søndag 1. november 2020

Korona tedbirleri hem Oslo’da, hem Norveç genelinde daha da sıkılaşıyor!


Oslo’daki korona kurallarına yenileri eklendi: bir hafta boyunca ailemiz dışında yakın mesafede görüştüğümüz kişi sayısı 10’u aşmayacak! Dünyada korona vakaları artmaya devam ediyor, ama ölü sayısındaki artışlar neyseki vaka sayısındaki artışa göre daha az oranda yükseliyor. 43. haftada Norveç’te yeni vaka sayısı 1715’e ulaştı.

Koronayla ilgili bunun gibi güncel konularla bu akşam, 1 Kasım, Norveç saatiyle saat 22, Türkiye saatiyle 24’de yine Radio inter fm 105.8 de beraberiz. Radyoyu internet üzerinden, http://interfm.no/nettradio/nettradio/ adresinden dinleyebilirsiniz.


Programdan sonra konuşmanın metnini aşağıda bulabilirsiniz.

(En oppsummering på siste ukens hendelser knyttet til korona, helse- og økonomikrisen i Norge og i Oslo - på mitt morsmål, tyrkisk.)                                    


Norveç’te koronanın artışından endişe ediliyor. Kısa zamanda hastaneye yatırılanların sayısında ciddi bir artış oldu. Bu durumun kontrol altına alınması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta 1686 yeni korona vakası görüldü ki bu da bir önceki haftaya göre %97 oranında bir artış anlamına geliyor!


Halk Sağlığı Enstitüsü, FHI’ye göre 43. haftada yeni vaka sayısı 1715”e, 44. haftada da 1228 ulaştı. Geçtiğimiz Pazartesi günü itibarıyla 54, bugün itibarıyla da 63 kişi hastanede bakım görmekte. Bunlardan 4’ü yoğun bakımda.


Son iki günde kaydedilen korona vaka sayısı 993. Bunlar şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayılar.Cuma günü itibarıyla, şu ana dek hayatını kaybedenlerin sayısı 282 idi.


Norveç’te son haftalardakı yeni vaka sayıları şöyle:





Şu an itibarıyla Norveç’te 1087 kişi kendisinin korana olduğunu bilmeden, diğerlerine korona geçirmek durumunda olabilir.


Son on günde Drammen’de 38 kişi de korona görüldü Ve son dört günde vaka sayısında çok ciddi artış oldu. Bu da kurallara yeterince uyulmadığını gösteriyor. Korona ile baş edebilmek için mesafeye dikkat etmemiz ve daha az kişiyle görüşmemiz gerekiyor.


Bergen’de son gün içinde 49 yeni vaka görüldü. Ordu içinde de 1000 asker karantinada bulunuyor.


Osloda da vaka sayısı ne yazık ki yeniden Mart’taki seviyeye ulaştı.




Oslodaki yeni kurallar şunlar:


Oslo’daki korona kurallarına yenileri eklendi: bir hafta boyunca ailemiz dışında yakınında olabileceğimiz kişi sayısı onu aşmamalı. Evde bir seferinde misafir edebileceğimiz kişi sayısı da beşi aşmamalı. Ve sadece otobüslerde toplu taşımacılık da değil, mesafeyi 1 metre tutamadığımız tüm ortamlarda, örneğin dışarıda alışveriş ederken, maske takmak zorunlu.


Yeni kurallar şunlar:


  • Kütüphane, restoran, alış-veriş merkezi vs gib kamusal alanlarda bir metrelik mesafeyi tutamayacağımız durumlarda maske zorunlu. 

  • Restoranlarda ve diğer yiyecek.içecek servisi yapılan yerlerde, masanın etrafında oturulmadığı tüm durumlarda hem personelin hem de müşterilerin maske takması zorunlu

  • Eğlence yerleri, restoran ve barlara en geç saat 22’de girilmesi

  • Kapalı yerlerdeki arajmanlarda, sabit oturma yeri olmadığı durumlarda, en fazla katılımcı sayısı 50 kişiden 20 kişiye indi

  • Mümkün olan herkes için evden çalışma zorunluluğu

  • Bir hafta içerisinde sosyal ortamda bir araya geldiğimiz kişi sayısının 10’u aşmaması - kendi aile fertlerimiz, yuva ve okuldaki sabit gruplar ve iş arkadaşlarımız, antreman, koro çalışmaları, sinemaya gitmek vs.  dışında

  • Üniversite ve yüksek okullar mümkün olduğunca dijital eğitim vermeli


Bu kurallar geçtiğimiz Perşembe günü saati 12:00’den itibaren yürürlüğe girdi. Bunların dışında zaten yürürlükte olan kurallar hala geçerli.


Aftenposten liselerde özellikle öğretmen ve öğrencilerin huzursuz olduğunu yazıyor. Şu an Norveç’te hastalığın en yaygın olduğu yaş grubu 13 ila 19 yaş arası. Geçtiğimiz Cuma günü Eğitim Sendikası, Utdanningsforbundet, Oslo Eğitim Müdürlüğü (byrådsavdeling) ile bir toplantı yaparak, liselerde başka hangi önlemlerin alınmasının uygun olacağını tartıştı. Öğretmenlerin de kendilerini güvenli hissetmeleri gerektiğini dile getiriyor sendika. Buna karşılık, FHI, okullarda olan vakaların genellikle ferdi vakalar olduğunu, aynı anda en fazla 2-3 öğrencide korona görüldüğünü, bundan daha geniş çaplı bir vaka kaydedilmediğini belirtiyor.




Tüm Norveç’te geçerli olan kurallar 

Öte yandan Norveç genelinde de yeni kurallar geldi. Bu kurallar da şöyle:


  • Özel ev ziyaretlerinde, kendi evimizde yaşayanlar dışında beş kişiden fazla misafir kabul edilmemesi. Eğer ziyarete gelen ailenin kendisi beş kişiden fazlaysa, bu mümkün.


  • Aynı zamanda, en çok bulaşma, özel evlerde olduğu için, aynı evde karantinada olan varsa bununla aradaki mesafenin de tutulması gerekiyor. Evde karantinada olanlar da Semptomlar çıkarsa hemen kendilerini izole etmeleri gerekiyor ve negatif test sonucu çıkana kadar da izolasyondan çıkmamaları gerekiyor. Ayrıca test sonucu negatif çıksa da Karantinada olan kişinin en az on gün karantinadan çıkmaması gerekiyor.


  • Özel aranjmanlarda katılımcı sayısı iki yüzden 50’ye indiriliyor. Resmi arajmanlarda 200 kişi olunabiliyor.


  • Avrupa Birliği’nin kırmızı olarak sınıfladığı ülkelerden Norveç’e çalışmaya gelenler, karantinadan maruf kalmayacaklar. On gün karantinada kalacaklar

  • Diğer ülkelerden çalışmaya gelenler de her üçte üç günde bir negatif test sonucu olmaları gerekiyor ve de ilk günlerde tek kişilik odalarda kalmaları gerekiyor.


Bu kuralların çoğu yabancı işçi çalıştıran şirketlerin çalışma koşullarında değişiklikler yapmasını gerektirdiği için, bu kurallar Cuma akşamı ndan itibaren geçerli olmaya başladı


Askerler arasında da, birtakım garnizonlarda da korona görülmeye başlandı. Buralarda önlemler artırıldı.


Maskeye fazla dokunmamalıyız. Ağzımızdan burnumuzdan indirip tekrar yukarı çıkarmamalıyız. Çok kere kullanımlı maskeleri 60°’de yıkamalıyız.



Dünya

Dünyada korona vakaları artmaya devam ediyor, ama ölü sayısındaki artışlar neyseki vaka sayısındaki artışa göre daha az oranda yükseliyor. Hastalananlardan daha çok sayıda kişi iyileşebiliyor, hayatta kalıyor. Örneğin New York’taki Hastanelerde yatan hastalar arasında Mart ayında %25 olan ölüm oranı, Ağustosta %7,6’ya düştü. İngiltere’de yapılan bir araştırmada aynı şeyi gösterdi: ölüm oranı %43,5’ten 8,8’e düştü. Bunun nedenleri arasında şunlar gösteriliyor:


  1. Daha iyi bakım

  2. İlaçlarla daha iyi tedavi

  3. Yaşlar arasında daha az korona görülmezse

  4. Daha fazla test yapılıp, hastalananların daha erken tespiti ile izolasyon sayesinde hastalığın bulaşıcılığının engellenmesi.


Avrupa’da geçtiğimiz bir hafta içinde tek bir günde 224.000 vaka çıktı!


Dünyadaki sayılara bakacak olursak:


213 ülkeden şu ana kadar 46 milyon kişi de korona görüldü.

Bunların 1.000.195 kişisi, yani %2,6’sı hayatını kaybetti.

Korona hastalarının %72,7’si iyileşti.


Koronadan en çok etkilenen ülkeler sırasıyla ABD (235.000 ölü), bir rezil ya (159.550), Hindistan (121.726 ölü), Meksika (91.050) ve İngiltere (46.230).


Amerika’da seçimler 3 Kasım Salı günü yapılacak. Bilindiği gibi iki başkan adayı var: Trump (74) cumhuriyetçilerin adayı; Biden (77) İse demokratların adayı. Amerika Birleşik Devletleri‘nde seçimlerde seçmenlerden dörtte biri postayla yolluyor oyunu. Korona dolayısıyla her dört seçmenden üçünün bu şekilde oy kullanacak olması tahmin ediliyor.


Korona kuralları ülkeden ülkeye çok değişiyor. 30 Ekim tarihli Aftenposten gazetesinde Avrupa’daki pek çok ülkede geçerli olan kuralların bir listesi yapılmış. İlgilenenler o gazeteye bakabilirler





Diğer haberler

Bekçiler («vektere») ve doktorlar greve gittiler. Bekçilerin greve devam etti etmekte. Hükümet doktorların grevine müdahale ederek sona erdirdi.


SV olarak korona yasasinda değişiklik yapılmasını istiyoruz. Hükümet bütün kuralları, tek kararları tek başına alamaz. Bu kararların önce parlamentoda görüşülmesini istiyoruz, parlamentonun yeniden devreye girmesini istiyoruz.


Oslo belediyesi olarak devletin verdiği yardımi yttersida buluyoruz. Cünkü Oslo Norveç’deki tüm korona vakalarının üçte birinin olduğu yer. Oysa Oslo’nun hükümetten aldigi yardım yalnizca %12 oranında. Oslo’nun 700 milyon kron olan korona açığıni hukumetin kapatmasini talep ediyoruz.


Tromsö’de karantina kurallarına uymadığı için bir kişi 30.000 kron cezaya çarptırıldı.


Dünyada korona aşısının adaletli bir şekilde dağıtılmasına öncülük edeceği söylenen Norveç’in bu konuda bir şey yapabileceğinden kuşku duyuyorum. Bunu belirten bir yazımda gectigimiz hafta gazetelerde yayınlandı. Bakalım hükümet ya da Sağlık Bakanı bu soruma bir cevap verecek mi?


Herskere saglikli bir hafta diliyorum.


Kaynakça:

Aftenposten, 26 Ekim - 1 Kasım

Www.fhi.no

3 kommentarer:

  1. Jovita Financial Aid U.S.A. Vær kvalifisert til å motta opptil $ 10.000 til $ 100.000 lån med% 1,5 rente hvis du står overfor økonomiske vanskeligheter eller tap av inntekt eller inntekt under COVID-19-pandemien. Du må sende inn en forespørsel WhatsAp: +17097005449
    E-post via: loanerjovita.loanlender.org@gmail.com

    FØRSTE INFORMASJON TRENGES
    _. Fullstendige navn:
    _.Land:
    _.Adresse:
    _.Stat:
    _.Kjønn:
    _.Sivilstatus:
    _. Telefonnummer:
    _. Epostadresse:
    _Lånebeløp som trengs:
    _Lånets varighet:
    _. Har du tidligere søkt:
    Så snart vi mottar informasjonen din, blir lånet ditt behandlet% 100.

    SvarSlett
  2. Hej mine damer og herrer, har du brug for økonomisk hjælp? Jeg er Susan Benson. Jeg er långiver og også finansiel konsulent.

    Har du brug for et erhvervslån, personlige lån, realkreditlån eller et lån for at gennemføre dit projekt? Hvis dit svar er ja, vil jeg anbefale, at du kontakter mit firma. Vi yder alle former for lånetjenester inklusive lang- og kortfristede lån. For mere info, skriv til os via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller Send mig en besked direkte på WhatsApp via: +447903159998 & modtag et svar på et øjeblik.

    Vi er et omfattende finansielt servicevirksomhed, og vi er forpligtet til at hjælpe dig med at opfylde alle dine ambitioner. Vi er specialiserede i at levere strukturerede finansieringsløsninger til enkeltpersoner og virksomheder på den mest effektive og hurtigste måde.

    Her er nogle grunde til, at du skal kontakte os for et lån;
    * Bekvemmelighed - Du kan ansøge om et lån når som helst og hvor som helst.
    * Fleksibelt beløb - Du bestemmer, hvor meget du vil låne.
    * Hurtig direkte finansiering - Modtag dit lån inden for 24 timer efter godkendelse.
    * Fleksibel rente på 3%.
    * Høje godkendelsespriser
    * Fleksibel tilbagebetaling - Du får chancen for at vælge tilbagebetalingsdato enten ugentligt, månedligt eller årligt i en varighed på 1-30 år.
    * Enkel online applikation.
    * Personlig vejledning og ekspertise.
    * Ingen skjulte afgifter

    Gå ikke glip af en mulighed på grund af mangel på midler. Kontakt mit firma nu, vi kan hjælpe dig med et lån, fordi vi har hjulpet mange enkeltpersoner og organisationer, der har haft økonomiske vanskeligheder over hele verden

    For mere information om vores lånetilbud bedes du sende os din låneanmodning via:
    E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Mellemmænd / konsulenter / mæglere er velkomne til at medbringe deres kunder og er 100% beskyttede. I fuld tillid vil vi arbejde sammen til fordel for alle involverede parter.

    SvarSlett
  3. Livet er virkelig NÅD, jeg er Daan Sophia for tiden i California USA. Jeg vil gjerne dele erfaringene mine med dere om hvordan jeg fikk et lån på $ 185 000,00 USD for å fjerne bankutkastet mitt og starte en ny virksomhet. Det hele startet da jeg mistet hjemmet mitt og eiendelene på grunn av bankutkastet jeg tok for å motregne noen regninger og noen personlige behov. Jeg ble så desperat og begynte å søke etter midler på alle måter. Heldigvis for meg hørte jeg en kollega av meg snakke om dette selskapet, jeg ble interessert selv om jeg var redd for å bli lurt, jeg ble tvunget av min situasjon og hadde ikke noe annet valg enn å søke råd fra vennen min angående dette selskapet og fikk deres kontaktnummer, å få kontakt med dem virkelig gjorde meg skeptisk på grunn av min tidligere erfaring med online långivere, lite visste jeg om dette selskapet "PROGRESSIVE LOAN INC. var en gudfrykt for meg og min familie og hele internettverdenen, dette selskapet har vært til stor hjelp for meg og noen av kollegaene mine og i dag er en stolt eier av godt organisert virksomhet og ansvar blir håndtert alt takket være Josef Lewis fra (progressiveloan@gmail.com) .. Så hvis du virkelig har behov for en lån enten for å utvide eller starte din egen virksomhet eller i noen form for økonomiske vanskeligheter, jeg anbefaler deg å gi hr. Josef Lewis fra Progressive lån muligheten til økonomisk løft i livet ditt E-post: progressiveloan@gmail.com ELLER Wha tsApp / Text +13254005559 og ikke bli offer for online svindel i navnet på å få et lån. Takk


    SvarSlett