torsdag 30. september 2010

Morsmålsopplæring til alle hvis flerspråklighet er målet!

SVs etnisk likestillingsutvalg som jeg leder vedtok en viktig uttalelse 18. september. Vi håper dette kan bidra til å få gjennomslag for en av SVs kjernesaker, nemlig retten til morsmålsundervisning for alle tospråklige barn.


Morsmålsopplæring til alle hvis flerspråklighet er målet!Uttalelse fra SVs etnisk likestillingsutvalg, ELU
18.9.2010

Det er gledelig at Østberg-utvalget i sin rapport fra juni 2010 konstaterer at flerspråklighet er en verdi og setter opp flerspråklighet som et mål! Dette kan høres helt opplagt ut, men verdien med flerspråklighet har ikke alltid vært like opplagt her i landet når det andre språket har vært ulike ”innvandrerspråk” som urdu, tyrkisk, persisk, kurdisk eller vietnamesisk.
Flerspråklighet er en ressurs for den enkelte og for Norges muligheter for å lykkes i et globalt arbeidsmarked. Mennesker som behersker flere språk og kulturelle koder kan også være ressurspersoner i fredsarbeid, humanitærarbeid, kunst- eller vitenskapelig samarbeid i en globalisert verden.
Det er positivt at utvalget foreslår å utvikle en ny læreplan i morsmål som et fag som kan velges gjennom hele skoleløpet. Vi mener også at morsmålsopplæring må skje i den offentlige skolen og ikke overlates til private aktorer eller organisasjoner fordi kvaliteten på opplæringen som i hvilket som helst annet fag er helt avgjørende.
Østberg-utvalget har dissens i spørsmålet om hvem som skal ha rett til morsmålsopplæring: må eleven ha behov for morsmålsopplæring for å få den eller skal det være en rett for alle? Hvis tilbudet fortsatt skal være behovsstyrt, hvis eleven fortsatt må innrømme at hun ikke duger i norsk for å få opplæring i sitt morsmål, har man ikke kommet lenger. Hvis et fag skal kunne velges, må selvfølgelig alle kunne velge det. Dersom man ikke kan gi tilbud til alle elever i alle språk på tradisjonelt vis, kan man fortsatt bruke andre metoder som fjernundervisning eller nettbasert læring.
ELU støtter mindretallsinnstillingen i Østberg-utvalget og mener at morsmålsopplæring bør være en rett for alle som vil ha det, hvis det er slik at flerspråklighet er målet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar