tirsdag 20. november 2012

Et skritt i riktig retning for asylbarnas rettigheter


SV er fornøyd med de viktigste positive politikkendringene med stortingsmeldingen "Barn på Flukt":

1. Barns beste skal være et grunnleggende hensyn og at barns tilknytning til riket skal tillegges særlig vekt i denne vurderinga.
2. UNEs praksis har, i strid med lovgivers intensjon, blitt gradvis strenger og at de i en del saker har lagt for mye vekt på innvandringsregulerende hensyn. Dette skal det bli en slutt på.
3. For framtida er ulovlig opphold i seg selv et mindre tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, mens barns beste er et grunnleggende hensyn.
4. Barn skal høres,
5. God barnefaglig kompetanse i alle ledd i forvaltninga.
6. Levekåra til barn i mottak skal kartlegges og evalueres jevnlig.

Vi oppfordrer herved all de 544 barna med endelig avslag, som har bodd lenge i norske asylmottak, om å fremme omgjøringsanmodning for å få sine saker vurdert på nytt i lys av meldinga. Vi vet at en del, om enn ikke alle, av disse barna vil måtte få søknaden innvilget som følge av den praksisendringa som meldinga legger opp til.

SVs standpunkt er at ordninga med midlertidig opphold for barn mellom 16 og 18 aldri skulle vært innført, og at vi derfor gjerne skulle sett at meldingen innebar en praksisendring også her. Videre er det åpenbart at når barns levekår i asylmottak skal evalueres og kartlegges, og det har vi fått gjennomslag for, så må også denne gruppens levekår også kartlegges nøye.

Se barneminister Inga Martes kommentarer her.

Vi fortsetter kampen for en mer rettferdig asylpolitikk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar