tirsdag 24. mars 2020

Norvec'ten corona raporu - 2


Norveç'te 26 Subat’ta ilk corona vakasından 23 Mart’a kadarki sürede, bugün yani 24 Mart günü, son iki haftadır geçerli olan korona önlemlerinin Paskalya tatili sonrasına dek uzatılmasına karar verildi. Kimlerin karantinada, kimlerin tüm izolasyonda olması gerektiğinin kuralları aynı şekilde devam ediyor.

Okullar ve yuvalar kapalı olmaya devam ediyor. Evden çalışabilen herkes evden çalışmaya, sokağa ancak zorunlu ihtiyaçları temin etmek için çıkmaya devam edilecek. Insanlar arasındaki mesafenin kapalı yerlerde en az 2 metre, dışarıda en az 1 metre olması gerekiyor. Aynı ailenin fertleri dışında, 5 kişiden çok kişinin bir araya gelmesi yasak.

Su ana kadar kesin olarak bilinen corona vakası 2 857 olmakla beraber, Sağlık Enstitüsü bu sayının aslında 23 000 civarında olabileceğini tahmin ediyor. Son iki haftadaki önlemler alınmamış olsaydı, üç hafta sonra toplam vaka sayısının 100 000 civarında olmuş olacağı tahmin ediliyor.



(Kaynak: https://www.vg.no/spesial/2020/corona/)

Virüsün su anki yayılma oranı, yani hastalığın hasta bir kişiden başka kişilere bulaşma oranı yaklaşık 2,4. Yani ortalama olarak her hasta hastalığı 2,4 kişiye bulaştırıyor. Dolayısıyla hastalığın yayılma oranı hızla ve eksponensiyel bir şekilde artıyor. Su ana kadar alınan ve bundan sonra da sıkılaştırarak alınmaya devam edilecek önlemlerin amacı, bu oranı 1’e, hatta 1’in altına düşürmek. Yani her hastanın hastalığı sadece bir, hatta 1’den az kişiye bulastirmasini sağlamak. Herkes hastalığı 1’den az kişiye bulastirdiginda hastalığın kökünün kazınmış olacağından hareket ediliyor.

Amaç, hastalığın yayılmasını mümkün olduğunca zamana yaymak, böylelikle hastanelerin acil hasta bakma kapasitesini aşmamak.

Su an hastanede 211 coronali hasta bulunuyor. 44'ü yoğun bakımda. Su ana kadar 12 kişi hayatını yitirdi.

Vaka sayısı katlanarak artmasına rağmen, bugün bu bilgilerin ışığında, toplum olarak kurallara uyup dişimizi sikarsak virüsü yenebileceğimiz umudu uyandı içimizde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar