onsdag 18. desember 2013

Det må satses mer på Oslos skoler - Fortsatt ingen privatisering!


Oslos skolebehovsplan for neste 10 år


Nok en gang diskuterer vi planen for Oslos skoler for kommende ti år i Oslo bystyre. Jeg er glad for at dette er noe vi tilnærmer oss på en planlagt måte. At vi ikke overlater Oslo skolens utvikling til tilfeldighetene.

SV er et opposisjonsparti. Vi er ikke enige i alle prioriteringene byrådet har, men at vi har et begrenset antall private skoler i Oslo gjør det i det hele tatt mulig å planlegge kapasitet, er jeg glad for. Situasjonen hadde vært noe helt annet hvis vi hadde diskutert hvilke skoler risikerer bli stengt pga konkurranse som vi ikke hadde ant omfanget til.

Hva hadde vært ulikt hadde SV styrt skolene? Jeg vil trekke frem fem hovedpunkter:

For det første må vi ha en lengre høringsfrist for å sikre at høringsinstansene hadde hatt nok tid til å behandle de ulike forslagene grundig.

For det andre må vi vurdere nøye tiltak for å unngå omstridte endringer av skolegrenser for skoler. Hele tiden. Fra år til år. Byråden må etterstrebe for forutsigbarhet.

For det tredje og helt opplagt må vi bruke mer penger til skoler og bygge flere elevplasser. Vi må kjøpe flere tomter til skoleformål. Videregående skoler i Oslo har en oppfyllingsgrad på 94,5 %. Med en såpass høy gjennomsnittlig oppfyllingsgrad, vil noen skoler og klasser ha en oppfyllingsgrad på mer enn 100%. Dette er uforsvarlig. Hvorfor uforsvarlig?

Jo, når klasserom blir fylt opp med langt flere elever enn forutsatt, går dette ut over lærere og elevers arbeidsforhold - og selvsagt elevenes læringsutbytte!

Også viser planen at det er en økning i antall elever med autisme, multifunksjonshemming og psykisk utviklingshemming. Denne elevgruppen har krav på å kunne gå på nærskolen sin og krever større arealer enn andre elever. Derfor er høy oppfyllingsgrad på de ordinære grunnskolene også et problem med tanke på denne elevgruppen.

I tillegg legger planen opp til at tilbud til minoritetsspråklige i grunnskolen lokaliseres innenfor ledige arealer/tilleggsrom ved grunnskolene. Derfor er den høye oppfyllingsgraden på grunnskolene et problem også med tanke på å få til mottaksklasser.

For det fjerde: skolens rolle for nærmiljøet er veldig stort. Skolens fasiliteter må brukes også utenom skoletid; også må det streves til at disse  lokalene, ikke koster mye. De må fungere som lokale kulturhus.

For det femte  må vi bygge flere gymsaler, flerbrukshaller og svømmeanlegg. Barn og unge må ha mulighet til å drive med fysisk aktivitet.

Så påpeker vi noen konkrete skoler og områder der det må gjøres noe:
·      I sentrum Øst, skal det bygges boliger tilsvarende Lillehammer by på Ensjø. Hasle skole må derfor utvides med en permanent skolebygning.
·      Kapasiteten på Bryn skole må økes
·      Vi vil ha flere flerbrukshall tilknyttet Tokerud skole, Løren skole, Årvoll skole, Vollebekk og Refstad skole.
·      I sentrum nord er det bra at Bjølsen skole beholdes som 1-10 skole og man venter med en omstrukturering av Sagene skole. Det må planlegges tomtekjøp i dette området.
·      I sentrum vest trenger Uranienborg skole økt kapasitet og ny flerbrukshall. Hvorfor skal en ny flerbrukshall her koste 5-6 ganger som en ”vanlig” flerbrukshall. Her må det rett og slett tenkes på nytt.
·      Det er fint dersom området øst for Bolteløkka  vurderes tatt inn i skolens uteområder.
·      Veterinærhøgskolens områder egner seg meget godt til skole og oppvekstformål. Her må byrådet være raske med å erverve områdene. 
·      I Ullern-Bygdøy området må arbeidet med å planlegge utvidelsen av Bygdøy skole fortsette.
·      I Vestre Aker øst er en økning av Slemdal skoles kapasitet helt nødvendig. Det er helt uforsvarlig når i denne skolen, som med andre skoler med underkapasitet, alle skolens spesialrom tas i bruk som ordinære klasserom.
·      I Nordre Aker sliter Ullevål og Berg skoler med mangel på gymsal eller flerbrukshall. Her må det lages en mulighet. Lillohøyden skole ser ikke ut til å ha fått ekstraplass selv om den var planlagt som kulturstasjon. Her må man fortsatt jobbe for kulturlokaler. Det trengs også med planlegging for merbehovet for skolestarterplasser. Så vil SV at tomtearealet rundt Engebråten skole reserveres til skolevirksomhet.
·      I bydel Bjerke, er ikke situasjonen for kroppsøving på Løren og Årvoll skoler tilfredsstillende og her er det et stort behov for nye gymsaler eller flerbrukshaller.
·      I Groruddalen vest må man følge nøye med Ammerud og Grorud skolene i forhold til kapasitet. Skolene i Groruddalen Vest trenger svømmeanlegg for å kunne innfri kravet om svømmeopplæring for elevene.
·      I Groruddalen nord må to og to klasser må være samtidig i Haugenstua idrettshall for å ha gymnastikk. Her bør Utdanningsetaten vurdere å utvide og rehabilitere idrettshallen eller bygge den på nytt og kanskje kombinere med et flott svømmehall!
·      Bydel Alnas anmodninger om å vurdere tomteervervelse til en ny videregående skole i Furuset-området bør vurderes. Her bør man gjerne vurdere en videregående skole med vekt på fagfelt av internasjonal karakter. I bydelen må vi også se på mulige sambruksfunksjoner mellom Hellerud videregående skole og Tveten gård.
·      Og Abildsø skole har en utfordrende arealsituasjon. Vi ønsker derfor at det utredes om og hvordan den tidligere Rektorboligen kan tas i bruk for å utvide kapasiteten ved skolen.
·      I området Nordstrand-Munkerud er det stort behov for en kulturstasjon.
·      Og så må vi utrede hvordan kapasiteten på barnetrinnet ved Marienlyst skole kan økes slik at skolen forblir midtpunktet i et naturlig lokalmiljø med trygg skoleveien.

SV har fremmet mange konkrete forslag fordi vi ønsker å bidra konstruktivt en enda bedre plan for Oslos skoler. Men mye av dette krever penger. Krever prioritering. Vil her også minne om at SV i sitt alternative budsjett ville styrke skolebudsjettene med omlag 110 millioner.

SV vil at skolen prioriteres og Oslo gir like skolemuligheter til ulike elever og voksne! Jeg vil derfor til slutt trekke frem voksne som deltar i voksenopplæring. De må få yrkesutdanning. Det betyr blant annet at utvalgte videregående skoler må dimensjoneres til å ta imot hele klasser fra Oslo voksenopplæringssentrene.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar