lørdag 21. januar 2012

Hvorfor gratis kjernetid som en universell ordning?



Det er et mål at alle barn kan norsk og har grunnleggende sosiale ferdigheter før skolestart.

For SV handler tilbudet med gratis kjernetid i barnehager om et viktig prinsipp, om universelle ordninger på slike viktige velferdsfelt. For oss handler det om at naboen ikke er misunnelig eller sint på deg, fordi du betaler mindre for ditt barns barnehageopphold. Fordi vi vet at da oppstår det konflikt. I Oslo på områdene som regjeringen har innført gratis kjernetid, er det generelt små forskjeller mellom inntektene til folk, at det å innføre ulik praksis på barnehagebetalingen blir helt feil. Vi vil at velferdsordninger skal være mest mulig jevnt tilgjengelig for folk.

Byråden derimot vil plukke ut barn etter språkkvalifisering på helsestasjonen. Det er ikke nødvendig. Vi vet at barnehagedeltagelse styrker både sosiale, men ikke minst språklige ferdigheter hos barn. Vi trenger ingen test til å fortelle oss det. Men vi vet også at med større og mer bevisst innsats, med flere tospråklige assistenter og førskolelærere, får vi til en enda bedre språkutvikling hos barn. Da må vi være villige til å styrke barnehagene ytterligere, ikke kutte barnehagemidlene slik byrådet driver med.

Dessuten å tilby gratis kjernetid til alle som bor i områder med høy andel minoritetsbefolkning, er et godt insitament til å trekke familier med etnisk norsk bakgrunn til disse områdene. Å tilby gratis kjernetid kan bidra til å beholde og få flere med etnisk norsk bakgrunn til å søke seg til disse barnehagene. Dette vil bidra til å oppnå integrerte bomiljøer og en integrert hovedstad.

Jeg vil fraråde byråden å så tvil om et av de beste utjevningstiltakene vi har for barn både språklig og sosialt. Dette er en gode som gis til alle barn som bor i områder der barnehagedeltagelse er aller viktigst for barnas utvikling av sosiale, kommunikative og språklige ferdigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar