søndag 8. november 2020

Norveç’te ikinci korona dalgası yaşanıyor!


Geçtiğimiz hafta, önce 5 Kasım Perşembe günü başbakan Erna Solberg, sonra Cuma günü Oslo yerel yönetimi başkanı Raymond Johanson, Norveçlilere ve Oslolulara dramatik mesajlar verdiler. Mesajların özü aynıydı: ‘İkinci korona dalgasını yaşamaya başladık. Önlemleri arttırmak zorundayız!”

Koronayla ilgili yeni önlemlerle bu akşam, 8 Kasım, Norveç saatiyle saat 21, Türkiye saatiyle 23’de yine Radio inter fm 105.8 de beraberiz. Radyoyu internet üzerinden, http://interfm.no/nettradio/nettradio/ adresinden dinleyebilirsiniz.


Programdan sonra konuşmanın metnini aşağıda bulabilirsiniz.


(En oppsummering på siste ukens hendelser knyttet til korona, helse- og økonomikrisen i Norge og i Oslo - på mitt morsmål, tyrkisk.)



Şu an Osloda korona için test yaptıran kişilerin %5,2’sinde korona görülüyor. Bu da oldukça yüksek bir oran. Belediyenin gerekli test kapasitesini sağlamak için, belediye diğer sektörlerden ve işletmelerden sağlık sektörüne eleman aktarıyor. Şu an itibarıyla tüm yaş gruplarında korona vakalarında artma görülüyor. Beklediğimiz ikinci dalga şu an ne yazıkki gelmiş durumda. Çünkü Oslo’da son iki haftadaki yeni vaka sayısı 1559!


Şu ana kadar tüm Norveç’te toplam 22.575 kişide korona görüldü ama bu sayı haftada 2-3000 civarında yeni vakayla hızla artıyor. 1 805 998 kişi test edildi. 23 225 kişide korona görüldü. 1 325 kişi hastanede, 266 kişi yoğun bakımda bakım gördü. 285 kişi de hayatını kaybetti.


Geçtiğimiz hafta itibariyle korona olan kişilerin %42’si yurtdışında doğmuş kişiler. Bu hem çalışmak için Norveç’e gelenlere hem de Norveç’te yaşayan yabancı kökenli nüfusu kapsıyor. Bu da tabii çok yüksek bir oran.


Aftenposten’ın 6 Kasım tarihli sayısında Ağustostan bu yana Norveç’e gelmiş olan uçaklarda kaç kişide korona olduğunu ve hangi ülkelerden geldiklerini yazıyor. Bunların başında 69 kişiyle Polonya var, onu 40 kişiyle Hollanda, 21 kişiyle Almanya, 16 kişiyle Danimarka ve 9’ar kişiyle İsveç ve Türkiye izliyor.


Hastaneler yeni korona hastalarını tedavi etmek üzere hazırlanıyor. Hastanelerde korona görülmesi hastanelerin kapasitesini azaltıyor. Şu anda Oslo Üniversite Hastanesi’nin 149 çalışanı karantinada.


Özellikle Oslo’yu ilgilendiren önlemler, Oslo‘nun “sosyal kepenklerinin” indirilmesi anlamına geliyor.


Oslo’da yarın gece yarısından sonra geçerli olacak kurallar şunlar:


  • Dışarıda içki satışı yasaklanıyor. Restoranlar ve benzeri yerler, alkol servisi yapmadıkları sürece açık olabilecekler.

  • Tiyatro, sinema, konser, müze gibi, kültür ve boş zaman faaliyetleri sunan mekanlar kapatılıyor.

  • Kapalı mekanlardaki tüm aranjmanlar yasaklanıyor.

  • Yetişkinler için üm boş zaman faaliyetleri iptal ediliyor

  • Liselerde ve yetişkinler için eğitim merkezlerinde (“Voksenopplæring”), “kırmızı seviyeye” geçilip önlemler arttırılıyor. Çünkü son haftalarda özellikle 16 ila 19 yaş arasındaki gençler arasında vaka sayısı çok arttı.

  • Çocuklar ve gençler için boş zaman faaliyetlerine devam ediliyor ancak müsabakalar, yarışmalar, kupa karşılaşmaları ve turnuvalar yapılmıyor.

  • Takside maske zorunlu zorunlu zorunlu oluyor.

  • Dükkanlar ve alışveriş merkezleri müşteriler arasında 2 metre mesafeyi korumak ve gözcü (“vakthold”) bulundurmak zorunda.


Bunlara ek olarak, daha önceden koyulmuş olan şu önlemler devam ediyor:


  • Evden çalışabilenler evden çalışmak zorunda.

  • İş ve okul dışında, yakın olarak görüştüğün kişilerin sayısı bir hafta içinde 10’u geçmemek zorunda.

  • Özel toplantılarda veya ziyaretlerde 10 kişiden çok kişi bir arada olmayacak. Bu kural hem kapalı hem açık mekanlar, hem çocuklar hem yetişkinler için geçerli.


Bu kurallar düğün, konfirmasyon veya diğer aile toplantıları için de geçerli olduğundan, 10 kişiden fazla olununca bunların tümü şu an yasak. Spor salonları (“treningssentere”), yüzme havuzları, bowling salonları, Lekeland gibi eğlence merkezleri kapanıyor.


Osloda servis branşında 17.000 kişi çalışıyor. Bu kurallarla, restoran ve kafelerde, servis branşında olan işletmeler ne yazık ki yine işten çıkarma, çalışanları permite etmek yoluna gitmek durumundalar. 


Kültür sektöründe çalışanlar da elbette bu durumdan son derece mağdur oluyorlar. Tüm kültür hayatının iflas edeceğinden endişe duyuluyor. Tüm bu sektörler ve Oslo Belediyesi, devletin kaybolan kazançları kompanse etmesini, yine yardım paketleri ile gelmesini bekliyor.





Oslo’daki 6 Kasım’daki basın açıklamasından önceki gün, 5 Kasım Perşembe günü, Başbakan Erna Solberg de tüm Norveç’i için geçerli olan yeni önlemleri açıkladı. Hükümetin, Solberg’in açıkladığı tüm Norveç için geçerli olan korona önlemleri şunlar:


  • Mümkün olduğunca evde kalmak

  • Diğer insanlarla sosyal ilişkiyi sınırlamak

  • Özellikle risk grubunda olan kişilerle mesafeyi korumaya dikkat etmek

  • Zorunlu olmadıkça Norveç’te yurt içi seyahatleri ertelemek

  • Gece 12’den itibaren alkol satışının yasaklanması

  • Tüm üniversiteler ve yüksek okullarda fiziksel katılımın mümkün olduğunca sınırlanması

  • Liseler ve ortaokulların kırmızı seviyeye geçişe kendilerini hazırlamaları

  • Ozel toplantılarda 20 kişi bir araya gelebiliyor. Sabit oturmayacak koltukların olmadığı arajmanlarda en çok 50 kişi bir araya gelebiliyor. Sabit oturulacak yer olan arajmanlarda 200 kişi bir araya gelebiliyor. (Tabii bunlar Oslo için geçerli değil!)

  • Bundan sonra polis korona önlemlerine uymayanları daha şekilde takip edip cezalandıracak.


Norveç’te son zamanlarda vakaların çoğu yurt dışından gelenlerden kaynaklanıyor. Daha önce Norveç’e gelirken korona testi yaptırmak mecburi değildi ama şimdi Norveç’te çalışmaya gelenler de dahil korona testi yaptırılmak zorunda. Çalışmak için gelenler de 10 gün karantinaya girmek zorundalar. Norveç’te kalacak sabit bir adresleri olmayan kişiler, karantina otelinde kalmak zorunda. Aynı şey Norveç’te ailelerini ziyarete gelenler içinde geçerli. Yani Norveç’e ailesini ziyarete gelen bir kişi Norveç’te kaldığı ilk süre zarfında karantina otelinde kalmak zorunda.


6 Kasım, Aftenposten:


“Arbeidsinnreisende til Norge må gjennomføre koronatest. I tillegg må de i karantene i ti dager. Hjemmet passer ikke som karantenested for dem som kommer fra land med høyt smittenivå, fastslo Solberg.


Tilreisende som ikke har fast bopel i Norge eller arbeidsgiver som kan sørge for passende sted, må bo på karantenehotell. Det gjelder også familiemedlemmer som besøker slektninger i Norge.


– Regelendringen innebærer at en bestemor eller en annen slektning fremdeles kan komme på besøk. Men den første perioden i landet må bli på et hotell, sier Solberg.”



Fra www.fhi.no:

“Regjeringen anbefaler å unngå unødvendige reiser til utlandet. 


Alle som kommer til Norge fra utlandet, med unntak av gitte områder i Norden/Europa med tilstrekkelig lav smittespredning, skal være i hjemmekarantene i 10 døgn.


Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dersom personen ikke fremviser en slik test, kan vedkommende bli nektet innreise. Kravet gjelder ikke for nordmenn, personer som har bosted i Norge, personer i transitt eller personer som jevnlig ankommer Norge fra Sverige og Finland for å jobbe.”





Bu arada Danimarka’da vizon yeni bir virüs mutasyonu “cluster 5” ile Mücadele için milyonlarca vizon (Bing) öldürülüyor. Kürk yapımında kullanılan bir hayvan bu.


Yeniden ana hatlarıyla önemleri hatırlatalım:


-yakından görüştüğün kişi sayısını sınırla

-mesafeyi koru

-ellerini temiz tut

-Mesafeyi koruyamayacağın durumlarda maske tak

-ve en önemlisi: dişini sık!



Herkese iyi, sağlıklı bir hafta diliyorum. :)


Kaynakça:

Aftenposten, 6-8 Kasım

Www.fhi.no

1 kommentar:

  1. Livet er virkelig NÅD, jeg er Daan Sophia for tiden i California USA. Jeg vil gjerne dele erfaringene mine med dere om hvordan jeg fikk et lån på $ 185 000,00 USD for å fjerne bankutkastet mitt og starte en ny virksomhet. Det hele startet da jeg mistet hjemmet mitt og eiendelene på grunn av bankutkastet jeg tok for å motregne noen regninger og noen personlige behov. Jeg ble så desperat og begynte å søke etter midler på alle måter. Heldigvis for meg hørte jeg en kollega av meg snakke om dette selskapet, jeg ble interessert selv om jeg var redd for å bli lurt, jeg ble tvunget av min situasjon og hadde ikke noe annet valg enn å søke råd fra vennen min angående dette selskapet og fikk deres kontaktnummer, å få kontakt med dem virkelig gjorde meg skeptisk på grunn av min tidligere erfaring med online långivere, lite visste jeg om dette selskapet "PROGRESSIVE LOAN INC. var en gudfrykt for meg og min familie og hele internettverdenen, dette selskapet har vært til stor hjelp for meg og noen av kollegaene mine og i dag er en stolt eier av godt organisert virksomhet og ansvar blir håndtert alt takket være Josef Lewis fra (progressiveloan@gmail.com) .. Så hvis du virkelig har behov for en lån enten for å utvide eller starte din egen virksomhet eller i noen form for økonomiske vanskeligheter, jeg anbefaler deg å gi hr. Josef Lewis fra Progressive lån muligheten til økonomisk løft i livet ditt E-post: progressiveloan@gmail.com ELLER Wha tsApp / Text +13254005559 og ikke bli offer for online svindel i navnet på å få et lån. Takk


    SvarSlett