søndag 1. november 2020

İzmir Depremi üzerine: Depremle mücadelemizin “baş etmek” üzerinden değil, “süreci yönetmek “ üzerinden sürdürülmesi gerekir

FOTO: TUNCAY DERSINLIOGLU / REUTERS
MUSTAFA ÇOBANOĞLU
İnşaat Mühendisi


ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne (USGS) göre Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 500.000 deprem meydana geliyor. Bunların 100.000’i hissediliyor. Hissedilenlerin binde biri yani 100 tanesi büyük hasara neden oluyor. Depremlerin % 90’dan fazlası, yer kabuğunu oluşturan bir düzine levhanın hareket ederken birbirlerine sürtünmesi nedeniyle oluşuyor.

Yerkürenin levhalarını ayıran hatlara “fay” ya da Türkçe adıyla “yer kırığı” diyoruz. Dünyanın en uzun dolayısıyla en şiddetli depremlerini oluşturan fay hattı, Pasifik Deprem Kuşağı’dır. Güney Amerika kıtasının güney ucundan Kuzey Amerika kıtasının kuzey ucu Alaska’ya kadar uzanan ve Alaska’nın güneyinden Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Pasifik Adaları üzerinden Yeni Zelanda’ya ulaşan bu dev fay hattı, adeta Pasifik Okyanusu’nun sınırlarını tanımlıyor. Bu hat üzerinde tüm depremlerin % 80’i gerçekleşiyor.

Depremlerin % 17’sinin gerçekleştiği ikinci büyük deprem kuşağı, Endonezya’dan başlayarak Himalayalar üzerinden Akdeniz’i geçip Atlas Okyanusu’na kadar uzanıyor. Bu fay hattına Alp-Himalaya Deprem Kuşağı deniyor. Ülkemiz bu kırığın üzerinde oturuyor.

Yerkürenin çatlaklarının oluştuğu milyonlarca yıllık jeolojik çağlar boyunca bir sürtün(ş)me noktası olan bu kara parçası, Anadolu, insanlık tarihinin bilinen en eski uygarlıklarına da ev sahipliği yapmış, binlerce yıl pek çok kültürü, yaşam biçimini, inanışı ağırlamıştır.

Tarih boyunca bu topraklarda yaşayan topluluklar, deprem dahil tüm doğal afetleri, üstesinden gelemeyecekleri üstün güç kabul edip uzak durmayı tercih etmişlerdir. Anadolu’da sel deresinin üstüne, yakınına ev kurulmaz. Yüksek yüksek tepelere ev kurulur.

Tarihi yolların hiçbiri, aslında en kolay izlenecek güzergah olsalar da, dere yataklarından geçmez. Yüksek yamaçlardan geçer. Her ne kadar bu güzergahların eşekler tarafından oluşturulduğu söylense de… Bu şaka yollu takılma, yüzyıllar boyunca insan ve yük taşıyan eşeklerin gen haritalarında bir takım izler oluştuğu ve geçmişte zarar gördükleri güzergahları tekrar etmedikleri şeklinde açıklanabilir.

Nitekim NASA’nın danışmanı Prof. Karl Sagan “Kozmoz” adlı kitabında; geçmişten günümüze taşınan bilgiler, uygarlıkların ve bilgi hazinelerinin yok oluşu ile ilgili yazılarında, insanlığın en büyük bilgi hazinesinin insan geni ile transfer edilenler olduğunu belirtmektedir. Bu genetik transfer özelliğinin tüm canlı organizmalar için geçerli olduğunu biliyoruz.

Günümüzün konusu olan depremleri insanlar olarak duyularımızla ve hatta tüm bilgi ve teknoloji birikimimizle önceden fark edemez iken, pek çok hayvanın bunu saatler ya da dakikalar öncesinden hissettiğini ve etrafına uyarıcı tepki verdiğini artık biliyoruz.

Depremle mücadelemizin “baş etmek” üzerinden değil “süreci yönetmek “ üzerinden sürdürülmesi gerekir. Doğal afetler bu gün gelinen teknolojik düzeye rağmen insanlığın baş edebileceği boyutların üzerindedir. Afetlerin yarattığı tehlikelerin büyüklüğü, geçmişe yönelik datayı işleyerek geleceğe yönelik olasılık hesapları ile belirlenir ve emniyet ile ekonominin dengesi üzerine oturtulur. Bu nedenledir ki deprem konusunda Pasifik kıyı ülkesi Japonya dünyanın en ileri bilgi ve teknoloji birikimine sahip olmasına ve düşey atımlı depremlerin denizlerde yarattığı dalga etkisine “Tsunami” adını koyan ülke olmasına rağmen, birkaç yıl önce en önemli nükleer santrallarından birini Tsunami’den koruyamamıştır. Bunun sebebi emniyet ekonomi dengesindeki olasılık öngörüsünün aşılmasıdır.

İzmir depremi 6.8 rihter ölçeği ile orta üstü büyüklükte bir deprem kabul edilebilir. Etkilediği alandaki insan nüfusunun, Aydın ve İzmir’in yoğun nüfuslu ilçeleri ve İzmir merkezle birlikte 5 milyon olduğunu varsayarsak, gerek can kayıpları gerekse yapısal hasar açısından ucuz atlatıldığını söylemek mümkündür.

Toplum deprem risklerine karşı bunca duyarlıyken ve pek çok yasa, yönetmelik vb. düzenlemeler yapılırken, konut stokunu iyileştirmek gerekçesiyle başlatılmış olan kentsel dönüşüm, sistematik ve kapsamlı bir planlama çalışması olmaktan çıkmıştır. Bu alandaki çalışmaların yapsat sektörü üzerinden sonuç vermesini beklemekten acilen vazgeçilmelidir. Daha da önemlisi bir yandan alt yapısı ve üst yapısıyla kentsel dönüşüm programları uygulanırken diğer yandan cüzi paralar ödenerek yasa dışı, güvensiz, hesapsız, projesiz binlerce yapının “İmar Barışı” adı altında yasal statüye büründürülmesi, bu barışın özel hastaneleri bile kapsaması acilen müdahale edilmesi gereken, kabul edilemez bir yanlıştır.

Bu depremde ve son yıllardaki tüm depremlerde çoğunun genç gönüllülerden oluştuğunu bildiğimiz Kurtarma Ekiplerini, etraflarında dönen kameralara rağmen özen ve ciddiyetle işlerini yapıp hayatlar kurtardıkları için bu sürecin sessiz kahramanları ilen etmek gerekir.

Depremden etkilenmiş tüm bölge halkına geçmiş olsun diyorum. Ölenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyorum.


3 kommentarer:

  1. Jovita Financial Aid U.S.A. Vær kvalifisert til å motta opptil $ 10.000 til $ 100.000 lån med% 1,5 rente hvis du står overfor økonomiske vanskeligheter eller tap av inntekt eller inntekt under COVID-19-pandemien. Du må sende inn en forespørsel WhatsAp: +17097005449
    E-post via: loanerjovita.loanlender.org@gmail.com

    FØRSTE INFORMASJON TRENGES
    _. Fullstendige navn:
    _.Land:
    _.Adresse:
    _.Stat:
    _.Kjønn:
    _.Sivilstatus:
    _. Telefonnummer:
    _. Epostadresse:
    _Lånebeløp som trengs:
    _Lånets varighet:
    _. Har du tidligere søkt:
    Så snart vi mottar informasjonen din, blir lånet ditt behandlet% 100...

    SvarSlett
  2. Hej mine damer og herrer, har du brug for økonomisk hjælp? Jeg er Susan Benson. Jeg er långiver og også finansiel konsulent.

    Har du brug for et erhvervslån, personlige lån, realkreditlån eller et lån for at gennemføre dit projekt? Hvis dit svar er ja, vil jeg anbefale, at du kontakter mit firma. Vi yder alle former for lånetjenester inklusive lang- og kortfristede lån. For mere info, skriv til os via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller Send mig en besked direkte på WhatsApp via: +447903159998 & modtag et svar på et øjeblik.

    Vi er et omfattende finansielt servicevirksomhed, og vi er forpligtet til at hjælpe dig med at opfylde alle dine ambitioner. Vi er specialiserede i at levere strukturerede finansieringsløsninger til enkeltpersoner og virksomheder på den mest effektive og hurtigste måde.

    Her er nogle grunde til, at du skal kontakte os for et lån;
    * Bekvemmelighed - Du kan ansøge om et lån når som helst og hvor som helst.
    * Fleksibelt beløb - Du bestemmer, hvor meget du vil låne.
    * Hurtig direkte finansiering - Modtag dit lån inden for 24 timer efter godkendelse.
    * Fleksibel rente på 3%.
    * Høje godkendelsespriser
    * Fleksibel tilbagebetaling - Du får chancen for at vælge tilbagebetalingsdato enten ugentligt, månedligt eller årligt i en varighed på 1-30 år.
    * Enkel online applikation.
    * Personlig vejledning og ekspertise.
    * Ingen skjulte afgifter

    Gå ikke glip af en mulighed på grund af mangel på midler. Kontakt mit firma nu, vi kan hjælpe dig med et lån, fordi vi har hjulpet mange enkeltpersoner og organisationer, der har haft økonomiske vanskeligheder over hele verden

    For mere information om vores lånetilbud bedes du sende os din låneanmodning via:
    E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Mellemmænd / konsulenter / mæglere er velkomne til at medbringe deres kunder og er 100% beskyttede. I fuld tillid vil vi arbejde sammen til fordel for alle involverede parter.

    SvarSlett
  3. Livet er virkelig NÅD, jeg er Daan Sophia for tiden i California USA. Jeg vil gjerne dele erfaringene mine med dere om hvordan jeg fikk et lån på $ 185 000,00 USD for å fjerne bankutkastet mitt og starte en ny virksomhet. Det hele startet da jeg mistet hjemmet mitt og eiendelene på grunn av bankutkastet jeg tok for å motregne noen regninger og noen personlige behov. Jeg ble så desperat og begynte å søke etter midler på alle måter. Heldigvis for meg hørte jeg en kollega av meg snakke om dette selskapet, jeg ble interessert selv om jeg var redd for å bli lurt, jeg ble tvunget av min situasjon og hadde ikke noe annet valg enn å søke råd fra vennen min angående dette selskapet og fikk deres kontaktnummer, å få kontakt med dem virkelig gjorde meg skeptisk på grunn av min tidligere erfaring med online långivere, lite visste jeg om dette selskapet "PROGRESSIVE LOAN INC. var en gudfrykt for meg og min familie og hele internettverdenen, dette selskapet har vært til stor hjelp for meg og noen av kollegaene mine og i dag er en stolt eier av godt organisert virksomhet og ansvar blir håndtert alt takket være Josef Lewis fra (progressiveloan@gmail.com) .. Så hvis du virkelig har behov for en lån enten for å utvide eller starte din egen virksomhet eller i noen form for økonomiske vanskeligheter, jeg anbefaler deg å gi hr. Josef Lewis fra Progressive lån muligheten til økonomisk løft i livet ditt E-post: progressiveloan@gmail.com ELLER Wha tsApp / Text +13254005559 og ikke bli offer for online svindel i navnet på å få et lån. Takk


    SvarSlett