onsdag 5. februar 2014

Foreldreutvalget klager til fylkesmannen konkurranseutsettingen av kommunale barnehager


Fylkesmannen i Oslo og Akershus
Postboks 8111 Dep. 0032 Oslo. 

KLAGE VEDRØRENDE OSLO KOMMUNES FORSØKSPROSJEKT MED KONKURRANSEUTSETTING AV KOMMUNALE BARNEHAGER

Bakgrunn for klage til Fylkesmannen:
Foreldreutvalget for barnehager i Vestre Aker (FUB Vestre Aker) har i to brev (19.12.2013/08.01.2014) klagd til Oslo kommune i forbindelse med saksbehandlingen rundt det pågående forsøksprosjektet med konkurranseutsetting av kommunale barnehager, Byrådssak 1128/13.

Vi har mottatt ett svar fra Oslo kommune (23.12.2013) og et indirekte svar i form av et brev til de syv berørte SUene (03.02.2014)

Innholdet i klagen
Vi mener Oslo kommune har brutt §4 i Barnehageloven ved å ikke forelegge forslaget om konkurranseutsetting av de syv barnehagene for barnehagenes samarbeidsutvalg (SU) før denne driftsendringen ble vedtatt i Bystyret.
Samarbeidsutvalget i den enkelte barnehage burde ha mulighet til å uttale seg både på kriteriene for utvelgelsen og ikke minst på innholdet i konkurransegrunnlaget som legger rammene for den fremtidige driften av barnehagen.
Etter vår mening ville en korrekt fremgangsmåte i denne saken være:
  1. Byrådsavdelingen legger frem en anbefaling på hvilke barnehager som skal konkurranseutsettes og forslag til konkurransekriterier
  2. Bystyret godkjenner anbefalingene
  3. Anbefalingen og konkurransekriteriene fremlegges for samarbeidsutvalget i de berørte
    barnehager med en frist for uttalelse
  4. Bystyret beslutter konkurranseutsettelsen og konkurransekriteriene
  5. Utlysningen gjennomføres
Det nasjonale foreldreutvalget for barnehager (http://www.fubhg.no ) har også sendt et brev til Oslo kommune hvor de påpeker svakheter i saksgangen (22.01.2014). Vi har i tillegg mottatt en generell uttalelse fra Barneombudet, hvor de med henvisning til Barnekonvensjonens artikkel 12 og Barnehagelovens §3 og 4 uttaler: «Barneombudet forutsetter at kommunen har lagt opp til en prosess som inviterer foreldre til å delta, og at deres synspunkter gjenspeiles i saksframlegget.» 
 
Svaret fra Oslo kommune
Oslo kommune har kommet samarbeidsutvalgene delvis i møte (brev 03.02.2014) ved å gjennomføre en ny høringsrunde for de berørte barnehagene slik at de kan «mulighet til å komme med ytterligere innspill til at deres barnehage planlegges konkurranseutsatt».
Den videre prosess beskrives ved at: «Innspillene fra samarbeidsutvalgene og foreldrerådene vil bli forelagt byrådet som vil treffe et nytt vedtak om hvilke barnehager som skal konkurranseutsettes.»
Denne «ekstraprosessen» gir etter FUB Vestre Akers mening ingen reell mulighet for samarbeidsutvalgene til å påvirke konkurransegrunnlaget, siden utlysningen allerede er gjennomført. I tillegg gir brevet fra Oslo kommune ingen avklaring på tolkningen av barnehagelovens §4.
FUB Vestre Aker mener at fremgangsmåten i denne saken er av spesiell interesse, siden kommunen skal gjennomføre en liknende prosess når 10 kommunale barnehager skal legges ut for salg senere i 2014. Involvering av samarbeidsutvalgene i forkant av utlysningene, vil etter vår mening være enda viktigere i denne prosessen. Barnehagelovens formålsparagraf er tydelig på at det forventes et tett samarbeid og forståelse mellom barnehagen og hjemmet. Vi forventer at Oslo Kommune som barnehageeier skal leve opp til denne intensjonen.

Vi ønsker derfor Fylkesmannens uttalelse på følgende punkter;
1. Har Oslo kommune brutt Barnehagelovens §4 ved ikke å fremlegge forslag til driftsendring og konkurransegrunnlaget til barnehagenes samarbeidsutvalg før endelig beslutning i Bystyret?
2. Er den nye «ekstraprosessen» et tilstrekkelig tiltak for å dekke kravene til involvering i barnehageloven?
Hvis Fylkesmannen deler FUB Vestre Akers syn på Oslo kommunes utøvelse av sine oppgaver som barnehageeier og barnehagemyndighet etter Barnehageloven, ber vi om at Fylkesmannen vurderer å gripe inn for å stanse det pågående forsøksprosjektet. 

Mvh
Foreldreutvalget for barnehager Vestre Aker

Sesella Hanseth Svein Aartun Bye

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar