onsdag 28. august 2019

Heltid / deltid

Et likestilt arbeidsliv
Rett til heltid
Høyere lønn til lavtlønnede
Et arbeidsliv fritt for trakassering.

Vi krever derfor:
      Nei til ufrivillig deltidsarbeid. Ja til heltid!
      Lik status for kvinnedominerte yrker!
      Nei til skjult diskriminering i samme virksomhet!


Lønna er lavere når man jobber deltid. Kvinner jobber deltid i større grad enn menn (49,2% mot 26,3%). Derfor er gjennomsnittslønna til kvinner lavere enn menn.

Ca. 70 % av de ansatte i offentlig sektor er kvinner, og i privat sektor er 27 % av de ansatte kvinner.

I Norge jobber 70 %av alle sysselsatte kvinner mellom 20 og 66 år i offentlig sektor, en sektor som ifølge partene i arbeidslivet og Stortinget, ikke skal være lønnsledende. Frontfagsmodellen innebærer at lønnsveksten i konkurranseutsatt


SV jobber for heltid i stedet for deltid, faste ansettelser og høyere organiseringsgrad for et bedre partssamarbeid. Å endre omfattende, systematiske skjevheter er et kollektivt ansvar.
Vi trenger et krafttak for kvinnelønn og likestilling. Vi vil ha en lønnspolitikk som bygger på prinsippet om lik status og lik lønn, for arbeid av lik verdi. Vi har ikke reell likestilling før vi har økonomisk likestilling.
Derfor støtter SV Likelønnsaksjonen den 24. oktober, og denne dagen fremmet vi et likelønnsforslag i Stortinget som skal bidra til å utjevne lønnsforskjellene som finnes internt i samme virksomhet og mellom kvinne- og mannsdominerte yrker i offentlig og privat sektor.


Oslo SV vil:

I samarbeid med partene i arbeidslivet finne tiltak for likelønn og mot lavtlønn i forbindelse med lønnsoppgjørene.
Innføre forsøk med 6-timers arbeidsdag i samarbeid med tillitsvalgte og tjenestestedet for eksempel i hjemmetjenesten og i Renovasjonsetaten.
At Oslo kommune i kommende tariffoppgjør prioriterer likelønn i kommunens virksomheter, blant annet gjennom å vurdere likelønnspotter.
At alle skal ha rett til heltid i Oslo kommune, og at nye stillinger i hjemmetjenesten som hovedregel skal utlyses som hele og faste stillinger.
At kommunen skal ha gode rutiner for varsling om trakassering, vold og overgrep, og at varslerne skal få et styrket vern.
At kommunen skal bruke kjønnskvotering for å sikre likestilling, og at kommunen kan bruke radikal kjønnskvotering der det trengs.
Fortsatt hindre privatisering, anbudsutsetting og bemanningsbransjens inntog i
kommunen.
Utvide arbeidet med å bekjempe profitt i velferden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar