torsdag 16. oktober 2014

Hva skal til for å motvirke "hvit flukt" og en stadig sterkere etnisk segregering i Oslo og Norge? (Fra en nettdebatt)

Sylo TarakuSom denne forskeren skriver har Oslo fremdeles ikke områder med så ghettoaktig preg som du finner i andre land. Likevel valgte hun å flytte ut av Grorud. Hva skal til for å motvirke "hvit flukt" og en stadig sterkere etnisk segregering i Oslo og Norge?

Gülay Kutal Løsningen er å utjevne levekårene i Oslo og sørge for en sosialt og etnisk mindre delt by,

Christian Aastorp Hvordan?

Thom Hansen Gülay Kutal, det du beskriver er et mål og ikke et middel. Problemet er jo hvordan hindrer man kulturell og etnisk segregering i Oslo. Jeg mener dette er en uunngåelig konsekvens som følge av høy ikke-vestlig innvandring til et liberalt demokrati. Dersom noen har systematisk empiri som motbeviser denne antagelsen, kjør på!

Sylo Taraku Gülay Kutal: Du har fått to spørsmål her i tråden. Dersom du fortsatt er politiker og leder for SVs etnisk likestillingsutvalg, så regner jeg med at dere har noen konkrete tanker om hvordan realisere deres politiske målsettinger i praksis?

Gülay Kutal Jeg tror mange ting må gjøres paralelt og det må satses stort hvis man skal lykkes med en godt integrert by der de fleste lykkes. 

Svaret på spørsmålet "Hva skal til for å motvirke "hvit flukt" og en stadig sterkere etnisk segregering i Oslo og Norge?" for meg fortsatt er "å utjevne levekårene i Oslo". Svaret på spørsmålet "hvordan å utjevne levekårene i Oslo" er å satse på gode felleskaps- og velferdsløsninger: 


- gode kommunale boliger fordelt i hele byen; 
- billige og på sikt gratis barnehager og AKS (aktivitetsskole) og gratis kjernetid i barnehager i alle bydeler; 
- flere lærlingeplasser til ungdommen; mer midler til bydelene for bedre ungdomstilbud og kulturtilbud til alle; 
- forebygge og forhindre frafall fra skolen (kun 54% av yrkesfaglige elever fullfører utdanningen sin og gutter med minoritetsbakgrunn er overrepresentert i denne gruppen); 
- høyere status for yrkesfagene i skolen; 
- bevisst og intenst satsing for å forhindre rasisme og diskriminering på vei til og underveis i arbeid; 
- kvalifiseringsarbeid rettet mot kvinner med minoritetsbakgrunn; 
- økt innsats på voksenopplæringen; 
- bevare basisplan i voksenopplæringen; 
- norsk opplæring til alle som er kommet til landet for å bli; 
- et folkebibliotek og stryket lokale bibliotek for mer kunnskap til alle; 
- tiltak for økt politisk deltagelse og engasjement fra minoritetene; 
- kamp mot forenklende stereotypisering fra både majoritet og minoriteter; 
- innsats for økt selvtillit og identitetsfølelse hos ungdom med minoritetsbakgrunn; 
- rom, forståelse og prissetting av flerkulturell identitet som gjør at det føles ok å for eksempel være norsk og muslim samtidig; 
- bygge parker og lekeområder, gode fellesarenaer for å få folk med minoritets- og majoritetsbefolkningen til å treffes - gjerne i en produktiv kontekst som f.eks. i parsellhager –
- gratis tannhelse til alle
- utbygging av kollektivtransporten, osv. osv.…. 

Alt henger sammen med alt og det å drømme om raske løsninger på omfattende utfordringer blir forgjeves. Et samfunn med store forskjeller er ingen god samfunn. Vi må jobbe bevisst og langsiktig for et inkludert samfunn uten store forskjeller mellom folk.


Tove Stenersen Gülay Kutal: Hvordan helt konkret skal dere få innvandrere til å delta mer politisk?

Tove Stenersen og "kamp mot stereotypisering" ? ganske mye av det du skriver der er mål, ikke tiltak. 
Her er et eksempel på tiltak: "Obligatorisk barselsgruppe på helsestasjonen med helsesøster til stede"
Mål: At nybakte mødre skal bli kjent med hverandre.


Thom Hansen Så enorme økonomiske investeringer fra staten, det vil si norske skattebetalere. Har SV noen tall på hvor mye dette koster og hva den konkrete effekten vil være? Eller er dette kun subjektiv synsing uten hold i virkeligheten?

Gülay Kutal Det er hyggelig med flere spørsmål. Og en utfordring å svare godt på dem all den tid jeg sliter veldig med å få tiden til å strekke. Jeg prøver å svare på de to siste spørsmålene og beklager hvis jeg ikke får tid til å debattere mer her etterpå. 
Tove Stenersen: Tiltak for å få innvandrere til å delta mer politisk, bl.a.:
- Introduksjonsprogrammene bør igi kunskap om det politiske systemet, lokaldemokratiet og frivillige organsiasjonenes rolle i samfunnet 
- Økt innsats for å øke minoritetsandelen blant tillitsvalgte i fagbevegelsen
- Rekruttere flere personer med minoritetsbakgrunn til politiske organer
- Øke støtten til oppstart og drift av organisasjoner som arbeider for etnisk likestilling, rettigheter og politisk skolering av personer med minoritetsbakgrunn

Enig med deg ellers, kamp mot stereotypisering handler bl.a. om barselgrupper, hjemmebesøk, sosiale møteplasser i arbeidsplassen, fadderordninger, økt mediabevissthet rundt stereotypisering,mm.

Thom Hansen: For bare ti år siden, da vi ønsket oss fullbarnehagedekning for alle våre barn, mente mange at dette var en god ide, men en fantasi som ikke gikk an å realisere. Slik er det med barnehager nå også. Når vi sier barnehager bør være gratis på sikt, som skoler, så mener mange at dette ikke er realistisk. 

Men vi vet at det er realistisk. En mer rettferdig fordelingspolitikk vil gi både staten og kommunen mer penger. SV i Oslo vil f.eks. innføre eiendomsskatt for boliger med markedsverdi over 5 millioner og for næringseiendom. som vil gi kommunen en inntekt på ca 400 millioner kroner - og som vi kan bruke til å flere ressurser til bydelene, barnehager, sykehjem, bibliotek, skoler og gode kutlurelle møteplasser for hele Oslos befolkning


Geir Hongrø Godt at Gülay Kutal klarer å bringe litt mer konstruktive ideer inn her, og ikke bare alle de vanlige dystopiene og skrik om å stenge grensene og krav om assimilering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar