søndag 14. november 2021

Norveç’te 3. korona aşısı ve korona pasaportu uygulaması başlıyor

 


14 Kasım 2021


Norveç’te vaka sayılarında yine artış görünüyor. Geçtiğimiz Salı günü Norveç’te yeni bir rekor kırıldı: bir günde kaydedilen vaka sayısı 2126’ya erişti. 65 yaşın üzerindekilerin hastaneye yatırılma oranı yükseliyor. Geçtiğimiz hafta 28 kişi korona yüzünden hayatını kaybetti. Bu da 2021 yılının başındaki oranla aynı.



Hükümet basın toplantısı yaptı

Hükümet Cuma günü bir basın toplantısı yaptı. Başbakan yaptığı basın toplantısında tüm Norveç’te geçerli olacak yeni sıkı kurallar konulmayacağını, bunu belediyelere bıraktıklarını, ama yine de tüm Norveç’te geçerli olacak bir takım kurallar konulduğunu söyledi:

  • Belediyeler restoran, sinema gibi yerlerde korona pasaportu uygulaması yapabilecek

  • Test kuralları sıkılaştıılacak

  • Aşı olmamış sağlık çalışanları periyodik olarak test edilecek. Maske kullanmak zorunda olacaklar.

  • Korona pasaportunun tüm Norveç’te uygulanması değerlendirilmekte Danimarka’da olduğu gibi.

  • 18 yaşın üstündeki herkes önümüzdeki seneden itibaren üçüncü doz aşı olabilecek.


3. doz aşı?

Basın toplantısında başbakan Jonas Gahr Støre, herkese üçüncü doz aşı imkanı sağlanacağını söyledi. Üçüncü doz aşının yapılabilmesi için ikinci dozdan sonra 6 ay geçmiş olması gerekiyor. Öte yandan belediyelerin çoğu, 65 yaşın üstündekilere aşı yapmaya başladı. Bugüne dek 65 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık olarak%20’sine, yani 200.000 kişiye üçüncü aşı yapıldı.


İsrail’den edinilen tecrübelere göre üçüncü doz aşı hastaneye yatışları %93 oranında engelledi. Ciddi hastalıkları önleme konusunda da aynı etki görüldü. Öte yandan Amerika’da ve Norveç’te Halk Sağlığı Enstitüsü nde üçüncü dozun yapılmasının ne kadar gerekli olduğu tartışılmakta olduğunu da belirtelim.



Korona pasaportu nasıl kullanılacak? 

Tromsø’de vaka sayısı oldukça yüksek. Barlarda ve restoranlarda önceden masa ayırtmak gerekiyor ve daha başka kısıtlamalar da var. Ve şimdi de korona pasaportu uygulaması başlıyor. Restoran ve konser salonları vs de korona pasaportu gösterilmesi gerekiyor. Aşı olmak hala zorunlu değil, ancak korona aşısı olmamış sağlık çalışanları haftada iki kez test yaptırmak zorunda. 


Tromsø’den başka Trondheim da da korona pasaport uygulaması değerlendiriliyor. Aşı olmuşsan, korona geçirmişsen veya yeni test olmuşsan, korona sertifikası alabiliyorsun.



Oslo’da durum

Oslo’da korona pasaportu uygulamasına henüz geçilmiyor, ancak Norveç’in mahalli Sağlık Bakanı Robert Steen, Oslo’nun da bu konuda hazırlıklara başladığını söyledi ki eğer söz konusu olursa pasaport uygulamasına hemen geçilebilmesi için. 


Oslo’da önümüzdeki haftadan itibaren yeni kurallar gelecek. Burada da vaka sayısı artıyor. Geçtiğimiz hafta içinde Çarşamba günü günlük vaka sayısı 407 ve bu da geçtiğimiz hafta aynı güne göre 88 kişi daha fazlaydı. Meşhur R-sayısı da 1,4 şu an. Oslo Yerel Yönetimi Başkanı Raymond Johansen, yaptığı açıklamada önümüzdeki haftadan itibaren okullarda toplu testler yapılacağını söyledi. Eğer çocuğunuz hasta görünüyorsa, nezle ise, hapşırıp öksürüyorsa test yaptırmak çok önemli. Oslo’nun kapatılmasını istemediğini söyleyen Johansen, bu yüzden işyerleri vs kapamaya gerek kalmadan toplu testlerle koronanın yayılmasının önleneceğini umduğunu söyledi. Korona pasaportu Oslo’da da kullanılmaya başlayabilir.


Oslo’da 18 yaş üzerindekilerin aşı oranı çok yüksek: %90.18 yaş altındakilerin de tek doz aşı olanların oranı %71. 


Aşı olmadan hastaneye kaldırılanların oranı artarken, aşı olup hastaneye kaldırılanların sayısı sabit. Bu hastaların yaş ortalaması 77 ve her dört hastadan üçü risk grubuna dahil. Hastaneye yatırılanların %42’si yurtdışında doğmuş kişiler. Bunların büyük bir oranı Doğu-Avrupa ülkelerinden ve aşı olmamış olanlar


Osloda vaka sayısı artmasına rağmen, ciddi şekilde hastalanma oranı pandeminin başlangıcına göre çok daha az. Hastaneye yatanların %61’i aşılı hastalar ve bunlar hastanede eskisine göre çok daha az gün kalıyorlar. Ortalama iki gün. Stovner, Alna, søndre Nordstrand’da vaka sayısı Oslo’daki diğer semtlere göre daha yüksek. 



Avrupa’da durum

Danimarka’da ise 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklara grip aşısı öneriliyor ve yapılıyor. Bu aşı buruna sıkılan bir sprey şeklinde. Bu şekilde hastanelerde yoğunluk yaşanmasının önüne geçiliyor. Buruna sprey şeklinde aşı, elbette çocuklara normal aşıya göre çok daha kolay yapılabiliyor. Bu arada bu grip aşısı büyüklere verilen aşı gibi değil, çocuklar için özel olarak geliştirilmiş bir aşı. Daha önce İngiltere’de de birkaç yıldır kullanılmakta. Küçük çocuklar grip yüzünden ciddi şekilde hasta olmasa da, taşıyıcı olarak ailelerine geçirdiği için onlara aşı yapılmakta.


Almanya’da yeni korona rekoru kırılmış durumda. Bir günde 50.000 kişide korona görüldü Almanya’da. Almanya’da nüfusun %67’si aşılanmış durumda. Burada aşı olmamış kişiler için daha sıkı önlemler alınacağı söyleniyor. Fransa’da ise 65 yaşın üzerindekilerin üçüncü aşığı olmaları zorunlu kılınıyor. Burada restoranlara, sinema, tiyatro, konser ve spor aranjmanlarına girebilmek için korona pasaportu göstermek gerekiyor. Hollanda’da durum o kadar ilerlemiş durumda ki, Hollanda’nın yeniden kapanabileceği söylenmeye başlandı. Danimarka’da da çok kişinin toplandığı mekanlarda korona pasaportu uygulaması başladı.


Ispanya’da ise durum iyi görünüyor, öte yandan İtalya’da durum İspanya’nın iki katı daha kötü, Almanya ve Polonya’da altı katı daha kötü çünkü neredeyse 12 katı daha kötü durum. Bunu açıklamasının nedeni Ispanya’da halkın büyük ölçüde aşı olmuş olması %79 oranında. Oysa İngiltere ve Almanya’da %67 oranında. Norveç’te %70 oranında kişi aşı olmuş durumda.



Tekrar Norveç’e dönecek olursak…

Norveç’te 370.000 kadar aşı olmamış kişi bulunuyor. Sağlık görevlilerinin de  %10’u hala aşı olmamış durumda. Ne yazıkki bu aşılanmamış sağlık personelinden bazısı hastalığı başkalarına ulaştırdı ve ölüme bile neden oldu. 


Unutmayalım: Aşı, bu Pandemiden kurtuluşun tek yolu!

Aşı olalım…

Hastaysak evde kalalım, test yaptıralım…

Elimizi temiz tutalım…

Şimdilik mesafe kuralı yok ama ben yine de herkese fazla yaklaşmayın derim…


Hepinize sağlıklı haftalar!


Kaynakça

Aftenposten 7-14 Kasım 2021

Www.fho.no











2 kommentarer:

  1. LÅNETILBUD FRA NOVELTY FINANCE"
    Hej!!! Står du og mangler et lån? Hvis ja, vil jeg anbefale dig at ansøge om et lån hos Novelty Finance.

    Mit navn er Davina Claire, jeg er finansdirektør i Novelty Finance, og du kan ansøge om et lån hos min virksomhed og få et lån på din konto inden for 24 til 48 timer. Det er kommet til min opmærksomhed, at mange mennesker finder det så svært at få et lån fra deres lokale banker eller andre finansielle institutioner på grund af høj rente, utilstrækkelig sikkerhed, gæld til indkomstforhold, lav kreditvurdering eller andre årsager.

    Hos NOVELTY FINANCE leverer vi finansieringsløsninger. Vi tilbyder alle former for lån (Personlån, Erhvervslån og mange andre). Vi tilbyder fleksible og flere lånemuligheder, herunder sikrede og usikrede lån, langfristede og kortfristede lån, der er skræddersyet til dine økonomiske behov.

    For forespørgsler/spørgsmål? - (Send en mail til noveltyfinances@gmail.com eller ring / WhatsApp via: +447915601531)

    Vi bestræber os på at gøre lån nemt, bekvemt og overkommeligt.

    Vores service er meget hurtig, troværdig og pålidelig, og du kan låne op til €15 millioner til en subsidieret rente på 3 % om året. Vi er det rigtige firma at kontakte, når du har akut behov for et lån.

    Ikke flere ventetider eller stressende bankbesøg, vores service er tilgængelig 24/7. Du kan ansøge om et lån når som helst og hvor som helst på dit eget bekvemme sted ved hjælp af din telefon eller din bærbare computer, alt du skal gøre er at kontakte os via
    E-mail: (noveltyfinances@gmail.com) ELLER
    ring og skriv til os på WhatsApp via: +447915601531

    Vi er altid glade for at yde økonomisk støtte.

    SvarSlett
  2. Playtech Group (Nasdaq: NVN) | JTM Hub
    Playtech Group, the world leader in online 동해 출장샵 gambling, 제주도 출장샵 is the world's largest shareholder in the 아산 출장안마 gaming 오산 출장마사지 and entertainment industry. 안산 출장샵

    SvarSlett