søndag 24. juli 2016

"Taksim-manifestet" fra opposisjonspartiet CHP i Tyrkia

10-punkts ”Taksim-manifest” fra det sosialdemokratiske, største opposisjonspartiet CHP. Lansert av partiets leder, Kiliclaroglu, ca kl. 18, 24. juli 2016, i Taksim / Istanbul, Tyrkia:

1. 15. juli har det blitt gjort et kuppforsøk mot vårt parlamentariske demokrati. Parlamentet ble bombet, men parlamentets medlemmer fortsatte å gjøre jobben sin under bombene og blåste bort forsøket. Vi fordømmer de ansvarlige for dette kuppet, og deres eventuelle interne og eksterne støttespillere.

2. Alle politiske partier har satt seg mot kuppet; demokratiet har vært fellesnevneren for alle partier i Tyrkia. Politikken er nå forpliktet til å bidra til styrkingen av forsoningskulturen.

3- Det er en æresgjeld for vårt land å være mot all form for kupp og enhver form for styreforsøk annet enn demokrati. Vi må alltid og sammen si nei til kupp og diktatur, og heie for fullt demokrati.

4- Kuppforsøket har fått en annen betydning ved at folket har brukt sin rett til å motstå. Motstand har vist seg å være en legitim måte å forsvare demokratiet på.

5- Prinsippene for en demokratisk, sekulær og sosial rettsstat, som garanterer vårt demokrati, har vist seg å være livsviktig for Tyrkia nok en gang.

6. Konstitusjonell maktfordelingsprinsippet mellom lovgivende, utøvende og dømmende makt, har vist seg å garantien for balanse og kontroll i demokratiet nok en gang.

7- Å gi verdigheten og rettighetene tilbake til ofrene i ”Balyoz”, Ergenekon og spionasjerettsakene bør være på dagsorden i alle politiske partier.

8. Dette kuppet har vist nødvendigheten med å basere statsstyre på fortjeneste. I statsstyre bør kunnskap, bakgrunn og erfaring, ikke politisk partiskhet eller religiøs tilhørighet. være avgjørende. Vi må begrave begrepet statsovertagelse. Gjenoppbyggingen av staten er nødvendig.

9. Dette landets flotte folk bør kunne gå rundt i landets gater fritt uavhengig av deres tro, identitet og livsstil. Kuppforsøket 15. juli er et bilde avslørt av tredje rangs demokrati. Folket i dette landet fortjener et frihetsdemokrati, ikke et tredje rangs demokrati. Tyrkia bør være fullstendig fritt for kupplovgivning.

10. Staten kan ikke styres av hat, sinne eller fordommer. De som har vært med på kuppforsøket bør dømmes innenfor jussens rammer. Statens verdighet krever det. Tortur, mishandling, trusler reduserer staten til kuppforsøkernes nivå. Dette må ikke tillattes.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar