søndag 24. oktober 2010

Skudd mot trygghet

Flere hendelser i Sverige har den siste tiden vært skremmende. Veldig skremmende. Først skapte valget sjokkbølger langt utover landets grenser. Så kom skuddene i Malmö. Innvandrere skytes på åpen gata. Det er viktig å finne ut hvem som skyter. Er det en sinnssyk person? Eller en organisert gruppering? For de det gjelder er det viktigste at det dette opphører umiddelbart. For oss andre er det kanskje enda viktigere å forstå mekanismene bak ekstrem, rasistisk motivert vold.

Innvandrere og innvandring fremstilles som et problem i nesten alle europeiske land. I Norge har det vært tendenser til dette, men de fleste i media, politikk og i samfunnet forøvrig er tross alt stort sett relativt fornuftige, kanskje med unntak av tiden før valget. Vår integreringsminister Audun Lysbakken pleier å advare mot generaliseringer og problemorientering. SV mener innvandring er en ressurs! Og uansett er det lite hensiktsmessig og dumt å generalisere på bakgrunn av hudfarge. Mennesker fortjener å bli tatt for den personen de er, uavhengig av deres etniske, religiøse eller annen type bakgrunn.

Generaliseringer og stereotypifiseringer er alltid fordummende, farlige – av og til meget farlige. De aller fleste klarer å skille mellom fakta og myter, men langt fra alle. Noen politikerne misbruker og rendyrker frykten for det ukjente hos vanlige folk. Vanlige, gode mennesker kan føle seg truet, særlig i vanskelige økonomiske tider. Fordommer endres lett om man kommer i kontakt med gode naboer, når pressen bidrar i en anti-stereotypiserende retning eller når integreringsministeren holder folkemøter hvor frustrasjon og håp kan fritt komme til uttrykk.

Men fordommer kan fort få spire og gro til hat om man personlig erfarer noe negativt som for eksempel å miste jobben til en innvandrer eller dersom den negative omtalen blir veldig massiv. Hat hos et vanlig menneske er selvødeleggende. Hos forstyrrede eller fanatisk mennesker kan dette i tillegg rettes mot andre en seg selv.

En som jobber med nasjonal sikkerhet i Norge fortalte en gang at hun var ofte bekymret for den ukritiske og negative fremstillingen av politikerne i nyhetene. Media skal selvfølgelig være kritisk, men stereotypier som sier alle politikere like (les: bare opptatt av posisjon i kombinasjon med at de er helt udugelige) skaper mistillit. Hvis dette utvikler seg til hat hos et forstyrret menneske, kan politikerne faktisk risikere livet.

Det som skjer i Malmö forteller oss at generaliserende negativ propaganda om innvandrere kan være livstruende for innvandre og for tryggheten generelt i samfunnet. Et forstyrret menneske, eller en som opplever motgang og blir forespeilet at innvandrerne har skylda, er en trussel for vårt samfunn.

Samfunn med store forskjeller og mistro er utrygge samfunn. Samfunn med små forskjeller og hvor folk stoler på hverandre gir trygghet for alle. Dette må FrP-politikerne her i landet huske på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar