de fleste i bydelen er imidlertid at Nydalen ligger i utkanten av Sagene. Flyttingen av posten til Nydalen har gjort det vanskeligere for mange å hente og sende post. En flytting av biblioteket vil bety det samme. Det er ikke gitt at besøket vil gå ned, men mange av oss i Torshovområdet vil da i realiteten være uten bibliotek.

    Hver helg går jeg med min sønn for å sitte oss i den fine barneavdelingen på Torshov bibliotek for å lese bøker. Det hadde vært veldig trist om dette ikke lenger var mulig.

    Vi ser det kort sagt som en urovekkende trend at mange av bydelens tilbud flyttes nordover mot Nydalen, og ønsker å beholde biblioteket der det er.
    (Fikk kommentaren i en mail)

    SvarSlett
  4. jeg vet at Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre skal behandle saken om Deichmanske biblioteks filial på Torshov sin framtid i morgen, onsdag 7. november 2012.

    Som beboer i Sagene bydel og bruker av filialen på Torshov vil jeg be dere om å gå inn for å fortsette driften på Sandakersenteret.
    Det er sentralt og tilgjengelig for beboerne i Sagene bydel.

    Ved å flytte til Nydalen vil dere flytte filialen ut av bydelen. Det er jeg imot.
    Det er nok også enklere for beboerne i Nydalen å orientere seg etter hvor biblioteket ligger nå, enn det er for brukerne av filialen på Torshov nå å "gå etter" biblioteket til Nydalen. Filialen på Torshov har ligger der lenge og er innarbeidet. Det er ikke nødvendig å endre noe som fungerer godt.

    Bibliotek er en god møteplass i et nærmiljø, et sted for informasjon og kunnskapsoppbygging, nytte og hygge.
    Bygg heller opp et nytt bibliotek i Nydalen - i tillegg til filialen på Torshov - hvis dere mener det er befolkningsgrunnlag for det der.


    BEVAR BIBLIOTEKET PÅ TORSHOV!!!!!

    (Fikk kommentaren i en mail)

    SvarSlett
  5. Til vår forskrekkelse fikk vi beskjed om at er fare for nedlegging av filialen på Torshov! Dette vil bli et stort tap for bydelen. Vi er ofte innom og har sett hvordan dette er blitt kultursentrum for både barn, unge og eldre. Nydalen vil ikke være et alternativ for veldig mange. For oss som er i jobb er det nettopp tilgjengeligheten som gjør at vi bruker biblioteket mye, for andre kan det være nærheten til boligen som gjør at man går dit for å lese aviser, magasiner og treffe kjente. Biblioteket har fremdeles sin funksjon for å gjøre barn og unge, uansett økonomiske vilkår, kjent med litteratur, oppslagsverk og annet. Internett og lesebrett kan aldri erstatte det å gå på biblioteket og få hjelp til å finne gode leseopplevelser eller hente materiale til oppgaver, studier mv. Mange barn og unge leser MYE - gjerne flere bøker i uken, det kan de gjøre fordi de kan låne disse bøkene.

    BIBLIOTEKET PÅ TORSHOV MÅ FÅ FORTSETTE OG FÅ LOV TIL Å UTVIKLE SEG SOM ET HELSEFREMMENDE OG KUNNSKAPSUTVIKLENDE, SOSIALT KULTURSENTRUM I BYDELEN.

    (Fikk kommentaren i en mail)

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  7. Hei! Sandaker deichmanske bibliotek har vært dr sidn jg kan huske!jg r 32 år på søndag og da har det vært dr n god stund!først omlegger dm bussrute 56 til å gå fra Nydalen istedet for Torshov og nå vil de flytte biblioteket til Nydalen også.dt r jo ik oslos navle akkurat Nydalen!?:@ begynner å lure om de vil legge ned hele senteret og bygge leil.dr også?! Dt r et bibliotek MANGE bruker.eldre,studenter,teatergrupper,skole elever,helgekos md bøker md besteforeldre og mor/far el. begge to! Dt r foredragsholdere,høytlesning,behjelpelig personale,som kjenner mange av sin kundekrets!jg kommer til å miste biblioteket mitt!sagene bydel har da inget bibliotek! Nei.dette må dere stoppe!jg har mange i ryggen!

    (Enda en mail...)

    SvarSlett

  8. Hei

    Det var med stor overraskelse jeg fikk høre at biblioteket på Sandaker senter skulle legges ned. Dette er et bibliotek som ligger i et boligområde med tett bebyggelse og som er mye brukt av bydelens befolkning, pluss av andre fordi det ligger med veldig god kollektivforbindelse med trikk nesten rett utenfor døren. Det er både skole og mye eldreboliger i området som benytter seg av tilbudet. For disse vil en flytting til Nydalen gjøre at biblioteket blir svært utilgjengelig. Området har også mange innbyggere med minoitetsbakgrunn som benytter biblioteket, og slik fungerer det som en viktig del av integreringsprosessen og tilegning av det norske språket.

    En flytting vil også gjøre området Torshov/Sandaker fattigere på lavterskel kulturtilbud, noe som trengs i et område med en befolkning der ikke alle er like ressurssterke. Jeg tror også at et bibliotek i Nydalen ikke vil ha så mange innbyggere i nærheten som det biblioteket på Sandaker har, slik at færre vil få glede av dette.

    På grunn av det jeg har nevnt ovenfor vil jeg sterkt anbefale dere å IKKE legge ned biblioteket vårt her på Sandaker.

    (Enda en mail..)

    SvarSlett
  9. Jeg har bodd på Torshov i ti år, og ved siden av arbeidet som frilans
    pianist m.m. har jeg i 20 år jobbet med assistanse til synshemmede (lese-
    og sekretærhjelp-ordningen, tildels personlig assistent). Jeg har "lånt
    bort" øynene mine til mange personer, noen har vært studenter til og med
    hovedfagsnivå, andre yrkesutøvere (særlig musikerkolleger), og noe har
    vært bistand i dagliglivet. I dette arbeidet har Sandaker Bibliotek, med
    "Det tilgjengelige Bibliotek" for funksjonshemmede, vært helt sentralt. Mange mange ganger har
    jeg tilrettelagt skriftlig stoff på PC'en min hjemme -
    innholdsfortegnelser til CD'er, musikeres repertoarlister, sangtekster,
    akademisk stoff, eller ting som varedeklarasjoner til helsekostprodukter
    til bruk i privatlivet. Fordi punktskriftprintere er dyre og mange
    synshemmede og heller ikke jeg har det, har jeg mailet
    dokumenter opp til biblioteket, der de har printet dem ut for oss så jeg kunne komme
    og hente dem, evt. i følge med den synshemmede brukeren.

    Dette har vært en effektiv og perfekt ordning, som har bidratt til at
    flere synshemmede personer kan være produktive yrkesutøvere. Veldig viktig
    er det at biblioteket ligger så sentralt, også i forhold til
    kollektivtransporten med trikk som er lett å bruke for synshemmede. Hvis
    biblioteket, med "Det tilgjengelige bibliotek", blir flyttet til Nydalen,
    ville dette arbeidet bli mye vanskeligere.

    Det samme gjelder selvsagt all bruk av biblioteket for funksjonshemmede og
    eldre som enten bor i nærområdet på Sandaker/Torshov, eller som må leve
    livet med altfor lite antall TT-turer i taxi.

    Jeg synes at dette hensynet burde tillegges stor vekt når avgjørelsen om
    filialens framtid skal tas. Om et Tilgjengelig Bibliotek skal ha mening,
    kan det ikke være utligjengelig plassert!

    (Fra en annen mail jeg fikk)

    SvarSlett