fredag 6. januar 2012

Gladnyhet. Flere tusen flyktningbarn får bli norske!


Se i Klassekampen
Dette er et lyspunkt i Norges asylpolitisk historie. Endelig kan tusenvise av barn med uklar identitet eller med ”forelder med identitetstvil”, få norsk statsborgerskap. Sosialistisk Venstreparti (SV) har stått i bresjen i flere år for å få til lovendringer sammen med flere organisasjoner med blant annet S elvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), og endelig fått det til!

16. desember 2011 kom forslag til endringer i Statsorgerskapsloven og Statsborgerskapsforskriften som gjør at fire ny grupper kan få statsborgerskap. Dette gjelder barn som er født i Norge eller som har en forelder med klarlagt identitet. Det gjelder også personer som har kommet til Norge i ung alder og som har hatt opphold her i fem eller ti år. Mer om dette kan man lese i SVs sortingsrepresentant Heikki Holmås sin blogg http://www.heikki.no/?p=1880Han selv har jobbet med dette i mange år.

SV går videre og vil legalisere foreldrene til disse barn også. Vi skal innføre regler som de har i Sverige og i Finland der myndighetene innvilger statsborgerskap til mennesker som kanskje har en falsk ID med som har levd med denne samme ID’en i ti år. Foreløpig har vi ikke flertall for det i regjeringen og vi må jobbe videre med saken.

Men, nå skal vi puste dypt og være glad på vegne av over 2000 barn og unge. De har vært norske barn uten norsk pass; nå kan de være som alle andre norske barn og reise ut og inn av Norge, besøke bestemor i utlandet, være med andre i klassen på skoletur, eller med idrettslaget på fotballturnering og ja, rope ”Heia Norge”!

1 kommentar: