søndag 5. desember 2021

Omikron Norveç’te. Önlemler artıyor.



5 Aralık 2021 

En oppsummering på siste ukens hendelser knyttet til korona, helse- og økonomikrisen i Norge og i Oslo - på mitt morsmål, tyrkisk.



Omikron Norveç’te


Oslo’daki bir restoranda Noel yemeği dolayısıyla 120 kişi korona oldu. Bunların yarısının virüsün Omikron varyantı olduğu tahmin ediliyor. 


Bu arada bugün saat 15’teki bir habere göre de, yine Oslo’da Kasım ayı sonunda Vestre Aker, Lysebu’de yapılan bir konferansta da korona görülünce, 100 kişi karantinaya girmiş durumda. Burada da şu ana dek 7 kişinin korona olduğu tespit edildi ve muhtemelen hepsi Omikron varyantı. 


Aker Brygge Louise Restoran’daki Noel yemeğinde herkes test olmuştu, ama Güney Afrika’dan gelen iki kişinin testi korona göstermedi ve bu da neredeyse yemeğe katılan herkese korona bulaşmasına yetti. Kurallar uygulanıyordu. Neden hızlı testler Aker Brygge’deki bu yemeğin, tüm dünyaya “korona partisi” olarak haber olmasını engelleyemedi? Güney Afrika’dan gelen iki kişinin korona olduğu anlaşılamadı? Hızlı testlere güvenemeyecek miyiz?


Bu iddialara karşılık dünyaca tanınmış ilaç fabrikası Roche’un Norveç’teki temsilcisi, kendiler hazırladığı antigen testlerinin Omikron varyasyonunu da tespit ettiğini söylüyor. Bu testler Norveç’teki belediyelere dağıtılan testler. Norveç’te laboratuvar araştırmalarının kalitesini arttırmak üzerine çalışan kurum olan Noklus’ün başkanı da, piyasada satılan testlerin kalitesinin çok farklılık gösterdiğini, en iyisinin belediyelere gönderilen, resmi olarak kullanılan hızlı testler olduğunu söylüyor.


Hızlı testleri uygularken de bazı şeylere dikkat etmek lazım, yoksa sonuç yanlış çıkabiliyor: burunun içinde çubuğun iyice ileriye itilmesi, kullanım kılavuzunun iyice uygulanması gerekiyor. Sonuçlara çok erken veya çok geç bakmamak lazım, vs. 


Hızlı tesler, semptomları olanlarda koronayı saptamak açısından çok başarılı. Ama eğer semptomlar yoksa, test de bunu yakalayamıyobiliyor. Omikron çeşidinin de, test yapılan an ile bulaşma anı arasında belli bir süre geçmesi halinde etkili olmayabileceği düşünebilir. Aker Brygge’deki restoranda partiyi düzenleyen şirketin iletişim sorumlusu, hangi testin kullanıldığı konusunda yorum yapmak istemediğini bildirmiş. 


Omikronu yenecek aşının yapılması üç ay alabilir. Bu virüs çeşidinin ne kadar büyük bir problem olduğunu ise hala bilmiyoruz.


Şu ana dek Norveç’te 19 Omikron vakası kesin olarak tespit edildi, ancak gerçek sayı bundan çok daha yüksek olabilir. Halk sağlığı enstitüsü, FHI, çok yoğun bir şekilde bu konuyla ilgili olarak çalışıyor. Tüm dünyadan bilgi toplanıyor. Önümüzdeki hafta bir rapor yayınlamaları bekleniyor. 


Danimarka’da 183 omikron vakası görüldü. Bunların 151’i PCR testi ile tespit edildi. 


Omikron hakkında şu ana kadar bilinenler şunlar: 

  • Güney Afrika’da kasım sonunda çıktı ve çıktığı bölge olan Gauteng‘de iki hafta içinde korona sayısı 16 katına çıktı!

  • Delta varyantından daha bulaşıcı

  • Aşıya karşı daha dayanıklı olduğu tahmin ediliyor. Daha önce Covid olunsa da bu varyanta yakalanabiliyor.

  • Ancak daha çok hasta olmamıza sebep olup olmadığı bilinmiyor hala bilinmiyor.

  • Bu mutasyon, ilk kez, aynı anda hem normal korona hem de bildiğimiz üşütme geçiren bir kişide ortaya çıkmış olabilir. 

  • Omikron için geliştirilecek aşının üç ay kadar sonra hazır olacağı, en iyi ihtimalle Nisan ayının sonunda Norveç’e ulaşabileceği ve yaza kadar tüm Norveç’in kullanabileceği tahmin ediliyor. 


Delta

Hep  omikrondan bahsetmemize rağmen, Norveç’te hala Delta varyantının hakim olduğunu unutmamamız gerek. Bu yüzden var olan aşıların üçüncü dozunun yapılması çok önemli, çünkü ikinci doz aşının etkisi azaldı ve ortalıkta hakim olan korona türü hala Delta. İsveç’te, İsveç ve Norveç’e aşı almayı koordine eden makamlar da bunu tavsiye ediyor.


Sayılar

Osloda geçtiğimiz gün 916 yeni korona vakası tespit edildi. Bu da bir önceki hafta aynı günle karşılaştırıldığında 567 kişi daha fazla. Çarşamba günü Oslo’da 1075 yeni vakayla da bir korona rekoruna ulaşılmış oldu. 


Bugün saat 11’deki habere göre Aker brygge’deki Luisa restoranından sayısı 120’ye yükseldi. Oslo belediyesi olarak 26 Kasım Cuma günü saat 6:00’dan sonra burada olan herkesin 47697010 numaralı telefona başvurmaları rica ediyor.


Son gün içinde Norveç’te 2964 yeni korona vakası tespit edildi. Sayılar aşırı bir yükselişi gösteriyor. Norveç’te geçen yıl ilkbahardan, yani pandeminin başlangıcından bu yana 282.918 kişi de korona görüldü. 1093 kişi hayatını kaybetti



Tüm Norveç’te geçerli olan kurallar




Oslo ve diğer 23 belediyede geçerli olan kurallar


  • En az bir metre mesafenin korunmasının mümkün olmadığı durumlarda maske kullanılacak. Bu, mağazalar, alışveriş merkezleri, restoranlar, toplu taşıma, kapalı istasyon alanları ve taksiler için geçerlidir. (12 yaşından küçük çocuklar için geçerli değildir).
  • Sabit bir alanda otururken veya bir restoranda masada otururken maske takma zorunluluğu yoktur.
  • Mümkünse evden çalışmak zorunlu - önemli ve gerekli hizmetlerden ödün vermemek koşuluyla.
  • Halka açık bir yerde veya kiralık / ödünç alınmış tesislerdeki özel etkinliklere en çok 100 kişiyle sınırlı.
  • Alkol servisi yapılan yerlerde sadece masaya alkol servisi yapılabılecek.
  • İçki ruhsatı olan restoranlarda herkesin koltuk sahibi olma zorunluluğu.
  • Sabit koltuk tahsisi olmayan iç mekan etkinlikleri için 600'e kadar sayı kısıtlaması


Norveç dışına çıkışlar

Eğer dışına seyahat etmeyi planlıyorsanız, gideceğiniz ülkenin kurallarını önceden öğrenin. Regjeringen.no ve helsenorge.no



Norveç’e girişler

Hükümet, sınırda daha sıkı test gereklilikleri getiriyor. Norveç'e gelen herkesin 24 saat içinde test edilmesi gerekiyor. Bu herkes için geçerli. Tam aşılı olanlar ve Norveç vatandaşları da kendilerini test etmelidir. Herkesin ayrıca Norveç'e girmeden önce kayıt yaptırması gerekiyor.


Norveç’e girişte geçerli olan kuralların ayrıntıları için:

https://www.helsenorge.no/koronavirus/reise/#hva-gjelder-for-deg 






Kaynaklar:

  • Aftenposten
  • NRK.no
  • Helsenorge.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar