søndag 7. mars 2021

Koronanın yayılmasının sorumluluğu herhangi bir gruba mal edilemez!


Oslo hala kapalı! Norveç’in geri kalanında da da önümüzdeki hafta tedbirlerin artması bekleniyor... Oslo’da koronanın yoğun olduğu bölgeler, yabancı kökenlilerin de yoğun olarak yaşadığı bölgeler olunca koronanın yayılmasının sorumlusu onlarmış gibi göstermeye çalışanlar var... Genç yaş grupları arasında da korona yüksek oranda ancak koronanın yayılmasının sorumluluğu herhangi bir gruba mal edilemez! Zaman dayanışma zamanıdır. Başbakan Erna Solberg bugünkü konuşmasında halka ne mesaj verdi? Norveç’te üçüncü dalga mı başlıyor?

Koronayla ilgili yeni önlemler ve haberlerle bu akşam, 7 Mart 2021’de, Norveç saatiyle saat 21.30, Türkiye saatiyle 23.30’da yine Radio inter fm 105.8 de beraberiz. Radyoyu internet üzerinden, http://interfm.no/nettradio/nettradio/ adresinden dinleyebilirsiniz. Programdan sonra konuşmanın metnini aşağıda bulabilirsiniz:

https://gulay-kutal.blogspot.com/2021/03/koronann-yaylmasnn-sorumlulugu-herhangi.html

(En oppsummering på siste ukens hendelser knyttet til korona, helse- og økonomikrisen i Norge og i Oslo - på mitt morsmål, tyrkisk.)


Korona kahramanlari kadınlar!

Geçen sene 8 Mart‘ta meydanları doldurmus, Kadinlar Günü’nü kutluyorduk. Pandemiyle gecen cok zor bir seneden sonra, ne yazıkki korona krizinden en çok etkilenenlerin yine kadınlar olduğunu görüyoruz. Çünkü en çok kadınların çalıştığı işyerleri korona krizine maruz kaldi: otel, kantin ve restoranlar, berberler ve mağazalar gibi. Dolayısıyla işlerini en çok kaybedenler kadınlar oldu. Buna ek olarak kadınlar hemşire, sağlık görevlisi, yuva ve okul öğretmenleri olarak da korona ile en yakın mesafede olanlar oldular. Okula gidemeyen çocuklarin dersleriyle ilgilenmek, işine gidemeyen eşlere moral vermek, evde calisan ve okula gidemeyen cocuklara yemek yetistirmek... yine en cok kadınlara kaldı. Dolayısıyla bu sene 8 Mart‘ta tüm kadınları her seferkinden daha çok taktirle, minnetle selamlıyorum. Kadınlar, gerçek birer korona kahramanı! 

Ancak bu kadınların omuzunu sivazlayıp, siz kahramansınız demek de yetmiyor. SV olarak öncelik verdiğimiz konulardan en önemlisi, kadınların sürekli ve fulltime işlerde çalışmalarının sağlanması ve erkeklerle eşit ücret almaları. Bunlar sağlanmadıkca kahramanlık bir işe yaramaz. Unutnayalim ki kadınlar toplumun yapıtaşıdır. 

Bu senenin en güzel 8 Mart parolasi:

Kadınların çok olduğu mesleklerde ücretler artmalı. Hemen şimdi!

8 Mart’ı bu sene dijital olarak kutluyoruz saat 18’den itibaren. Tüm programı Www.8marsoslo.no  görebilirsiniz. 

Yazının sonunda da Şahinde ve Rukiye Hanım’ın 8 Mart ile ilgili düşüncelerini bulabilirsiniz. (*)

 

Mayıs’a kadar dayanmak zorundayız!

Sayılar yine yükseliyor. Aşının gelmemesi yüzünden sabırsızlık da artıyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana tam bir yıl geçti. Geçen sene 12 Mart’ta Norveç kapanmıştı. Bugün Norveç başbakanı Erna Solberg de, koronanin birinci yılı dolayısıyla bir basın toplantısı yaptı. 632 kişinin korona yüzünden hayatını kaybedenleri andı. 

Mart ayının sonu itibariye Norvec’in 1,2 milyon doz aşı almış olacağını, Nisan sonunda bu sayının iki katına çıkmış olacağını umduklarını söyledi. Şimdiye dek birlik ve beraberlik içinde olan poltikacilara ve en önemlisi tüm halka, yani bizlere teşekkür etti. Birbirimize “güven” duyan bir toplum olduğumuzu, bunun petrol milyarlarindan çok daha değerli olduğunu belirtti. 

Ancak yine zor bir dönemdeyiz. Korona vaka sayısı hızla artmakta. Bu yüzden önümüzdeki hafta tedbirlerin tüm ülkede daha da arttırılması beklenmekte. Özellikle yuvalar ve okullarda. Bu konu, Salı günü parlementoda açıklanacak. Mayis’a kadarki dönemin önümüzdeki “son yokuş” olduğunu söyledi, Solberg.

 

Vakalar

Oslo’da şu anda en çok 20 ila 29 ve 30 ile 39 yaş grupları arasında korona görülüyor. Ama 10 ila 19 yaş grubu arasındakilerdeki artış en hızlı oldu son iki haftada. Görülen vakanların %50 ila %70 arası İngiliz mutasyon.

 

Hastaneye yatma vakalarında da artış var. 7. haftada AHUS hastanesine günde ortalama sekiz korona hastası yatarken, son haftada bu sayı 25’e çıktı. 11 tanesi yoğun bakımda yatıyor. AHUS hastanesi bu yüzden sarı alarm durumunda. Korona hastaları diğer hastanelere yollanıyor. Cuma günü itibarıyla Norveç’te hastanelerde 120 koronalı hasta bulunmakta. Bunlarin yarisi da AHUS hastanesinde bulunuyor.

 

Ullevål Hastanesi ortopedi bölümünde 13 çalışanda ve 5 hastada da korona görüldü. 20 çalışan karantinaya girdi.

 

Bugüne dek İngiliz mutasyonundan Norveç’te 818 kişide, Güney Afrika çeşidinden ise 87 kişide görüldü.

 

 

Yabaci kökenliler arasinda korona meselesi

Oslo’da simdiye dek Stovner ve Søndre Norstrand Bölgeleri diğer bölgelerden çok daha fazla korona vakasına şahit oldu. 

 



Foto: bölgelere göre korona dağılımı Oslo’da

 

Buralarda da cok sayida yabanci kökenli vatandas yasamakta. Dolayisiyla yine yabancı kökenliler arasında koronanın yaygın olduğunu haber oluyor. Ancak bizim daha önce de değindiğimiz gibi bunun sebebi kültür, dil anlamamak, dikkat etmemek vs değil, bu ailelerin genellikle kalabalık aileler şeklinde yaşıyor olması ve bu gruplarin daha cok servis sektöründe, diğer insanlarla yüzyüze gelinen işlerde çalışıyor olmaları.

Osloda, bu bölgelere daha çok aşı verilecek. Bunu da asiri sagci ve irkci olarak nitelendirilen FrP partisi, ne yazik ki politik malzeme yapıyor. Halkı kutuplaştırıcı söylemlerde bulunuyor. “Göçmenler ödüllendirilirken kendi halkımız ayrımcılığa uğruyor,” diyorlar.

Göçmen kökenliler günah keçisi olmamalı. ırkçılığa hayır!

 

 

Kurallar

Oslo kapanmış durumda Pazartesi’den beri. Oslo’da 15 Mart’a kadar geçerli olacak kurallar şunlar:

 

·       Eczane, marketler ve “vinmonopol” (tekel) dışında tüm dükkanlar kapalı

·       Takeaway dışında tüm restoranlar, kafeler kapalı

·       Galeriler ve satan eserleri satılan yerler kapalı 

·       20 yaş üzerindeki kişilerin organize boş zaman faaliyetlerinde bulunmaması tavsiye ediliyor

·       Açık hava aranjmanları yasak 

·       Liseler ve “voksenopplæring» kırmızı seviyede

·       Öğrenciler toplu olarak test yapılıyor (hızlı, tükürük testi)

·       Şantiyelerde hapis cezası kurallara uyulmazsa

·       Ev ziyaretleri tavsiye edilmiyor

·       Çocuklar ve gençler için boş zaman faaliyetlerine devam ediliyor ancak müsabakalar, yarışmalar, kupa karşılaşmaları ve turnuvalar yapılmıyor.

·       Takside maske takmak zorunlu.

·       Dükkanlar müşteriler arasında 2 metre mesafeyi korumak ve gözcü (“vakthold”) bulundurmak zorunda.

·       Evden çalışabilenler evden çalışmak zorunda.

·       İş ve okul dışında, yakın olarak görüştüğün kişilerin sayısı bir hafta içinde 10’u geçmemek zorunda.

·       Özel toplantılarda veya ziyaretlerde 10 kişiden çok kişi bir arada olmayacak. Bu kural hem kapalı hem açık mekanlar, hem çocuklar hem yetişkinler için geçerli.

 

Oslo’nun komşusu Bærum belediyesinde içkili yemek servisi yapılıyor. Ancak Oslo’dan gelen asırı müsteri yüzünden, oradaki restoranlarda yemek yemek için orada oturuyor olmanız lazım. Oslo’da oturan müşterileri istemiyorlar.

 

Lillestrøm ve Lørenskog belediyelerinde de spor merkezleri, dükkanlar ve restoranlar kapandı.

 

 

Cezalar

Hafta sonunda polis yine pekçok partiyi bastı ve ihtar verdi.

 

 

 

Yuvalar ve okullar

 

Son iki haftada 10 ila 19 yaş grubu arasındakilerde korona vakalrinda cok hızlı artış oldugu icin önümüzdeki hafta, sarı ile kırmızı planı arasında yeni önlemler gelecek. Oslo’daki 80.000 öğrenciden 12.000’i evden eğitim görüyordu geçtiğimiz hafta. 

 

Eğitim Bakanı Guri Melby de karantinada. Çünkü çocuğunun gittiği yuvada korona görülmüş.

 

Groruddalen’daki Vestli okulu yeni açıldı. Açıldıktan üç gün sonra da kapandı, çünkü iki aile de korona görünce 504 tane öğrenci karantinaya girmek durumunda kaldı. Oslo eğitim Bakanı, sarı ile kırmızı arasında yeni bir önlem seviyesi olması gerektiğini söylüyor. Özellikle Stovner’de kırmızı seviye olacak okullarda.

 

Koronanın en yüksek görüldüğü bölgelerde önümüzdeki hafta liselerde toplu testler yapılacak. Bu testlerin bazıları tükürük testi şeklinde olacak. Bir kısmı da hızlı test şeklinde olacak ya da PCR testi. Bu test de boğaza kadar inilmeyen sadece burundan alınan bir test.

 

Burun tükürük testi


 


200.000 çocuk Norveç’te tehlike sınırında korona yüzünden. Bu çocuklar zaten çeşitli nedenlerle zayıf çocuklar. Bunların eğitimi evden görmesi, diğer çocuklarla birlikte olamamak, psikolojik olarak daha güçsüzleşmelerine yol açıyor. Bu yüzden korona krizi sırasında çocukları ve gençlere çok büyük önem vermek zorundayız.

 


Aşı ve sağlıkla ilgili diğer konular

Kasım’dan beri Dünya Sağlık Örgütü Norveç’in aşı önceligini, salgının yaygın olduğu sehirlere vermesini öneriyordu, ancak Halk Sağlığı Enstitüsü nihayet geçtiğimiz hafta buna uydu! Oslo olarak yılbaşından beri aşı istemekteydik. Çünkü Norveç’teki her üç vakadan biri Oslo’da idi Ocak ayında. Ancak şimdi,15 Mart ile 15 Haziran arasında, salgının yaygın olduğu bölgeler %20 oranında daha fazla aşı alabilecek. Bu da aslında çok az bir oran. 

 

Norveç’e aşı gelmeye devam ediyor, ancak cok az. Bunun nedeni de Norveç’in aşıyı Avrupa Birliği yoluyla alması ve Avrupa Birliği genelinde az aşı elde edebilmek. Bunun neden böyle olduğunu anlamak da mümkün değil. Örneğin İsrail Norveç kadar küçük bir ülke olmasına rağmen çok fazla sayıda insana aşılamış durumda. İşin ilginç yanı aşının bu kadar az olması sağlık bakanını pek endişeleniyormuş gibi görünmüyor.

 

Halk Sağlığı Enstitüsü de iyimser olmaya devam ediyor. Mart‘ta 600.000 dozNisan’da 1.500.000, mayısta da 2 milyon doz aşı geleceğini umuyorlar. Ama tabi emin olamayız diyorlar. Her şey yolunda giderse mayıs ayı süresince 45 yaşın üzerindeki herkesin aşı olmuş olmasini bekliyorlar.

 

Finnmark’daki Belediye başkanları rus aşısı istediklerini belirtiyorlar.

 



Foto: Dünyada aşılama oranı değişik ülkelerde

Avrupa birliği ülkeleri teker teker Avrupa Birliği anlaşmasından çıkıyor gibi görünüyor. Örneğin Avusturya Rusya ile görüştü ve muhtemelen Rus aşısı temin edecek. Macaristan zaten çoktan Rus aşısı için görüşmeler yaptı. Almanya ve Ispanya da Rus aşısı ile ilgileniyor. Avusturya ile Danimarka ise İsrail’le anlaşma yaptı. Norvec’in baska ulkelerle asi konusunda gorusme yapip yapmadigi konusunda güncel bir bilgiye rastlayamadim.

 

 

Norveç’te diğer konular 

Geçtiğimiz hafta başında korona ile ilgili en önemli gündem maddesi, Molde belediye başkanının, Oslo yerel yönetimi başkanı Raymond Johansen’a laf atmasıyla başladı. Oslo’nun korona ile mücadele edemediğini, yetersiz kaldığını vs iddia ederek gereksiz kışkırtmaya yol açtı. Daha sonra bunun arkasında, başbakanın özel sekreterinın parmağı olduğu anlaşılınca büyük bir skandal yaşandı.

 

Bence de hiç yakışmayan bir şeydi olan; ne belediye başkanının sataşması güzeldi, ancak bundan da önemlisi başbakana çok yakın bir sekreterin koronayı böyle bir seçim malzemesi haline getirmesi hiç hoş değildi. Nitekim başbakan skandalın ortaya çıkmasının hemen akabinde acil bir basın toplantısı düzenleyerek, Raymond Johansen’dan özür diledi.

 

Oslo’da belediye olarak aldığımız 224 milyonluk yardımi şirketlere dagıtiyoruz: 150 milyon kron içki satan restoran ve barlara, 20 milyon spor merkezlerine spor stüdyolarına, vs. Bu çarşamba günü ekstra bir meclis toplantısı olacak bu paranın kullanılabilmesinin çabuk olabilmesi için.

 

Yoksullar, durumu zaten zor olanlar pandemiden de en çok zarar gören gruplar oluyor. İşi olan, evi olan, sürekli maaşı olanlar korona krizinin kazananları oluyorlar. O yüzden eşitlikçi bir politika gözetmek zorundayız. Dar gelirlilere yardım etmek zorunda devlet. Bu yüzden eleştiriyoruz hükümeti. Çünkü hükümet büyük şirketleri kollarken küçük işletmecilere, Dar gelirlilere gereken desteği vermiyor.

 

 

Dünya

Mutasyona uğramış virüs virüs Norveç’e en az on farklı ülkeden geldi: İngiltere, Polonya, Dubai, Afrika ve bir çok Avrupa birliği ülkesinden.

 

Foto: dünyada ülkelerde korona görülme sayısı Türkiye baştan dokuzuncu sırada

 

Komşumuz Danimarka biraz açılmaya başladı.


Kaynakça:

-Aftenposten, 1-7 mart 2021

-Erna Solberg basın toplantısı, 7 mart  2021



(*) 8 Mart üzerine bayan dinleyicilerden yorumlar

Şahinde Hanım

8 mart olsa ne olur ki cocuklarinin gøzu ønunde ølduruluyorlar sokak ortasinda yada evinde yada otel odasinda ya 32 yerinden bicaklaniyorlar (nedir bu øfke intikam hirsi) yada bogazini kesiyorlar yada balkondan atip intihar susu veriyorlar..sonrada namus davasi deniliyor cezalarindan indirim aliyorlar sonrada cogunlugu biz kadinlar diyoruz ki su destisi su yolunda kirilir..ne olursa olsun kimse bøyle ølmeyi hakketmiyor..zaten o siddetti yapan erkek cocuklarinida biz yetisdiriyoruz..ønce kadinlarimizi egitmemiz lazim beyinlerini degistirmemiz lazim. Zaten bundan dolayida kizlarin okumasini istemiyorlar egitimli bir kadin siddete boyun egmez egitimli bir kadin egitimli cocuklar egitimli bireyler yetisdirir kendine guveni olur ve yønetilemez.yønetilemez derkende saygisizlik degildir burdaki amacim..benim.ulkeme 8 mart ugramiyor o kadar kadin cinaytleri varki o kadar kucuk gelinler varki bizim duyduklarimiz.8 marti kutlamak istiyorsaniz birilerini hayatina dokunun kiz cocukkarinin egitimine kucukde olsa katkida bulunun..cagdas yasami destekleme vakfi gibi mesala💜8 Mart kadinlar gununuz kutlu olsun simdiden💜

tabikide ben sadece kensi dusuncemi paylasmak istedim kimseye bir ders vermek yada akil vermwk defildir amacim. Cok uzuluyorum kadinlara yapilan siddete. Ve eklemek istedigim bir sey daha var bizden ønceki nnesil erkek cocuk meraklisiydi ve asla hayir demezlersi cocuklarina her istedigini alan hayiri duymayan erkek cocuklari kizlardan da hayir duydugunda kabul etmiyor ya iskence yapiyor yada cekip vuruyor..cocuklariniza her istedigini almayin hayir demetide øgretin kiz erkek ayrimi yapmayi cocuklarinizi sevin deger verin ki sizden alamadiklarini baskalarinda aramasinlar..sizelere annelerine bablarina ulasmayan cocuklar baska yeelerde ariyorlar sevgiyi..benimde iki oglum var allah bagislarsa benimde hatalarim oldu ama duzeltmeye calisyorum øzur diliyorum gerektiginde burda hataliyim diyorum.. elimden geldigi kadar saygili ahlakli bir birey olsunlar diye ugrasiyorum.

 

Rukiye Hanım

Filozof Hypatia der ki;

“Bir kadın dünyayı aydınlatmak için ışık oldu, ama söndürmek için ellerinden geleni yaptılar.

Bir kadın dünyayı daha güzel bir yer yapmak için canını ortaya koydu, ama canını almak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar.

Bir kadın insan aklının aynı zamanda onun kanatları olduğunu söyledi, ama o kanatları kırmak için seferber oldular ve ellerinden gelen her şeyi yaptılar.”

Sözde din fedaileri (Parabolaniler) bir gün Hypatia’yı konseyden evine doğru giderken yakaladılar, çırılçıplak soydular. Sürükleye sürükleye kent meydanına getirdiler. Diri diri bütün vücudunu midye kabuklarıyla doğradılar, sonra da yaktılar.

Kabaca bir taslak yaparsak, matematikçi ve astronom da olan ve Iskenderiye Üniversitesi’nde derslere giren Hypatia’nın yaşadığı yıl aralığı MS.360 – 415, günümüz ise 2021.

Kaç yüz/yıl geçmiş aradan?

Ya da geçebilmiş mi o yüz/yıllar tarih ağzındaki kanı tükürürken ciltlerce kitaba, kayıtlara, zamana…

Cehaletin o karanlık, dipsiz kuyularında debelenenler balyoz etkisi yaratmayan bir olaya, hikayeye ya da bir gerçeğe maruz kalmadıkça “yeniden bakma”yı öğrenemiyorlar mı? Yahut bu öğrenememe ne vakte kadar sürecek?

Özgürlüğü ele alabilmek için illâki esaretlerin, linçlerin, recmlerin gözümüze gözümüze sokulması mı gerekiyor?

Nasıl göremiyorlar? Dünya bile ağrıdan kasıklarını yırtarken nasıl!

Aklımda deli deli sorular...


 

 

1 kommentar:

  1. Hej mine damer og herrer, har du brug for økonomisk hjælp? Jeg er Susan Benson. Jeg er långiver og også finansiel konsulent.

    Har du brug for et erhvervslån, personlige lån, realkreditlån eller et lån for at gennemføre dit projekt? hvis dit svar er ja, vil jeg anbefale, at du kontakter mit firma. Vi yder alle former for lånetjenester inklusive lang- og kortfristede lån. For mere info, skriv til os via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller Send mig en besked direkte på WhatsApp via: +447903159998 & modtag et svar på et øjeblik.

    Vi er et omfattende finansielt servicevirksomhed, og vi er forpligtet til at hjælpe dig med at opfylde alle dine ambitioner. Vi er specialiserede i at levere strukturerede finansieringsløsninger til enkeltpersoner og virksomheder på den mest effektive og hurtigste måde.

    Her er nogle grunde til, at du skal kontakte os for et lån;
    * Bekvemmelighed - Du kan ansøge om et lån når som helst og hvor som helst.
    * Fleksibelt beløb - Du bestemmer, hvor meget du vil låne.
    * Hurtig direkte finansiering - Modtag dit lån inden for 24 timer efter godkendelse.
    * Fleksibel rente - Overkommelig rente på 3%.
    * Høje godkendelsespriser
    * Fleksibel tilbagebetaling - Du får chancen for at vælge tilbagebetalingsdato enten ugentligt, månedligt eller årligt i en varighed på 1-30 år.
    * Enkel online applikation.
    * Personlig vejledning og ekspertise.
    * Ingen skjulte afgifter

    Gå ikke glip af en mulighed på grund af mangel på midler. Kontakt mit firma nu, vi kan hjælpe dig med et lån, fordi vi har hjulpet adskillige enkeltpersoner og organisationer, der har haft økonomiske vanskeligheder over hele verden

    For mere information om vores lånetilbud bedes du sende os din låneanmodning via denne e-mail-adresse sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller på WhatsApp via +447903159998

    Mellemmænd / konsulenter / mæglere er velkomne til at medbringe deres kunder og er 100% beskyttede. I fuld tillid vil vi arbejde sammen til fordel for alle involverede parter.

    SvarSlett