onsdag 30. juli 2014

Türkiye dışardan nasıl görünüyor?

Türkiye’de pek çok kişi ”Türkiye dışardan nasıl görünüyor?” diye soruyor heyecanla. ”Biz bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete de hakikaten öyle mi? Bu kaosa birisi (dışarısı) başka bir anlam verebiliyor mu?” gibi bir merak var sanki bu sorunun arkasında.

”Yargısız tutuklu tutulan Ergenekon sanıkları, gazeteci ve yazarlara yönelik baskılar ve takiye kaygılarına rağmen, Gezi olaylarına kadar Müslüman ama ilerlemekte ve demokratikleşmekte olan bir ülke görünümü veriyordu Türkiye,” diyorum. ”Ama Gezi’den, Cemaatin ortaya çıkardığı yolsuzluklardan, hükümetin Cemaatle giriştiği kapışmadan ve hukukun devamlı birilerinin çıkarı için alet edilmeye başlamasından sonra, Türkiye şiddet ve otoritenin hüküm sürdüğü, hukukun olmadığı bir ülke olarak görünüyor,” diye ekliyorum.

Ancak bir de dışardan görmesi zor olan, sadece Türkiye’nin içine girince görülenler var ki bunlar duygular ve toplumsal atmosferle ilgili. Bu atmosferi hükümet ve RTE karşıtı duruşu temsil edenler, hükümeti ve RTE’yi destekleyenler ve genel olarak tüm toplumda yaygın olan duygular olarak üçe ayırıp önce toplumun hükümet ve RTE karşıtı kesimine bakacak olursak, bu grupta yaygın duygular hiddet ve güvensizlik olarak görünüyor. Bu da kuşkusuz kaçınılmaz. (…)

Devami ortakhaber.com'da: http://www.ortakhaber.com/gulay-kutal-turkiye-disaridan-nasil-gorunuyor.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar