søndag 3. februar 2013

Mer lokaldemokrati og mindre privatisering av barnehager



Desentralisering av oppgaver til bydelene har vært en viktig del av å bringe tjenestene nær brukerne. Dette har vært en hjørnestein i arbeidet med å styrke og bygge opp bydelsreformen. Bydelene skal ha flere oppgaver, ikke færre. Det er viktig å sikre bydelene størst mulig makt over de tjenestene de er satt til å utføre. Dette effektiviserer ressursbruken og styrker kvaliteten på tjenesten.
Flere bydeler opplever de ikke blir lyttet til i forbindelse med utbygging av barnehager, deriblant plassering, antall og størrelse på barnehagene. Dermed mister man fordelen med bydelenes lokale kjennskap til både befolkningens behov og lokale forhold.
Og Høyre-byrådet har nå bestemt å ta denne rollen fra bydelene og sentralisere barnehagebestillingsfunksjonen på permanent basis.  Jeg påstår at dette henger tett sammen med deres enorm satsing for privatisering av barnehager. Høyre-byråden Ødegaard og resten av byrådet i Oslo vil at mye mer av barnehageutbyggingen foretas i privat regi. De vil også at flere kommunale barnehagebygg skal driftes av private aktører.  
Når utbygging og drift av barnehager overlates i veldig stor grad til private, trenger kommunen selvfølgelig andre aktorer å planlegge og å sparre med, enn bydelene selv. Det blir en kommunal oppgave å sørge for at private tjener godt med penger og ikke taper i barnehagedriften. Det blir langt enklere å tilfredsstille private aktørers lønnsomhetsmål, dersom kommunen har en mest mulig totaloversikt og mest mulig styring av hvilken barnehage skal bygges hvor og med hvilken kapasitet.  
Med salg og mest mulig privatisering av utbygging og drifting av barnehager, går byrådet helt bort fra prinsippet om at omsorg for de minste skal være en kommunal oppgave. Og med sentralisering av barnehageplanlegging og utbygging, går byrådet helt bort fra prinsippet om at bydelene som lokale myndighet skal planlegge og drive barnehagene. Begge deler med den hensikt at barnehager kan fortsatt bli en god butikk for private.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar